Közélet

Kapjon élményt a gyerek – népszerűek a szünidei táborok

Pozsony | A szakember szerint a szünidő megszervezésekor egyeztetni kell a gyerekkel, felejthetetlen élményt nem csak a drága táborok és kirándulások nyújthatnak. Arra is figyelmeztet, hogy 12 évnél fiatalabb gyereket ne hagyjunk hosszabb ideig felügyelet nélkül.
Ibos Emese

2017. július 3. 14:13

A vakáció közeledtével számos családban központi témává válik, hogy mi legyen a gyerekekkel. A forgatókönyv jobbára azonos: a szülők felváltva töltik szabadságukat, csatasorba állnak a nagyszülők, az idősebb testvérek, a rokonok. A család anyagi helyzetétől függően különböző nyári táborok, tanfolyamok, közös kirándulások kerülnek programra. Van, ahol az alapiskola a vakáció első hetére tábort szervez az alsó tagozatos nebulóknak.

Štefan Miho, a Zlavomat közösségi vásárló portál menedzsere szerint idén 18%-kal több tábort értékesítettek, mint tavaly. A táborok iránti érdeklődés június közepén tetőzött, de a kínálatot már tavasztól böngészték a szülők. „A legtöbben az aktuális filmek köré szervezett, a különböző sport- és kreatívtáborokat keresték. Egy új jelenségre is felfigyeltünk, sok szülő a nyári táborral egy időben kétfős nyaralást is lefoglalt” – mondta Štefan Miho. Nagy érdeklődésnek örvendtek az indián és a kalóz tematikájú, valamint az agroturisztikai táborok. Sokan döntöttek az egynapos foglalkozások mellett is, ezek közül idén a Lego kockás építőtábor volt a toplistás. Az egyhetes táborok ára átlag 129 eurónál, az egynapos foglalkozásoké pedig átlag 19 eurónál kezdődnek.

Strédl Terézia pszichológus szerint a legfontosabb az, hogy a gyerek a vakáció alatt élményeket gyűjtsön. Ez pedig nem jelenti egyértelműen azt, hogy csak a drága, különleges kirándulások, táborok tudnak feledhetetlen élményt nyújtani. „Sok kicsinek a kertészkedés vagy a nagyapa műhelyének kitakarítása, a házi állatok etetése, gondozása is különlegességszámba megy, mivel a mai gyerekek többsége »steril«, hiányzik az életükből az az ösztönös tanulás, amit az előző korosztályok a természetben megéltek, számukra mindaz ismeretlen” – magyarázza a pszichológus.

Ugyanakkor adódhatnak váratlan helyzetek, amikor a szülő nem tud felügyeletet biztosítani gyermeke mellé. Strédl Terézia szerint az, hogy hány éves kortól hagyható egy gyerek felügyelet nélkül egy lakásban, mindig a gyermek érettségétől függ. „Ha mindenképpen korhoz kellene kötni, akkor a 10-12 évet határoznám meg. Viszont a párórás, félnapos egyedüllétre fel kell készíteni a gyereket, részletesen meg kell beszélni vele a dolgot. A folyamatos telefonkapcsolattal növelhetjük a biztonságérzetét, de egy hétnél hosszabb időre semmiképpen nem maradhat egyedül” – magyarázza a szakember.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus - Megjelent a delta variáns Szlovákiában

Vladimír Lengvarský
Frissítve

Szerdától a körzeti orvosi rendelőkben is lehet regisztrálni a védőoltásra

r

VIDEÓ: Forgalommal szemben hajtva okozott balesetet, majd meglépett a helyszínről

koronavírus

Koronavírus: 35 új fertőzöttet találtak kedden, haláleset nem volt

Kassa

Kassán is beindult a strandszezon

Szoboszlai Dominik

Szoboszlai: az elmúlt időszak nem volt egyszerű

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.