Hány euróig adómentes a diákmunka?

<p>A nyári szünetben sok diák vállal alkalmi munkát, a hatályos törvények értelmében már a 16 évesek is létesíthetnek munkaviszonyt. A cégeknek is megéri őket alkalmazni, olcsóbb munkaerőnek számítanak. Összeállításunkban a diákok munkavállalásával foglalkozunk.</p>

Vannak diákok, akik egész évben, a tanulmányaik mellett is dolgoznak. Egyes egyetemisták rendes munkaviszonyban, meghatározatlan időre szóló munkaszerződés alapján dolgoznak. Mások részmunkaidőre dolgoznak, vagy meghatározott időre szóló megállapodást kötnek, esetleg alkalmi munkát vállalnak. Munkatörvénykönyvünk a rendes munkaviszony mellett többféle munkaviszonyt ismer: lehet szerződni bizonyos munka elvégzésére vagy munkatevékenységre, és a megbízási szerződések közé tartoznak a diákmunkáról szóló megállapodások is. Az utóbbit csak olyan személy kötheti meg, aki közép- vagy főiskolán diák státusszal rendelkezik, és még nem töltötte be 26. életévét. A diákok átlagban legfeljebb 20 órát dolgozhatnak hetente – a heti átlagot úgy számolják ki, hogy figyelembe veszik az egész naptári évben ledolgozott időszakot, amelyik alatt érvényes volt a szerződés.

Szerződéses feltételek

A diákmunkáról szóló megbízási szerződést kizárólag írásban lehet megkötni, csak a szóban kötött megállapodás érvénytelen. Az írásos szerződésnek tartalmaznia kell az elvégzendő munka vagy feladat pontos leírását, a megegyezett jutalmat, a munkaidőt, valamint az időszakot, amíg a szerződés érvényben van. A munkaadó köteles a szerződésről másolatot adni.

A diákokkal általában meghatározott időre szóló megbízási szerződést szoktak kötni, és a munkaidő sokszor rugalmas, meghatározatlan, teljesítményorientált. A szerződő felek előre leszögezhetik, hogy a megállapodást csak milyen feltételek mellett lehet felbontani. Amennyiben ezt mégsem fektetik le előre, akkor a hatályos törvény értelmében a szerződés a felek közös megállapodása alapján is felbontható, ilyen esetben 15 napos felmondási idő van, mely azzal a nappal kezdődik, amikor az alkalmazottal közölték, hogy elbocsátják. A szerződés elválaszthatatlan része egy igazolás arról, hogy az alkalmazott diák. Erre csak akkor nincs szükség, ha egy középiskolás az érettségi vizsga után vagy egy egyetemi hallgató a nyári szemeszter befejezése után legfeljebb októberig szóló megállapodást köt.

A diák jogai

Kevesen tudják, hogy a megbízási szerződésekre dolgozók is sok mindenre ugyanúgy jogosultak, mint a rendes munkaviszonyban lévők. Például jogukban áll 30 perces szünetet tartani pihenés és étkezés céljából, ha a műszak 6 óránál, kiskorúak esetében pedig 4,5 óránál hosszabb ideig tart. Joguk van a két műszak között legalább 12 óráig tartó napi pihenésre, kiskorúak esetében ez 14 óra. Ezenkívül biztosítani kell hetente legalább kettő, egymást követő munkaszüneti napot, ünnepnapokon pedig tilos munkát elrendelni. A megbízási szerződésre dolgozók naponta legfeljebb 12 órát, a kiskorúak csak 8 órát tölthetnek munkavégzéssel, nem kötelezhetik őket túlórára, ügyeletet sem vállalhatnak. A minimális órabér, amit a munkaadónak muszáj kifizetnie, 2,5 euró.

A diákmunka előnyei

A diákok általában diákmunkáról szóló megállapodást kötnek, amely előnye, hogy ha valaki havonta nem keres többet egy meghatározott összegnél, nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetnie. A felső határ jelenleg 200 euró. Vagyis ha a 26 évesnél fiatalabb diák havonta nem keres többet 200 eurónál, nem kell járulékokat fizetnie – csak a munkaadó térít bizonyos százalékpontnyi baleset- és garanciabiztosítást. A diákok ezt a kivételt csak egy munkaadónál érvényesíthetik, éspedig úgy, hogy nyilatkozatot tesznek, miszerint az adott munkáltatóval kötött szerződésre kérik a felmentést a járulékfizetés alól. Az ehhez szükséges nyomtatvány megtalálható a Szociális Biztosító internetes oldalán (www.socpoist.sk).

