Kapjon élményt a gyerek – népszerűek a szünidei táborok

Pozsony |

<p>A szakember szerint a szünidő megszervezésekor egyeztetni kell a gyerekkel, felejthetetlen élményt nem csak a drága táborok és kirándulások nyújthatnak. Arra is figyelmeztet, hogy 12 évnél fiatalabb gyereket ne hagyjunk hosszabb ideig felügyelet nélkül.</p>

A vakáció közeledtével számos családban központi témává válik, hogy mi legyen a gyerekekkel. A forgatókönyv jobbára azonos: a szülők felváltva töltik szabadságukat, csatasorba állnak a nagyszülők, az idősebb testvérek, a rokonok. A család anyagi helyzetétől függően különböző nyári táborok, tanfolyamok, közös kirándulások kerülnek programra. Van, ahol az alapiskola a vakáció első hetére tábort szervez az alsó tagozatos nebulóknak.

Štefan Miho, a Zlavomat közösségi vásárló portál menedzsere szerint idén 18%-kal több tábort értékesítettek, mint tavaly. A táborok iránti érdeklődés június közepén tetőzött, de a kínálatot már tavasztól böngészték a szülők. „A legtöbben az aktuális filmek köré szervezett, a különböző sport- és kreatívtáborokat keresték. Egy új jelenségre is felfigyeltünk, sok szülő a nyári táborral egy időben kétfős nyaralást is lefoglalt” – mondta Štefan Miho. Nagy érdeklődésnek örvendtek az indián és a kalóz tematikájú, valamint az agroturisztikai táborok. Sokan döntöttek az egynapos foglalkozások mellett is, ezek közül idén a Lego kockás építőtábor volt a toplistás. Az egyhetes táborok ára átlag 129 eurónál, az egynapos foglalkozásoké pedig átlag 19 eurónál kezdődnek.

Strédl Terézia pszichológus szerint a legfontosabb az, hogy a gyerek a vakáció alatt élményeket gyűjtsön. Ez pedig nem jelenti egyértelműen azt, hogy csak a drága, különleges kirándulások, táborok tudnak feledhetetlen élményt nyújtani. „Sok kicsinek a kertészkedés vagy a nagyapa műhelyének kitakarítása, a házi állatok etetése, gondozása is különlegességszámba megy, mivel a mai gyerekek többsége »steril«, hiányzik az életükből az az ösztönös tanulás, amit az előző korosztályok a természetben megéltek, számukra mindaz ismeretlen” – magyarázza a pszichológus.

Ugyanakkor adódhatnak váratlan helyzetek, amikor a szülő nem tud felügyeletet biztosítani gyermeke mellé. Strédl Terézia szerint az, hogy hány éves kortól hagyható egy gyerek felügyelet nélkül egy lakásban, mindig a gyermek érettségétől függ. „Ha mindenképpen korhoz kellene kötni, akkor a 10-12 évet határoznám meg. Viszont a párórás, félnapos egyedüllétre fel kell készíteni a gyereket, részletesen meg kell beszélni vele a dolgot. A folyamatos telefonkapcsolattal növelhetjük a biztonságérzetét, de egy hétnél hosszabb időre semmiképpen nem maradhat egyedül” – magyarázza a szakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?