Közélet

Januártól 8,70-nel emelik a nyugdíjakat

Pozsony | A nyugdíjak legalább 8,70 euróval, a korkedvezményes nyugdíjak pedig 8,30 euróval emelkednek januártól.
Demecs Péter

2018. november 2. 17:32

A Szociális Biztosító tájékoztatása szerint akinek 334,60 eurónál magasabb a nyugdíja, illetve akinek a korkedvezményes nyugdíja túllépi a 319,20 eurót, az 2019-től 2,6 százalékos nyugdíjemelésre számíthat. A több mint 70 százalékban rokkantak járuléka minimum 7,40 euróval emelkedik. Ebben az esetben is érvényes a 2,6 százalékos emelés, ha a rokkantsági nyugdíj túllépi a 284,60 eurót. A kevesebb mint 70 százalékban rokkantak járuléka legalább 4,20 euróval emelkedik, 2,6 százalékkal abban az esetben, ha a nyugdíj túllépi 161,50 eurót.

 

nyugdíj

A nyugdíjemelés automatikus, nem kell kérvényezni, a Szociális Biztosító levélben értesíti a nyugdíjasokat az emelésről. „2019 januárjában már magasabb nyugdíj érkezik” – mondta Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője. A nyugdíjasoknak – a diákokhoz hasonlóan – havi 200 euróig nem kell járulékot és adót fizetniük, ha megbízási szerződésre dolgoznak. Idén júliustól ráadásul már a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók is vállalhatnak munkát, tavaly még választaniuk kellett: ha dolgozni akartak, le kellett mondaniuk a nyugdíjról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Szállodákat és katolikus templomokat ért terrortámadás Srí Lankán, több száz áldozat

Videón az egyik Srí Lanka-i robbantás

Furgon és autó ütközött, mentőhelikoptert kellett hívni

VIDEÓ: Centikkel tudta elkerülni az irányíthatatlan kamiont az autós

Gašpar már évekkel ezelőtt tudta, hogy Vadala olasz maffia-sejtet hozott létre Szlovákiában

Nyugalomban zajlik az ukrán választás, Zelenszkij és Porosenko már szavazott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?