Interneten vásárol vonatjegyet? Akkor ez Önnel is könnyen megeshet!

muitgrd

Ha rendszeresen utazik vonattal, biztosan tudja, hogy online is lehet jegyet venni. Nem árt azonban odafigyelni, mert az alábbi eset bárkivel megtörténhet!

Az online jegyvásárlás rendszere egyszerű. Egy űrlap segítségével megadjuk a dátumot, az időt, az indulási és célállomást, majd kiválasztjuk a csatlakozást, amelyikkel menni szeretnénk. Ezután beírjuk személyes adatainkat – többek közt e-mail címünket is, ahová a jegyet megkapjuk. Ezután már csak a fizetés vár ránk.

A probléma az, hogy a jegyreklamáció miatti pénzvisszatérítés igénylése nagyon bonyolult. Ez az eset bárkivel megtörténhet: „Úgy terveztem, hogy vonattal megyek haza. Mivel az állomáson zárva volt a pénztár, online vásároltam jegyet” – írja le a helyzetet az utas.

A vonat azonban késett. Mivel nem néhány perces késésről volt szó, az utas úgy döntött, másik közlekedési módot választ, és azonnal visszaváltja a jegyet, online, ahogyan vásárolta, de nem járt sikerrel. Az ok a következő volt: „A vonat már elindult.“

Az utas azonban nem arról az állomásról utazott, ahonnan a vonat indult, és még mielőtt az ő megállójába ért volna, próbált reklamálni. A pénzt azonban nem kapta vissza.

Természetesen van lehetőség a fel nem használt jegyek visszaváltására. Ez azonban egy viszonylag hosszadalmas és bonyolult folyamat. A reklamációt írásban kell beküldeni.

„Tartalmaznia kell a vásárlásakor megadott azonosító adatokat (vezeték- és keresztnév, azonosító okmány száma), a 16 jegyű tranzakciószámot, az úti okmány kifizetésének változó azonosító jelét (variabilný symbol) és egy indoklást” – fejti ki Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője.

A panaszhoz csatolni kell minden olyan releváns dokumentumot és indoklást, amely igazolja a panasz megalapozottságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben egyszerűen nincs pénzvisszafizetési garancia, ez az írásos reklamáció is csak panasztételi kísérlet, amelynek megoldására a ZSSK-nak 30 napja van.

(pluska.sk, cszs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!