Közélet

Idén is nagy kalamajka volt a kilencedikesek tesztelése körül

Pozsony | A kilencedikes diákok idei tudásszintmérőjén hiányzott egy kérdés a magyar nyelv tesztekből. A szlovák feladatsor szövegeit túl igényesnek találta néhány pedagógus. A matematika feladatok megoldására több idő kellene. A NÚCEM csak a magyar tesztek hiányosságát ismeri el.
Ibos Emese

2018. március 23. 16:18

Tesztelés 9
A csallóközi diákoknak több szlovák szófordulat gondot okozott a szlovák tesztekben   - TASR-felvétel

A Tesztelés 9 tudásszintmérőn 34 865 kilencedikes diák tudását mérték fel. A magyar tanítási nyelvű alapiskolák 2509 diákjának tudását magyar nyelvből, szlovák nyelvből és matematikából tesztelték.

Hatalmas baki

Több iskola felháborodva jelezte, hogy egy kérdés hiányzott a magyar nyelv és irodalom tesztek egyikéből. A Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) két, A és B típusú feladatsort küld az iskolákba. Idén az A típusú tesztlapról hiányzott a 16-os kérdés, így azok a diákok, akik A típusú tesztet kaptak 25 helyett, 24 feladatot oldhattak meg. Oláh Hajnalka, a galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója számára érthetetlen, hogy ilyesmi előfordulhat. Elmondta, a tanulási nehézséggel küzdő diákok A típusú tesztjéből viszont nem hiányzott a 16-os feladat. „Nincs olyan év, hogy minden rendben lenne, közben a NÚCEM igazgatója szerint egy-egy tesztelés előkészítésén két évig dolgoznak. Ennél is felháborítóbb, hogy a NÚCEM vezetője a sajtóban úgy nyilatkozott a tesztelésről, minden rendben zajlott” – mondta Oláh Hajnalka. A hibára csak menet közben derült fény, mivel a feladatlapokat közvetlenül az előtt bontják ki, mielőtt a diákoknak kiosztják. Így az iskolák nem tudták, hogyan járjanak el.

A nyomda hibázott

A NÚCEM azt állítja, hogy a tesztek grafikai elrendezését egy külső cég végzi, mely miután a NÚCEM jóváhagyta a végső változatot, nyomdába viszi, majd a kinyomtatott teszteket csomagolja és eljuttatja az iskolákba. „Ha tudtuk volna, hogy hiányzik a feladat, előre értesítetjük az iskolákat. Így sajnos csak utólag tudtunk elnézést kérni” – közölte a NÚCEM. Az intézet állítja, hogy az értékelésnél senki nem szenved kárt. A tesztek kiértékeléséről jövő héten döntenek. Állítják, hogy bevezetnek még egy ellenőrzést a beszállító cég és a nyomda tevékenységébe. A tanulási nehézséggel küzdő diákok tesztjeiben azért nem volt hiba, mert azokat helyben nyomtatják ki.
 

Ma mérik fel a kilencedikesek tudásszintjét matematikából és a tanítási nyelvből

2018. március 21. 11:09

Ma mérik fel a kilencedikesek tudásszintjét matematikából és a tanítási nyelvből

Nehéz szlovák

Egy szlovák szakos pedagógus szerint a szlovák tesztek sem voltak rendben. A feladatsor szövegrészei a pusztán magyar környezetben nevelkedő csallóközi diákoknak gondot okozott. „Olyan szlenget és régi kifejezéseket tartalmazott, melyekkel ezek a gyerekek nem találkoznak” – állítja a pedagógus. Ezzel a véleményével nincs egyedül. Kolek Margit, a komáromi Eötvös utcai alapiskola szlovák–magyar szakos pedagógusa szerint is szokatlanul nehéz szövegeket kaptak a diákok. „A vegyes, illetve szlovák környezetben mozgó gyerekek számára a »pasovať« vagy a »pasovačka« szavak lehet, hogy nem okoztak meglepetést, viszont egy magyar környezetben élő diák számára a »pasovanie rytierov« vagyis a lovaggá ütés kifejezés már gondot jelent” – mutatott rá a pedagógus, aki szerint más szövegben is voltak olyan szófordulatok, melyek nehézséget okozhattak a magyar környezetben élő diákoknak. Ilyen volt például a „prídeme tomu na koreň” (a végére járunk) vagy az „obozretný” (körültekintő, óvatos) szó. A NÚCEM szerint a szövegértési feladatok a szöveg komplex megértésére irányulnak, és nem szükséges minden egyes szó értelmét ismernie a tanulónak ahhoz, hogy megértse a szöveget. „A szleng és az állandósult szókapcsolatok is a tananyag részei, hozzátartoznak a mindennapi szövegértéshez. A szókapcsolatok a szövegértés részeként kerültek a tesztbe, tehát a szövegből kiindulva, azt elemezve kell a tanulónak megértenie, mi a jelentésük” – állítja a NÚCEM.

Kevés idő volt a matekra

Oláh Hajnalka a matematikatesztek margójára megjegyezte, hogy a feladatok a tananyagból indultak ki, technikai jellegű hiba sem volt a feladatsorban. „Úgy vélem azonban, hogy 60 perc alatt 20 példát képtelenség megoldani. Átlagosan 3 perc jut egy-egy feladat megoldására. Ennyi idő alatt lehetetlen egy szerkesztési példát vagy egy komolyabb számítási feladatot megoldani”– magyarázta a galántai Kodály Zoltán Alapiskola igazgatója. A felvetésre a NÚCEM azt közölte, hogy a próbateszteléseken azt is mérik, hogy a tanulóknak mennyi időt vesz igénybe a feladatok megoldása. „Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a megadott idő alatt megoldották a feladatokat” – közölte a NÚCEM.

Számít az eredmény

A Tesztelés 9 eredményeit minden középiskolának figyelembe kell vennie. Ha a diák 90%-os tesztet ír, akkor az ország bármely középiskolájába felvételi vizsga nélkül bekerülhet. Több pedagógus szerint ezért sem mindegy, milyen feladatokat kapnak a diákok.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár
Frissítve

Ha Kollár nem kap bizalmat, a Sme rodina távozik a koalícióból

rendőrség illusztráció

Rekordnagyságú drogfogás Szlovákiában: másfél tonna mexikói drogot fogtak el

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

japán vihar

Több mint egymillió embert evakuálnak Japánban a felhőszakadások miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.