Idén öt bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz a kisebbségi nyelvi jogok miatt

Pozsony |

A Szlovák Kormányhivatal, amely a nemzeti kisebbségek nyelvhasználata elleni vétségeket vizsgálja, 2018-ban négy bejelentést kapott természetes személyektől, egyet pedig egy jogi személytől – derül ki a 2017-2018-as időszakra vonatkozó, nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának helyzetéről szóló jelentésből.

A jelentésben, amelyet tárcaközi egyeztetésre bocsátottak, és amelyet a Szlovák Kormányhivatal a kisebbségi kormánybiztosi hivatallal együtt nyújtott be, emellett az is áll, hogy 2017-ben öt bejelentés érkezett természetes személyektől, hét pedig közigazgatási szervektől és jogi személyektől. A jelentésben megemlítik, hogy 2017-ben és 2018-ban is folytatódott annak az ügynek a vizsgálata, amely egy jogi személy 2016-os tömeges bejelentése miatt alakult ki.

A bejelentés szerint egy olyan községben, ahol a nemzeti kisebbségeknek jogukban áll a hivatalos érintkezésben is használni a kisebbségi nyelvet, 117 esetben hiányos volt a felirat egyes elektronikai berendezéseken. „Ezeken a településeken az életveszéllyel, egészséggel, biztonsággal és tulajdonvédelemmel kapcsolatos feliratoknak államnyelven és kisebbségi nyelven is meg kell jelenniük“ – hívják fel a figyelmet a dokumentum szerzői.

Az anyag arról is tájékoztat, hogy a 2017-2018-as időszakban 110 esetben eltávolították a hiányos feliratokat. „A kormányhivatal és a kisebbségi kormánybiztosi hivatal ezután is folytatja a bejelentések kivizsgálását“ – áll a jelentésben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?