Közélet

Ismét szigorítanák az abortusztörvényt

Pozsony | A parlamentben pár héten belül újra téma lesz a terhességmegszakítás feltételeinek szigorítása, mindez két képviselői indítvány miatt. Az egyik javaslatot a legerősebb kormánypárt képviselője előzetes egyeztetés nélkül terjesztette be, a másikat pedig a fasiszta ĽSNS.
Bugár Anna

2021. június 2. 07:00

abort
Szlovákiában évről évre több száz esettel csökken az abortuszok száma, a parlament ultrakonzervatív képviselői mégis radikálisan szigorítanák a művi terhességmegszakítást szabályozó törvényt. - TASR/AP-felvétel

Martin Čepček (OĽaNO) parlamenti képviselő partizánakciójáról van szó, a javaslatot múlt héten pénteken adta le a parlament iktatójában. A legközelebbi ülés június 15-én kezdődik, a parlament egyes bizottságai azonban már a hónap elején megvitatják a benyújtott törvényeket. Čepček az OĽaNO párt jelöltjeként szerzett mandátumot, az év elején azonban felfüggesztették a tagságát a frakcióban. Azóta rendszeresen a fasiszta ĽSNS párt képviselőivel szavaz, és anélkül terjeszt be javaslatokat, hogy azokról konzultálna a saját pártjával vagy annak koalíciós partnereivel.

Örökzöld téma

Az abortusztörvény nem idegen a konzervatív kormánypártnak, hét hónappal ezelőtt Anna Záborská (OĽaNO) törvénytervezete az utolsó olvasatban bukott el, mindössze egy szavazat hiányzott a jóváhagyáshoz. A korábbi európai parlamenti képviselő pártkollégájához képest enyhébb módosításokat szorgalmazott, és azt állította, elsősorban a nőknek szeretne segíteni. „Segíteni akarunk azoknak a nőknek, akik szociális és gazdasági okok miatt választják az abortuszt” – jelentette ki Záborská egy sajtótájékoztatón. A civil szervezetek azonban cáfolták, hogy a javaslat a nők helyzetét akarná megkönnyíteni. Ősszel az OĽaNO 27 tagján kívül a Sme rodina és az ĽSNS is a terhességmegszakítás szigorítása mellett voksolt, a jelen lévő 117 képviselő közül 58-an támogatták a törvénymódosítást. Záborská még az októberi szavazás előtt egy héttel leszögezte, ha sikertelen lesz a próbálkozás, fél év múlva újra megnyitja a témát. „A terhes nők megérdemlik, hogy ne hagyjuk el ezt a témát” – magyarázta. A törvényhozás szabályai értelmében legkorábban fél éven belül lehet visszatérni a törvényjavaslathoz, melyet korábban már elvetettek a döntéshozók.

Radikális terv

Čepček ezúttal megelőzte Záborskát és egy sokkal radikálisabb tervezetet dolgozott ki. A konzervatív képviselő betiltaná az abortuszt azoknak, akik nem egészségügyi okokból kifolyólag döntenek a beavatkozás mellett. Az indoklás szerint kizárólag akkor engedélyeznék a művi terhességmegszakítást, ha „veszélyben van az anya élete vagy egészsége, illetve súlyos egészségkárosodást állapítottak meg a gyermeknél, valamint, ha a terhesség bűncselekmény következménye (nemi erőszaké)” – áll a dokumentumban. Az előző esetben legalább két, egymástól független orvosi vizsgálatra lenne szükség. Abban az esetben, ha nemi erőszak áldozatáról van szó, az ügyész igazolására is szükség lenne. A 2016-os Eurobarométer felmérése szerint a szlovákiai válaszadók közel fele úgy gondolja, a belegyezés nélküli szex bizonyos körülmények között megbocsájtható. Sok esetben az áldozatnak nem hisznek a legközelebbi ismerősei sem, és ami ennél is aggasztóbb, hogy hiába fordul segítségért az erre kijelölt intézményekhez, gyakran itt is kétkedve fogadják. „Ezekben a szerencsétlen és kivételes esetekben a szülők szabad akaratára és lelkiismeretére bízzuk a döntést” – tette hozzá a javaslat szerzője.

Társadalmi kérdés?

Čepček továbbá megtiltaná az abortusz „reklámozását”, és támadja az egészségügyi dolgozókat is, akik szerinte „meggyőzik az anyukákat arról, hogy fogyatékos gyerekük lesz”. A bevezetőben hangsúlyozta: „A javasolt törvény javít az abortusztörvényen, védi a meg nem született gyerekeket és azok anyját az indokolatlan művi terhességmegszakítással szemben”. Érvelésében egy közvélemény-kutatásra hivatkozik, mely szerint a társadalom többsége már nem tartja helyes megoldásnak a terhességmegszakítást. Az IVO társadalomkutató intézet tavaly júniusban szintén végzett egy felmérést, mely viszont arra mutat rá, az emberek többsége ellenzi a jelenlegi abortusztörvény szigorítását. A megkérdezettek 55 százaléka úgy véli, nincs szükség módosításra, közel egyötödük pedig a jelenlegi szabályokat is túl szigorúnak tartja. Egyébként statisztikák is igazolják, hogy az abortusztörvényeket abban az időszakban akarják szigorítani az ultrakonzervatív képviselők, amikor évről évre kevesebb abortuszt végeznek el. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) májusban közzétett statisztikájából kiderül, hogy 1990-től évről évre jelentősen csökken a Szlovákia területén elvégzett abortuszok száma.

Az ĽSNS javaslata teljesen megtiltaná az abortuszt, csupán akkor engedélyezné a művi terhességmegszakítást, ha az anya élete kerülne veszélybe a terhességgel, ha a magzatnál genetikai rendellenességet észlelnek, vagy ha a nő nemi erőszak után esett volna teherbe.

Nem lehetetlen

Egyelőre nem tudni, mi lesz a javaslat sorsa a júniusi parlamenti ülésen. Kétséges, eljut-e egyáltalán a második olvasatba a javaslatok valamelyike, a koalíciós képviselők azonban az etikai kérdésekben szabad kezet kapnak a szavazás során. Ennél meghökkentőbb dolgokat is jóváhagyott már a jelenlegi testület, legutóbb például elfogadtak egy határozatot, mely szerint Vladimír Pčolinský, az SIS volt vezetője, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van, részt vehetett volna a parlament rendkívüli ülésén. Tekintve, hogy ősszel egyetlen szavazaton múlott az abortusztörvény elfogadása, nincs kizárva, hogy júniusban „a kapanyél is elsül”, és még akár a fasiszták javaslatát is jóváhagyják a jelenlegi kormánykoalíció képviselőinek szavazatával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

palackposta

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

régiófoci

Centenáriumot ünnepelt a légi labdarúgás

eső illusztráció

Esős időnk lesz pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.