Közélet

Júliustól 30 ledolgozott évért legalább 269,40 euró nyugdíj jár

Pozsony | Július elsejétől emelkednek a legalacsonyabb nyugdíjak, a szabályozás azonban csak korlátozott mértékben vonatkozik azokra, akik a kétpilléres rendszerből mentek vagy mennek nyugdíjba.
Lajos P. János

2015. május 14. 18:02

A szabályozás a jelenlegi nyugdíjasokra is vonatkozik, a Szociális Biztosító júliustól átszámítja a legalacsonyabb járadékokat.
 
A nyugdíjasnak egy feltételt kell teljesítenie: legalább 30 ledolgozott szolgálati évvel kell rendelkeznie, ebben az esetben a nyugdíja júliustól 269,50 euróra emelkedik, ha eddig ennél alacsonyabb volt. Ez az összeg a létminimum 136%-a, a kormány így határozta meg a legalacsonyabb járadékot a ledolgozott évek figyelembe vétele mellett. Aki azonban nem rendelkezik a minimális szolgálati idővel, hiába alacsonyabb a nyugdíja, júliustól sem kap majd többet.
 
A minimálnyugdíj a szolgálati évek számának arányában emelkedik, 39 ledolgozott évig évente a létminimum 2 százalékával, tehát mintegy 4 euróval. A 40. ledolgozott évtől viszont már a létminimum 3 százalékát kapja pluszban a kisnyugdíjas minden további ledolgozott évért, vagyis évenként mintegy 6 euróval nő a járadék. 44 ledolgozott évért legalább 334,70 eurót kell majd kapnia. A létminimum emelkedésével nő a minimális nyugdíj összege is.
 
A járadék alsó határának meghúzását az ellenzék is támogatta, amit viszont kifogásolt, hogy a kétpilléres rendszerbe tartozókra nem vonatkozik majd teljes mértékben. A Szociális Biztosító az ő esetükben csökkenti a minimális járadék összegét a nyugdíjpénztárba befizetett járulékok alapján. Ivan Švejna (Híd) szerint ez az intézkedés diszkriminatív és ezért alkotmányellenes. Ő a diszkrimináció elkerülése érdekében javasolta, hogy a kisnyugdíjas a második pillérben megspórolt pénzét fizesse be a Szociális Biztosítóba, ennek fejében viszont ő is megkapná a teljes összegű minimálnyugdíjat. A smeres többség ezt tegnap elutasította. Ján Richter szociális ügyi miniszter szerint nem lenne igazságos, ha kiegészítenék azok nyugdíját is, akik a második pillér tagja voltak. „Semmi keresnivalója annak a második pillérben, aki csak minimális nyugdíjat fog kapni” – jelentette ki a szociális ügyi minisztérium vezetője. Egyben azonban azt is hozzátette, hogy nem akarnak senkit „kikergetni” a második pillérből, de figyelmeztetett arra, hogy az most éppen nyitva áll, és aki akar, az a távozhat belőle.
 
Az ellenzék viszont arra figyelmezteti a kormányt, hogy az adófizetők már jelenleg is több száz millió euróval támogatják az egypilléres rendszer nyugdíjasait, ami szintén nem igazságos. A Szociális Biztosító ugyanis nem tudja fedezni a nyugdíjkiadásait saját forrásból, az állami költségvetésből évente mintegy 900 millió eurót kap a hiánya felszámolására.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Monacói Nagydíj

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.