Közélet

Jön a gazdasági elsősegély, fellélegezhet az ország?

Pozsony | A kormány vasárnap ismertette az első szociális csomagot, mely a vírus negatív gazdasági következményeinek enyhítését célozza meg. A munkavállalók és a munkáltatók egyaránt anyagi támogatásra számíthatnak.
Nagy Roland

2020. március 29. 17:30

Igor Matovič
Igor Matovič bemutatta az úgynevezett „gazdasági elsősegélyt“, mely főleg a dolgozóknak és a kisvállalkozóknak szól - TASR-felvétel

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök „gazdasági elsősegélynek” nevezte a csomagot, elmondása szerint mindazokon igyekeznek segíteni, akik a szigorú korlátozások miatt jelenleg nem tudnak dolgozni, vagy pedig átmenetileg leállt a vállalkozásuk. 

Államilag pótolt bér

A csomag egyik része a munkavállalókat érinti. Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy azoknak a dolgozóknak, akiknek munkahelyét a válságstáb intézkedései miatt be kellett zárni, az állam kifizeti a bérük 80 százalékát. Ez az intézkedés egészen a krízishelyzet végéig érvényben marad. Matovič hangsúlyozta, hogy a támogatás szempontjából teljesen mindegy, hogy a munkavállaló szerződése határozott vagy határozatlan időre szól, az egyetlen feltétel az, hogy a munkaviszony nem lehet a felmondási szakaszban.

Táppénz és ápolási segély

További fontos intézkedés, hogy az egészségügyi állapotuk miatt karanténba került személyek számíthatnak a táppénzre (nemocenské), ennek összege pedig az első naptól kezdve a bruttó bérük 55 százaléka. A táppénzt korábban 10 napig a munkáltatónak kellett állnia, a rendkívüli helyzet miatt azonban már mindvégig a Szociális Biztosító fogja fizetni.

Hasonló intézkedések érvényesek az ápolási segéllyel (ošetrovné) kapcsolatban is, melyet azok a szülők igényelhetnek, akik kénytelenek voltak otthon maradni 11 év alatti (súlyos betegség esetén 18 év alatti) gyermekükkel az iskolabezárások miatt. 
Normális esetben a szülőknek orvosi igazolással kellett bebizonyítaniuk gyermekük megromlott egészségügyi állapotát, ebben a rendkívüli helyzetben most erre nincs szükség. Ezek a szülők szintén bruttó bérük 55 százalékát kapják kézhez. Ha a szülők esetleg cserélni szeretnének a gyermekfelügyelet során, ezt megtehetik, azonban erről tájékoztatni kell a Szociális Biztosítót. 

Az ápolási segélyt és a táppénzt a kormány már a múlt hét közepén ismertette, azonban ezek az intézkedések is ebbe az „elsősegélycsomagba” tartoznak.

kormány
A vállalkozók is számíthatnak támogatásra - TASR-felvétel

Segítenek a vállalkozókon

A következő intézkedések azoknak a vállalkozónak a megsegítésére szolgálnak, akik ugyan tudnak működni a vírushelyzet ideje alatt is, azonban jelentős kiesésekkel. Azon vállalkozók és kereskedők esetében, akik áprilisban több mint 20 százalékos kiesést könyveltek el, az állam 180 euróval száll be az alkalmazottak bérének kifizetésébe. Több mint 40 százalékos kiesés esetén ez az összeg alkalmazottakként 300 euró, 60 százalék feletti kiesésnél 420 euró, 80 százalék felett pedig 540 euró.

Matovič hozzátette, hogy ezek az összegek csakis áprilistól érvényesek, márciusra körülbelül ennek a felét fizetik majd ki, hiszen a gazdaság nagyjából március közepéig rendesen működött. Ezek a támogatások elsősorban arra szolgálnak, hogy meggátolják a tömeges elbocsátásokat.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter elmondta, hogy a támogatást a vállalkozók egy becsületbeli nyilatkozat beküldése után kaphatják meg, a munkaügyi minisztérium már hétfőtől fogadja a kérvényeket. Krajniak azonban hangsúlyozta, hogy a csalóknak nem is érdemes próbálkozniuk, hiszen utólag minden egyes céget ellenőrizni fognak, és ha nem a valóságnak megfelelő összegek alapján kérvényezték a támogatást, komoly büntetést kapnak. A kifizetések a tervek szerint április 15-től kezdődnek.

