Jóváhagyta a parlament a hitelt törlesztők adóbónuszát

parlament kp

Rendkívüli adóbónusz fogja segíteni azokat a jelzáloghitel-törlesztőket, akiknek 2023-ban emelkedett a hitelük törlesztőrészlete. Az adóbónuszt az ez évre vonatkozó adóbevallásban vagy éves elszámolásban lehet majd érvényesíteni. A jövő évtől kezdődően pedig az új jelzáloghitelek esetében javulnak a fiatalok számára a meglévő adóbónusz igénybevételének feltételei.

Ez a Pénzügyminisztérium (MF) több, a lakáshiteltörlesztések támogatásával kapcsolatos törvénymódosításából következik, amelyet pénteken hagyott jóvá a parlament. A javaslatot gyorsított eljárásban tárgyalták.

A rendkívüli adóbónusz minden olyan jelzáloghitelt érint, amely esetében 2023-ban emelkedett a befizetett törlesztőrészlet összege 2022-höz képest. A támogatás összege a két törlesztőrészlet közötti különbség 75 százaléka, illetve legfeljebb évi 1800 euró vagy havi 150 euró. Az igénylés feltétele, hogy az előző adózási időszakra vonatkozó éves adóköteles jövedelem összege ne haladja meg a Szlovákiában alkalmazott munkavállaló havi átlagbérének 1,6-szorosát, miközben az adóalany nem adhatja bérbe az ingatlant.

Az új, azaz 2024. január 1-je után megkötött jelzáloghitel-szerződésekre a jelenlegi adóbónusz módosított feltételei vonatkoznak majd. A cél a fiatalok lakhatásának támogatása.

A Pénzügyminisztérium jövőre több mint 15 millió eurót szán ezekre a változtatásokra.

A törvény 2024. január 1-jén lép érvénybe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?