A nyomtatványt nem kell minden hónapban kitölteni, elég egyszer az alatt az időszak alatt, amíg a munkaviszony tart.

200 euró felett

Ha az alkalmi munkából származó havi jövedelem túllépi a 200 eurót, a diák alkalmazott már fizet 7 százalékpontnyi társadalombiztosítást, ebből 4% az öregségi, 3% a rokkantsági járulék. Az is előny számukra, hogy nem kell beteg- és egészségbiztosítást fizetniük, így a munkavállalónak 6,4, a munkaadónak pedig 12,6 százalékponttal alacsonyabb járulékot kell elvezetnie. Vagyis viszonylag olcsó munkaerőnek számítanak, a cégeknek megéri alkalmazni diákokat, s előszeretettel adnak munkát nekik. Ráadásul sokszor beérik alacsonyabb fizetéssel, sok diák így is elégedett, mert már tanulmányai mellett tapasztalatokra, bizonyos gyakorlatra tehet szert. Az a vállalat, amelyik sok diákot foglalkoztat megbízási szerződésre, több ezer eurót spórolhat meg. Noha olcsóbb munkaerőnek számítanak, ugyanúgy be kell őket jelenteni a Szociális Biztosítóba, mint a többi munkavállalót. A biztosító rendszeresen figyelmeztet: a munkaadó köteles az alkalmi munkát vállaló diákokat még a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a társadalombiztosítási rendszerbe, éspedig a Registračný list FO elnevezésű formanyomtatvánnyal.

Ha valaki egyszerre több munkaadóval köt megállapodást, a járulékfizetési kivételt érdemes a legmagasabb bevételből érvényesíteni. Megtakarítható egy kis pénz abban az esetben is, ha valakinek ingadozik a bevétele, az egyes havi jutalmak között nagy különbségek vannak. Ilyen esetben a munkaadó a járulékfizetési kötelezettséget a havi átlagfizetésből számolja ki. Ha a diákok nem havi rendszerességgel kapnak fizetést, akkor a járulékot utólag, a szerződés megszűnése után kell befizetniük.

A diákok is fizetnek adót

Az alkalmi vagy idénymunkát vállaló diákok béréből ugyanúgy levonják az adót, mint a rendes munkaszerződésre dolgozókéból. Ha a diák a munkaadójának nyilatkozik a fizetése megadózásáról, akkor a munkaadó havi 316,94 eurónyi adómentes részt érvényesíthet számára, vagyis a bevételéből ekkora összegig nem fog adót fizetni. A munkáltató elvégezheti majd helyette az éves adóelszámolást is. Aki nem nyilatkozik, annak a béréből a munkaadó 19% adót fog levonni. Ezt az adóbevallás elkészítése után, a következő év tavaszán utólag visszakaphatja. Diákok esetében gyakori, hogy egy hónapon belül is több megbízási szerződést kötnek, több alkalmi munkát vállalnak. A havi adómentes rész érvényesítéséről szóló nyilatkozatot azonban csak egy munkaadóval írhatnak alá, így a többi munkaviszonyból származó jövedelemből már biztosan levonják az adóelőleget, akkor is, ha csak kis összegekről van szó.

Aki idén diákmunkával 1901,67 eurónál nagyobb bevételre tesz szert, annak jövőre adóbevallást kell készítenie. A munkaviszonyból, vállalkozásból vagy az egyéb önálló kereső tevékenységből származó bevétel esetében az adóalapból 3803,33 euró adómentes rész érvényesíthető. Ez az összeg teljes mértékben levonható az adóalapból, ha az adóalap nem lépi túl a 19 809 eurót. Amennyiben a diákok bevétele kizárólag Szlovákiából származik, és nem haladja meg a 3803,33 eurót, a bérükből levont havi adót utólag visszakapják.

Abban az esetben, ha valaki külföldön is dolgozik, rendszerint Szlovákiában már nem fizet adót, bevételéből külföldön levonják az adót. Az adóbevallás elkészítésekor a külföldi bevételeket külön meg kell majd jelölni – a kettős adózás megakadályozása érdekében érvényesíteni kell az ún. kiemelés módszerét, ami azt jelenti, hogy ebből a jövedelemből nem adózik majd még egyszer. Adótúlfizetés esetén a befizetett adó visszafizetését mindenkinek abban az országban kell igényelnie, amelyikben dolgozott. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?