Közélet
Andrej Kiska köztársasági elnök - SITA-felvétel

Ismert szlovákiai magyarokat kérdeztünk, mit gondolnak Kiska döntéséről

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 17. 07:35

Andrej Kiska köztársasági elnök kedden bejelentette, hogy jövőre nem indul az elnökválasztáson. Mit gondolnak erről ismert szlovákiai magyarok?

Lovász Bálint, a Főiskolai Hallgatói Tanács elnöke

Várható volt, hiszen az utóbbi nyilatkozataiból már lehetett érezni, hogy nem szeretne újra indulni. Döntésének az lehet az oka, hogy túlzottan belefolyt a politikai életbe, főleg a Ficóval folytatott párharcaira gondolok, és valószínűleg elege lett. Sajnálom, mert jó elnök volt, egyedi arcot adott az elnöki hivatalnak, a válsághelyzetekben pedig képes volt kezébe venni az irányítást.

Bindics Gábor, kulturális menedzser

Azt gondolom, hogy Andrej Kiska az eddigi legjobb köztársasági elnökünk, rá vagyok a legbüszkébb. Egyrészt sajnálom, hogy nem fog újra indulni, másrészt örülök a bejelentésének, hogy továbbra is közszereplőként kívánja folytatni, illetve, hogy nem vonul teljesen vissza, aminek remélhetőleg az lesz az eredménye, hogy továbbra is azokat az erős, független embereket fogja támogatni, akik most jelen vannak a politikában. Nyilván Andrej Kiska választói most kissé csalódottak, de érthető, ha egy ember bármilyen belső vagy külső oknál fogva így dönt. Mindenki bízik abban, hogy ez egy jó fordulatot hoz, egy előrelépést jelent majd.

2018. május 15. 13:06

Andrej Kiska nem indul újra a köztársasági elnöki posztért

Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója

Úgy gondolom, ez Kiska úr személyes döntése, nem tudom, mik az ambíciói, hogy tervezi további pályafutását. Szerintem a döntésének nem lesz komolyabb hatása. Mindig vannak jelöltek, akik indulnak, és senki sem a legjobb. Mindig az a cél, hogy legyen egy még jobb helyette. Azt gondolom, nem történt tragédia. Mindig lesznek jelöltek, és az emberek mindig megválasztják valamelyiket, általában a legnépszerűbbet.

Bolemant Lilla, Phoenix PT, esélyegyenlőségi szakértője

Az államfői feladat teljes embert kíván, és ennek Andrej Kiska megfelelt, mind emberi, mind szakmai szempontból. Jelenlegi döntésével azt igazolja, hogy a család ugyanolyan fontos az életében, mint a hivatás. Hivatalba lépése idején is kifejtette, hogy a választásokon való indulását felesége támogatja, de nem kíván részt venni a közéletben, amit ő megért és tiszteletben tart. Most pedig visszatér a családhoz, és nem indul a következő választáson, nem részegítette meg a hatalom, és nincs szüksége azt bizonygatni a parlamentben ülő politikusoknak és főként a kormány nagy részének, hogy ő az erősebb vagy az okosabb. Feladta a leckét az utána következő jelölteknek. Remélem, akad olyan, aki hozzá hasonlóan pártatlanul és elfogulatlanul tudja majd képviselni az országot.

Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója

Egyelőre fogalmam sincs, hogy ki lenne az a köztársaságielnök-jelölt, akire a szavazatomat adnám. Nem igazán örülnék egy pártembernek, mivel szerintem nem rossz, ha egy politikától független személy nyeri a választásokat. Kiska lehetett volna keményebb, és sokszor állhatott volna másképp a dolgokhoz, de számomra még mindig ő lett volna a legjobb választás, örültem volna, ha folytatni akarta volna ezt a munkát.

Vörös Mária, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének megbízott elnöke

Megbízott elnökként mostanában nem annyira foglalkozom ilyen ügyekkel, de sajnálom, hogy így döntött, és nem kívánja folytatni. Nem tartom jónak, hogy állandóan változnak a dolgok a politikában, hiszen így nehezebb átlátni a szövetség dolgait. Remélem, lesz még egy ilyen államfő, vagy legalább egy ilyen elnökjelölt, mint ő volt. Hogy jobb vagy rosszabb lesz ezután a helyzet, azt nem tudom. (nar, dc, sc, frm, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk