Keresik a csallóközi kútmérgezőt

ivóvízszennyezés
Csallóköznádasd |

Ellenőrzik a mezőgazdasági üzemeket az atrazinszennyezés miatt.
 

Továbbra sem tudni, hogy honnan indult a szennyezés, amely miatt jelenleg hat dunaszerdahelyi járásbeli faluban nincs ivóvíz. 

Sólymos László környezetvédelmi miniszter utasítására a Környezetvédelmi Felügyelet rendkívüli ellenőrzéseket tart a régióbeli gazdasági üzemekben, hogy kiderítse, a tevékenységük nem ártalmas-e a környezetre. „Gyakran felelőtlenül bánunk a környezetünkkel. A környezetvédelemmel kapcsolatban akkor kapjuk fel a fejünket, ha baj van, és az emberek egészségéről van szó” – mondta a miniszter, aki tegnap az atrazinszennyezésben érintett községekben járt. Szerinte az ivóvíz felügyelete túlmutat a környezetvédelmi tárca hatáskörén, a mezőgazdasági és az egészségügyi tárca is érintett az ügyben. A Környezetvédelmi Felügyeletet és más háttérintézményeket is mozgósított az ügy mihamarabbi megoldása érdekében. „A vízművek tájékoztatta a járási hivatalt, de mi csak a médiából értesültünk a szennyezésről” – magyarázta Sólymos. Javasolja azt is, hogy a Nyugat-szlovákiai Vízművek forduljon a rendőrséghez és tegyen feljelentést ismeretlen tettes ellen. 

Nyomoznak a forrás után 

Sólymos Tomáš Drucker egészségügyi miniszterrel is egyeztetne a rugalmasabb információcseréről. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet ellenőrzésein arra összpontosítanak, hogy a vállalatok a törvényekkel összhangban kezelik-e a szennyező anyagokat. Anna Marčeková, a vízfelügyeleti osztály főellenőre elmondta, már elkezdték az ellenőrzéseket. „Ha nem megfelelő raktározásra bukkanunk, akkor büntetést szabunk ki, legfeljebb 6 600 eurót” – nyilatkozta Marčeková. 
 

„Bízom benne, hogy az ellenőrzések során kiderül, tárolnak-e valahol hasonló szert. De nehéz lesz megállapítani, hogy mikor és honnan került az anyag a földbe” – mondta Sólymos László. 
 

57 liter ivóvíz a karácsonyi ünnepekre


Az ünnepekre víztartályokkal látták el a vízművek ügyfeleit, néhány  faluban  tegnap kezdték osztani a palackokat. Háztartásonként három napra 57 liter vizet vihetnek haza a lakosok. Bóna Zsuzsa, Csallóköznádasd polgármestere elmondta, tájékoztatták a lakosságot arról, hogy mikor érkezik a vízszállítmány, aki nem tudja elvinni a vizet, annak a községi hivatal segít a szállításban. Azok sem maradnak ivóvíz nélkül, akik kútból nyerik a vizet, nekik a községi hivatalok vásároltak vizet. Morvay György, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója elmondta, hogy a kútvizet is bevizsgáltatják. Amíg nem szerelik be az aktív szenes szűrőberendezést a szennyezett kutakba, addig nem fogyasztható a vezetékes víz Bakán, Csallóköznádasdon, Dercsikán, Gellében, Sárosfán és Lúcson. 
 

Nem Vereknyéről származik a szennyezés 

Továbbra sem tudni, hogy honnan indulhatott el a szennyezés. A Dionýz Štúr Állami Földtani Intézet szakvéleményében kizárta, hogy a pozsonyvereknyei hulladéklerakóból származna a vegyszer. 

ivóvízszennyezés
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?