Közélet

Júliustól 30 ledolgozott évért legalább 269,40 euró nyugdíj jár

Pozsony | Július elsejétől emelkednek a legalacsonyabb nyugdíjak, a szabályozás azonban csak korlátozott mértékben vonatkozik azokra, akik a kétpilléres rendszerből mentek vagy mennek nyugdíjba.
Lajos P. János

2015. május 14. 18:02

A szabályozás a jelenlegi nyugdíjasokra is vonatkozik, a Szociális Biztosító júliustól átszámítja a legalacsonyabb járadékokat.
 
A nyugdíjasnak egy feltételt kell teljesítenie: legalább 30 ledolgozott szolgálati évvel kell rendelkeznie, ebben az esetben a nyugdíja júliustól 269,50 euróra emelkedik, ha eddig ennél alacsonyabb volt. Ez az összeg a létminimum 136%-a, a kormány így határozta meg a legalacsonyabb járadékot a ledolgozott évek figyelembe vétele mellett. Aki azonban nem rendelkezik a minimális szolgálati idővel, hiába alacsonyabb a nyugdíja, júliustól sem kap majd többet.
 
A minimálnyugdíj a szolgálati évek számának arányában emelkedik, 39 ledolgozott évig évente a létminimum 2 százalékával, tehát mintegy 4 euróval. A 40. ledolgozott évtől viszont már a létminimum 3 százalékát kapja pluszban a kisnyugdíjas minden további ledolgozott évért, vagyis évenként mintegy 6 euróval nő a járadék. 44 ledolgozott évért legalább 334,70 eurót kell majd kapnia. A létminimum emelkedésével nő a minimális nyugdíj összege is.
 
A járadék alsó határának meghúzását az ellenzék is támogatta, amit viszont kifogásolt, hogy a kétpilléres rendszerbe tartozókra nem vonatkozik majd teljes mértékben. A Szociális Biztosító az ő esetükben csökkenti a minimális járadék összegét a nyugdíjpénztárba befizetett járulékok alapján. Ivan Švejna (Híd) szerint ez az intézkedés diszkriminatív és ezért alkotmányellenes. Ő a diszkrimináció elkerülése érdekében javasolta, hogy a kisnyugdíjas a második pillérben megspórolt pénzét fizesse be a Szociális Biztosítóba, ennek fejében viszont ő is megkapná a teljes összegű minimálnyugdíjat. A smeres többség ezt tegnap elutasította. Ján Richter szociális ügyi miniszter szerint nem lenne igazságos, ha kiegészítenék azok nyugdíját is, akik a második pillér tagja voltak. „Semmi keresnivalója annak a második pillérben, aki csak minimális nyugdíjat fog kapni” – jelentette ki a szociális ügyi minisztérium vezetője. Egyben azonban azt is hozzátette, hogy nem akarnak senkit „kikergetni” a második pillérből, de figyelmeztetett arra, hogy az most éppen nyitva áll, és aki akar, az a távozhat belőle.
 
Az ellenzék viszont arra figyelmezteti a kormányt, hogy az adófizetők már jelenleg is több száz millió euróval támogatják az egypilléres rendszer nyugdíjasait, ami szintén nem igazságos. A Szociális Biztosító ugyanis nem tudja fedezni a nyugdíjkiadásait saját forrásból, az állami költségvetésből évente mintegy 900 millió eurót kap a hiánya felszámolására.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
maszk

Már egy éve élünk a vírus árnyékában

Igor Matovič

Szlovákia nem küldi vissza a Szputnyikot Oroszországba

időjárás tavasz

Változékony idő március első szombatján

magyar nóták

KVÍZ: Mennyire vagy nótafa?

II. Erzsébet

Ismét van corgija Erzsébet királynőnek

gorilla

Majmokat oltottak be koronavírus ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.