Idén is nagy kalamajka volt a kilencedikesek tesztelése körül

Tesztelés 9
Pozsony |

A kilencedikes diákok idei tudásszintmérőjén hiányzott egy kérdés a magyar nyelv tesztekből. A szlovák feladatsor szövegeit túl igényesnek találta néhány pedagógus. A matematika feladatok megoldására több idő kellene. A NÚCEM csak a magyar tesztek hiányosságát ismeri el.
 

A Tesztelés 9 tudásszintmérőn 34 865 kilencedikes diák tudását mérték fel. A magyar tanítási nyelvű alapiskolák 2509 diákjának tudását magyar nyelvből, szlovák nyelvből és matematikából tesztelték.

Hatalmas baki

Több iskola felháborodva jelezte, hogy egy kérdés hiányzott a magyar nyelv és irodalom tesztek egyikéből. A Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) két, A és B típusú feladatsort küld az iskolákba. Idén az A típusú tesztlapról hiányzott a 16-os kérdés, így azok a diákok, akik A típusú tesztet kaptak 25 helyett, 24 feladatot oldhattak meg. Oláh Hajnalka, a galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója számára érthetetlen, hogy ilyesmi előfordulhat. Elmondta, a tanulási nehézséggel küzdő diákok A típusú tesztjéből viszont nem hiányzott a 16-os feladat. „Nincs olyan év, hogy minden rendben lenne, közben a NÚCEM igazgatója szerint egy-egy tesztelés előkészítésén két évig dolgoznak. Ennél is felháborítóbb, hogy a NÚCEM vezetője a sajtóban úgy nyilatkozott a tesztelésről, minden rendben zajlott” – mondta Oláh Hajnalka. A hibára csak menet közben derült fény, mivel a feladatlapokat közvetlenül az előtt bontják ki, mielőtt a diákoknak kiosztják. Így az iskolák nem tudták, hogyan járjanak el.

A nyomda hibázott

A NÚCEM azt állítja, hogy a tesztek grafikai elrendezését egy külső cég végzi, mely miután a NÚCEM jóváhagyta a végső változatot, nyomdába viszi, majd a kinyomtatott teszteket csomagolja és eljuttatja az iskolákba. „Ha tudtuk volna, hogy hiányzik a feladat, előre értesítetjük az iskolákat. Így sajnos csak utólag tudtunk elnézést kérni” – közölte a NÚCEM. Az intézet állítja, hogy az értékelésnél senki nem szenved kárt. A tesztek kiértékeléséről jövő héten döntenek. Állítják, hogy bevezetnek még egy ellenőrzést a beszállító cég és a nyomda tevékenységébe. A tanulási nehézséggel küzdő diákok tesztjeiben azért nem volt hiba, mert azokat helyben nyomtatják ki.
 

Nehéz szlovák

Egy szlovák szakos pedagógus szerint a szlovák tesztek sem voltak rendben. A feladatsor szövegrészei a pusztán magyar környezetben nevelkedő csallóközi diákoknak gondot okozott. „Olyan szlenget és régi kifejezéseket tartalmazott, melyekkel ezek a gyerekek nem találkoznak” – állítja a pedagógus. Ezzel a véleményével nincs egyedül. Kolek Margit, a komáromi Eötvös utcai alapiskola szlovák–magyar szakos pedagógusa szerint is szokatlanul nehéz szövegeket kaptak a diákok. „A vegyes, illetve szlovák környezetben mozgó gyerekek számára a »pasovať« vagy a »pasovačka« szavak lehet, hogy nem okoztak meglepetést, viszont egy magyar környezetben élő diák számára a »pasovanie rytierov« vagyis a lovaggá ütés kifejezés már gondot jelent” – mutatott rá a pedagógus, aki szerint más szövegben is voltak olyan szófordulatok, melyek nehézséget okozhattak a magyar környezetben élő diákoknak. Ilyen volt például a „prídeme tomu na koreň” (a végére járunk) vagy az „obozretný” (körültekintő, óvatos) szó. A NÚCEM szerint a szövegértési feladatok a szöveg komplex megértésére irányulnak, és nem szükséges minden egyes szó értelmét ismernie a tanulónak ahhoz, hogy megértse a szöveget. „A szleng és az állandósult szókapcsolatok is a tananyag részei, hozzátartoznak a mindennapi szövegértéshez. A szókapcsolatok a szövegértés részeként kerültek a tesztbe, tehát a szövegből kiindulva, azt elemezve kell a tanulónak megértenie, mi a jelentésük” – állítja a NÚCEM.

Kevés idő volt a matekra

Oláh Hajnalka a matematikatesztek margójára megjegyezte, hogy a feladatok a tananyagból indultak ki, technikai jellegű hiba sem volt a feladatsorban. „Úgy vélem azonban, hogy 60 perc alatt 20 példát képtelenség megoldani. Átlagosan 3 perc jut egy-egy feladat megoldására. Ennyi idő alatt lehetetlen egy szerkesztési példát vagy egy komolyabb számítási feladatot megoldani”– magyarázta a galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója. A felvetésre a NÚCEM azt közölte, hogy a próbateszteléseken azt is mérik, hogy a tanulóknak mennyi időt vesz igénybe a feladatok megoldása. „Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a megadott idő alatt megoldották a feladatokat” – közölte a NÚCEM.

Számít az eredmény

A Tesztelés 9 eredményeit minden középiskolának figyelembe kell vennie. Ha a diák 90%-os tesztet ír, akkor az ország bármely középiskolájába felvételi vizsga nélkül bekerülhet. Több pedagógus szerint ezért sem mindegy, milyen feladatokat kapnak a diákok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?