Banki segítség

A szociális csomag további rendelkezése, hogy az állam havi 500 millió eurós garanciát vállal a kereskedelmi bankok részére, melynek segítségével kötelesek lesznek rendkívül előnyös kölcsönöket kínálni a vállalkozóknak. Milan Krajniak egyelőre azt sem zárta ki, hogy Magyarországhoz hasonlóan átmenetileg befagyaszthatják a különféle kölcsönök és jelzáloghitelek törlesztését, de ezzel kapcsolatban csak jövő héten kezdenek egyeztetni a felek.

További segítség lehet, hogy az áprilisban legalább 40 százalékos (márciusban pedig legalább 20 százalékos) kiesést elkönyvelő cégeknek az állam átmenetileg elhalasztja a munkavállaló után fizetendő járulékok kifizetését (egészségbiztosítás, a Szociális Biztosítóba fizetendő biztosítások). Ugyanilyen arányú veszteségek során továbbá elhalasztják a jövedelemadó-előleg befizetését is. 

Az utolsó intézkedés pedig az, hogy a cégek, amelyek a 2014 és 2018 közötti veszteségüket eddig nem számolták el, lehetőségük lesz ezt egyszerre megtenni.

Milan Krajniak
Ha három hónapnál tovább tart a válsághelyzet, akkor Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint veszélybe kerülhet a 13. havi nyugdíjak kifizetése - TASR-felvétel

Lesz 13. havi nyugdíj?

A felsorolt intézkedések körülbelül havi 1,5 milliárd euróba kerülnek az államnak. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint most nem szabad ezzel foglalkozni, hiszen az elsőrendű probléma az emberek megélhetésének biztosítása.

„Egyébként sem hiszem, hogy hosszú távú válság elé nézünk, szerintem inkább egy rövid távú gazdasági sokk lesz a vírus következménye”

– mondta Sulík.

Milan Krajniak viszont hozzátette, hogy a vírushelyzet veszélybe sodorhatja a nemrégiben elfogadott 13. havi nyugdíjak kifizetését. Elmondása szerint ha a válság 3 hónapig húzódik, akkor az állam még megengedheti magának a nyugdíjak kifizetését, viszont ha tovább tart, akkor ezt már nem tudja megígérni.

A mentőcsomag főbb pontjai, röviden:

  • 80 százalékos állami bérpótlás a dolgozóknak, akiknek bezárt a munkahelye
  • Állami támogatás a vállalkozóknak a bevételkiesésük aránya alapján.
  • 500 milliós állami garancia a kereskedelmi bankoknak, melyek előnyös kölcsönöket kínálnak majd a vállalkozóknak.
  • A karanténban rekedt emberek, valamint a gyermekeikre vigyázó szülők a bruttó bérük 55 százalékát kapják az államtól.
  • Azon munkáltatóknak, akiknek jövedelme legalább 40%-kal visszaesett, elhalaszthatják a munkavállaló után fizetendő járulékok befizetését.
  • Ugyanilyen arányú veszteségek során továbbá elhalasztják a jövedelemadó-előleg befizetését is. 
  • A cégek, amelyek a 2014 és 2018 közötti veszteségüket eddig nem számolták el, lehetőségük lesz ezt egyszerre megtenni.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Bugár

Bugár távozik az aktív politikából

boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Híd

Füleken ülésezik a Híd közgyűlése, Bugár már nem akar funkciót vállalni

Csecsemő holttestére bukkantak egy érsekújvári családi ház udvarán

rendor

VIDEÓ: Élő bejelentkezés közben lőtte meg egy rendőr paprikatölténnyel a riportert

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.