Jövőre még tovább drágulhat a kenyér

pék k
Pozsony |

A kormány járványügyi és munkapiaci intézkedései jelentős érvágást okoznak a pékségeknek, miközben az ágazatnak nyújtott állami támogatás a nullával egyenlő. A pékek szakmai szervezete szerint állami támogatás híján jövőre kénytelenek lesznek megemelni a kenyér árát.

A pékségek már tavaly figyelmeztettek arra, hogy az előző kormány szociális csomagjai miatt megugrottak a bérköltségeik, amit egyre nehezebben képesek kezelni, az idén tavasszal kirobbant koronavírus- járvány miatt azonban az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerültek. „Egyre nagyobb a nyomás a pékeken, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések miatt megemeljék a kenyér és a péksütemények árát. A növekvő bérköltségeken kívül most ugyanis a járványügyi intézkedések is egyre nagyobb tehertételt jelentenek” – nyilatkozta Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az ügyvezető igazgatója. Szerinte a higiéniai szabályok szigorítása, az alkalmazottak tesztelése és a logisztikai költségek növekedése több százezer eurós többletköltséget jelent az ágazatban vállalkozó cégeknek.

„Míg azonban külföldön kisegítik az ágazatot, Szlovákiában az állami támogatás összege a nullával egyenlő. Annak ellenére, hogy a járvány során a pékek mindent megtettek az ország biztonságos ellátásáért, még csak a járványügyi segélyeket sem igényelhették. Épp ellenkezőleg, egyes cégeknek még növelik is az adóterheiket” – tette hozzá a szakmai szervezet vezetője. Lapšanský szerint így nem marad más hátra számukra, mint az áremelés.

„Ha az ágazatban vállalkozók szeretnék elkerülni a csődöt, akkor olyan mértékű áremelésre lenne szükség, hogy a pékek bevételei legalább a gyártási költségeiket fedezzék” – vallja a pékek szakmai szervezetének az ügyvezető igazgatója, aki azonban az áremeléssel kapcsolatban pontos összeggel egyelőre nem szolgált. Szerinte szeretnének még az idei év végéig megegyezni a földművelésügyi tárcával az ágazat hatékony támogatásáról. A szakmai szervezet képviselőit az ígéretek szerint már e héten fogadják a minisztériumban, megvitatva az ezzel kapcsolatos részleteket.

„Állami segítség nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a pékipar csődbe megy” – mondta el Lapšanský. A tét nem kicsi, hiszen Szlovákiában jelenleg nagyjából 500 pékség működik, és az ágazat 12 ezer embernek ad munkát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?