Közélet

Hazugsággal vádolják a svédek Gajdošt

Pozsony | Minden jel szerint tudott a védelmi minisztérium a svéd Gripen vadászgépeket gyártó Saab társaság ajánlatáról, mely alapján egy 500 embert foglalkoztató logisztikai központot létesítettek volna Szlovákiában, feltéve, ha tőlük rendeli meg a tárca a gépeket.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 19. 19:11

A tárca állítólag tudott a Gripeneket gyártó Saab ajánlatáról - Felvétel: Meter Mišo/Plus jeden deň

Bár Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter állítja, soha nem hallott ilyen ajánlatról, a minisztérium egy levele ennek ellenkezőjéről tanúskodik.

Hónapok óta tart a vita a vadászgépek vásárlásáról, a svéd Gripen gépeken kívül az amerikai F–16-os repülők vannak még játékban. Az ellenzék azzal vádolja a tárcát, hogy már régen eldöntötte, az amerikaiaktól veszi meg a gépeket, holott a svédek sokkal jobb ajánlattal rukkoltak elő. A vadászgépek mellé ugyanis egy Gripen Support Center logisztikai központot is megnyitottak volna az országban, amelyben legalább ötszáz ember talált volna munkát. Gajdoš a közszolgálati RTVS vitaműsorában kijelentette, ilyen ajánlatot soha nem kapott a Svéd Királyságtól.

2018. május 17. 13:24

A rendőrség vizsgálja Gajdoš védelmi bizniszét

„Az igazság az, hogy 2017. október 26-án a logisztikai központ megnyitásáról szóló ajánlatunkat személyesen adtuk át a szlovák védelmi minisztériumban” – közölte tegnapi sajtónyilatkozatában Magnus Lewis-Olsson, a Saab európai kereskedelméért felelős képviselője. A dokumentumot a társaság elnöke és ügyvezető elnöke, Marcus Wallenberg és Hakana Buskhe írta alá. Az ügy érdekessége, hogy a svéd ajánlatra a védelmi tárca néhány nappal később írásban válaszolt. A válaszlevelet a jelenlegi vezérkari főnök, Daniel Zmeko írta alá, aki akkoriban a tárca fegyverbeszerzési osztályának volt a vezetője.

2018. június 18. 16:52

Döntés születik az új vadászgépekről

A dokumentumból, amelyet Jaroslav Naď elemző hozott tegnap nyilvánosságra, egyrészt kiderül, hogy a tárca tudomásul vette és megköszönte a svédek ajánlatát a logisztikai központ megnyitására, másrészt pedig az, hogy Zmeko a levélben összekeverte a Saab elnökének a nevét, Wallenberg helyett ugyanis a közismert amerikai színésznek Wahlbergnek mond köszönetet.

Gajdoš a tegnap nyilvánosságra hozott dokumentum ellenére állítja, hogy a Saab képviselői hazudnak, és hogy ő soha semmilyen ajánlatról nem tudott. (SITA, dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?