Közélet

Iskolabezárás: kerülgetik a forró kását

Pozsony | A magyar tanítási nyelvű iskolák optimalizációja a legfrissebb beiratkozási adatok és a demográfiai előrejelzések alapján, ha nem is most azonnal, de idővel elkerülhetetlen lesz. Egyelőre úgy tűnik, senki sem szeretne darázsfészekbe nyúlni, és a magyariskola-hálózat átalakításának kérdését sem a politikusok, sem a civilek, sem pedig a szakmai szervezetek nem szívesen vállalnák fel.
author
Ibos Emese

2016. május 10. 12:24

Idén már a 3500-at sem éri el a magyar tanítási nyelvű alapiskolába beíratott elsősök száma. Gyurgyík László demográfus arra figyelmeztet, hogy ez a folyamat folytatódni fog, becslése alapján tíz év múlva az elsősök száma már a 3000-es határt sem fogja elérni.

Megállapodtak

A parlamenti választások előtt az egyik központi kampánytéma a kisiskolák megmentése volt. Peter Krajňák, a Híd oktatásügyi államtitkára elmondta, a közoktatási törvény minimális osztálylétszámára vonatkozó passzusát rövidesen törlik a jogszabályból. „Ebben megállapodtak a koalíciós felek” – állítja Krajňák. Ebben a választási ciklusban ez megoldás lehet a kisiskolák problémájára, viszont nincs garancia arra, hogy egy új kormány felállását követően, bármilyen összetételű legyen is, a racionalizáció jelszava alatt egy huszárvágással nem vezetik be ismét a minimális osztálylétszámot. Azt, hogy a Híd által elért törvénymódosítás nem lesz örök érvényű, az államtitkár is jelzi: „Az összes kisiskolát szeretnénk megmenteni, de ennek komoly gazdasági vonzata van. A jövőre nézve ezért is lenne nagyon fontos, hogy felkészüljünk az úgynevezett központi iskolák modelljére” – mondja Peter Krajňák. Bár eddig jobbára csak a veszélyeztetett kisiskolákról hallhattunk, valójában a 29 alsó tagozatos iskola mellett 69 teljes szervezettségű iskola is létszámgondokkal küzd.

Elkerülhetetlen lesz

Az optimalizáció idővel elkerülhetetlen lesz, ezért adódik a kérdés, hogy a magyar érdekképviseleti szervezetek foglalkoznak-e a problémával, és milyen megoldást javasolnak?

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala véleménye szerint ebben a kérdésben konszenzusra kell törekedni. „Fontos lenne, hogy a szakmai szervezetek és a politikai döntéshozók kommunikáljanak egymással, és hogy egy olyan megoldással álljanak elő, mely minőségi oktatást biztosít a gyermekeknek” – áll a Kerekasztal állásfoglalásában.

Az SZMPSZ segítene

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) szerint ez elsősorban nem oktatási, hanem össztársadalmi és gazdasági probléma. Az optimalizációra vonatkozó javaslatot mástól várják. „Az iskolák fenntartói az önkormányzatok és az egyházak; az SZMPSZ mint szakmai szervezet szorgalmazni és szakmailag támogatni tudja a kistérségi gondolkodást, a megoldáskereséseket, ehhez szakmai segítséget nyújt, amennyiben azt igénybe veszik. Szívesen látnánk a fenntartók és az oktatásirányítók részéről olyan, a probléma megoldását vázoló tervezeteket, amelyek elemzésében és kimunkálásába szakmai szervezetként részt tudnánk venni” – mondta Jókai Tibor, a szervezet elnöke.

A Híd Peter Krajňák államtitkártól és a minisztérium kisebbségi főosztályától várja az iskolahálózat optimalizációjának hosszú távú stratégiájának kidolgozását.

Döntsenek a helyiek

Az iskolahálózat észszerű karcsúsítását a Magyar Közösség Pártja oktatásügyi szakembere, A. Szabó László is az önkormányzatoktól várja, bár állítja, átfogóan elemezték a helyzetet, és elkészült egy javaslat a helyzet megoldására. „Meggyőződésünk, hogy az önkormányzatiság elveit szem előtt tartva csakis az érintett települések dönthetnek intézményeik és egyben lakosaik sorsáról. Mivel a decentralizáció hívei vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy az oktatásügyben sem szabad felülről beavatkozni, direktív módon központosítani. Ha mégis iskolák összevonására kerülne sor, azt kizárólag a települések közös döntésére alapozva szabad megtenni” – állítja A. Szabó László.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Gyimesi

Egyelőre nem szavaznak a szivárványos zászlókról

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Jaroslav Naď
Frissítve

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.