Közélet

„Ha nincs Csehszlovákia, a szlovák nemzet már nem is létezne”

Pozsony | Eltérően látják a szlovák parlamenti pártok politikusai Csehszlovákia 95 évvel ezelőtti megalakulását. Van, aki szerint a csehek nélkül a szlovák nemzet már nem is létezne, mások szerint a szlovákok nem csupán azért váltak az új állam részévé, hogy megmeneküljenek a magyarosítástól. Abban viszont nagyjából minden megkérdezett politikus egyetért, hogy a csehek nélkül a szlovákok önállósodása bonyolultabb és hosszabb folyamat lett volna.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. október 28. 15:41

„Ha nincs Csehszlovákia, a szlovák nemzet már nem is létezne”
A felvétel illusztráció
Ha nincs Csehszlovákia, szlovákok már nem lennének, vélekedik Jozef Mikloško, a KDH képviselője. „Akkoriban itt csak magyarul beszéltek, és ha a csehek nem fogadnak be minket az új államba, a szlovák nemzet már nem is létezne” – jegyezte meg a képviselő. Az alakuló Csehszlovákiába a szlovákok már egy emancipált nemzetként léptek, állítja a smeres Miroslav Číž. „Az új állam egyik alkotóelemeként. De egyedül nem lett volna esélyük, mert Magyarországon belül Szlovákia túl kis egység volt” – magyarázta Číž. Szerinte Csehszlovákia megalakulása azért is fontos a szlovákságnak, mert megmenekült az elmagyarosítástól. Az utóbbi állítással Bugár Béla nem teljesen ért egyet. 
 
„Szlovákia emancipációja szempontjából viszont Csehszlovákia megalakulása helyes lépés volt” – jegyezte meg a Híd elnöke. 
 
A szlovákok Csehszlovákia részeként kaptak először nemzetközi szintű identitást, figyelmeztet Pavol Paška. A parlament smeres elnöke ugyanakkor úgy véli, ez nem csak arról szólt, hogy a szlovákok kikerüljenek a magyarosítás nyomása alól. „Nem szeretném, ha ezt így leegyszerűsétenék” – mondta Paška. 
 
Peter Osuský, az SaS elnökjelöltje a szlovák nemzeti öntudat megőrzése miatt tartja fontosnak Csehszlovákia megalakulását. „Ezzel megalapozták a szlovákság jövőjét, akik így a többi kis nemzethez hasonlóan a civilizált világ részei lettek” – fejtette ki Osuský, akinek nagyapja, Štefan Osuský akkori amerikai szlovák politikusként szerepet játszott az 1918-as eseményekben. 
 
Csehszlovákia nélkül a szlovákok talán soha nem tudtak volna kikerülni a magyar fennhatóság alól, véli Radoslav Procházka. „Talán létrejött volna valamiféle korlátozott autonómia, amit úgy sem tudtak volna sokáig megtartani” – nyilatkozta a köztársasági elnöki posztért is induló független képviselő. 
1918. október 28-án Prágában a Nemzeti Bizottság kimondta Csehszlovákia megalakulását, a mai nap Szlovákiában emléknap. (vps, TASR)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.