Közélet

Ha a valódi adós elhunyt, a behajtónak jó a névrokon is

Nyitra | Igazat adott az igazságügyi tárca annak a férfinak, akinek a számláit decemberben zárolta a végrehajtó, holott egy centtel se tartozott. Kártérítést követelhet, de csak az adósságbehajtó cégtől, a végrehajtó a minisztérium szerint nem hibázott.
Vrabec Mária

2016. április 13. 13:01

Zoltán Lakatos számláit már nem élő névrokona, Zoltán Lakatoš gáztartozása miatt zárolták karácsony előtt, az ünnepekre teljesen pénz nélkül maradt. Utólag kiderült, hogy névrokona öt évvel ezelőtti tartozását próbálták rajta behajtani, és a behajtót nem érdekelte, hogy más a vezetéknév írásmódja, más a lakcím, és hogy az adós már két éve nem él. 

A sajtó közbenjárása kellett ahhoz, hogy mindez kiderüljön, Zoltán Lakatos számláját január végén feloldották. Zoltán Lakatoš 928 euróval tartozott a gázműveknek (SPP), az adósságot 2010-ben az EOS KSI behajtó társaságnak adta tovább, amely bírósághoz fordult. Az fizetési parancsot adott ki, ám az adós azt is ignorálta, 2013-ban pedig meghalt. Ekkor a bíróság már elrendelte a végrehajtást, és a végrehajtó cég az EOS KSI-től kérte ki az adós adatait. Valahol ebben a fázisban csúszott be a hiba.

A felelősök egymásra mutogattak. Az EOS KSI szerint a végrehajtó írta nekik, hogy az eredeti születési szám nem jó, ezért javították ki egy másik ügyfélére. Hogy más a vezetéknév írásmódja és a lakhely, elkerülte a figyelmüket, a gázművektől nem kértek tájékoztatást. Az SPP azt állítja, pontos adatokat adott az adósságbehajtó cégnek. A végrehajtó, Rudolf Krutý azzal védekezik, hogy ő nem volt jogosult ellenőrizni és felülbírálni az adatokat. Az igazságügyi minisztérium is neki adott igazat, a tárca állásfoglalása szerint „a végrehajtási jegyzőkönyv áttanulmányozása során kiderült, hogy a végrehajtó nem követett el mulasztást.”

Ezek szerint az EOS KSI volt figyelmetlen. Azt nem tudni, hogyan varrta végül Zoltán Lakatos nyakába az adósságot, holott a lakcíme és a születési dátuma is más volt. A károsult most ettől a cégtől követelhet kártérítést.
Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új burkolatot kap a rimaszombati múzeum udvara

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.