Gyimesi távozik az OĽaNO-tól, mert nem akar ártani Matovičéknak – a Szövetségbe tartana, ahol a Híd nem látja szívesen

gyimesi k
Pozsony |

Gyimesi György parlamenti képviselő bejelentette, nem az OĽaNO listáján vág neki az előre hozott parlamenti választásnak. A Szövetséggel ugyanakkor még nem állapodott meg.

A képviselő a lépését azzal magyarázta, az OĽaNO és a mozgalom választói egyetértenek az Ukrajnának való fegyverszállításokkal, míg ő nem. „A másik ok Eduard Hegerhez való hozzáállásom" – mondta azzal, szerinte az ügyvezető miniszterelnök nem jó irányba viszi az országot. Úgy látja, a kormányfő csak a saját választási kampányára, a Demokraták népszerűsítésére koncentrál. Az okok között azt is említette, hogy a kormány megszüntette a királyhelmeci szülészetet. Gyimesi arról beszélt, nem akar ártani az OĽaNO-nak azzal, hogy ezekben a témákban mást kommunikál, mint a mozgalom, ezért az OĽaNO parlamenti frakciójából is kilép. Ezzel pedig a koalícióból is távozik. A képviselő hangsúlyozta, Igor Matovičcsal, az OĽaNO vezetőjével semmilyen személyes konfliktusa nem volt, csak Jaroslav Naď (Demokraták, eredetileg OĽaNO) ügyvezető védelmi miniszterrel volt nézeteltérése. Ezzel együtt is békésen búcsúzik el Matovič mozgalmától.

Szövetség, egyezség

Gyimesi a sajtótájékoztatón elmondta, még nem állapodott meg a Szövetséggel a választáson való közös indulásról, de folyamatban vannak a tárgyalások, valószínűleg jövő héten is egyeztetnek majd. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke egyébként megerősítette, zajlanak a tárgyalások. A képviselő nem árulta el azonban, hogy mi a megállapodás akadálya, arról sem beszélt, belépne-e a Szövetségbe. Visszautasítja, hogy a párthoz való közeledése a Szövetség szétesését okozná, ezzel szerinte a Híd-platform vádolható. „Én sosem mondtam olyat, hogy nem lépek a jelöltlistára, ha azon egyesek rajta lesznek” – mondta. Korábban a Híd-platform zárkózott el attól, hogy a képviselőt a Szövetség listájára vegyék. Ha mégis sikerül megállapodniuk, a képviselő nem tervez önálló platformot létrehozni.

Arra kérdésünkre, nem tart-e attól, hogy két szék közül a földre esik, Gyimesi azzal válaszolt, előfordulhat egy ilyen forgatókönyv is. A képviselő azt állítja, jelenleg nincs arra terve, mit lép akkor, ha nem sikerül a Szövetséggel megállapodnia. Azt azonban kategorikusan kijelentette, egy ilyen esetben sem fog egy újabb magyar pártot indítani. Jelenleg más politikai szubjektummal nem tárgyal az együttműködésről.

Galéria

Gyimesi és Rigó

Gyimesi arra is kitért, az év elején hibát követett el, amikor megsértette Rigó Konrádot a Szövetség Híd-platformjának elnökét. Most pedig nyilvánosan bocsánatot kért tőle. „Azt gondolom, becsületes dolog beismerni a hibát és becsületes dolog bocsánatot kérni” – jelentette ki, majd egy bocsánatkérő levelet olvasott fel. Ebben elismerte, hogy az év eleji sajtótájékoztatóján alaptalanul és indokolatlanul nevezte beteg embernek a Híd-platform elnökét. „Ezért Rigó Konrádtól őszintén bocsánatot kérek” – mondta.

Rigó a napokban jelentette be, a bocsánatkérés hiánya miatt feljelentést tesz Gyimesi ellen. A Híd-platform elnöke most lapunknak elmondta, nagyon sajnálja, hogy a képviselőt be kellett perelnie ahhoz, hogy bocsánatot kérjen. „Két hónap után azonban megtette, és én természetesen ezt elfogadom” – jelentette ki Rigó. Majd arról beszélt, hogy mivel a feljelentésben ezt a bocsánatkérést várta el Gyimesitől, az indítványt visszavonja.

A Híd platform elnöke azonban hozzátette, a képviselő bocsánatkérése semmit sem változtat azon, hogy a platform elzárkózott attól, hogy Gyimesi a Szövetség listáján induljon. „Gyimesi Györgytől nem azért zárkózott el a Híd, mert megbocsáthatatlan módon nyilatkozott rólam, hanem mert olyan politikát folytat, amely összeegyeztethetetlen a platform értékeivel” – szögezte le Rigó.

Matovič: Zárjátok ki a Hlast!

Matovič a Gyimesivel közös sajtótájékoztatón arról beszélt, mozgalmának mindig fontos volt, hogy a jelöltlistájukon a kisebbségek is képviseltessék magukat, és ez a jövőben is így lesz. „Most azonban azért jöttünk ide, hogy elmondjuk, a politikai útjaink elválnak” – tette hozzá Gyimesiről szólva. Azt is elmondta, a Szövetség vezetése azzal kereste meg, hogy Gyimesi a párt listáján indulhasson. Sok sikert kívánt a Szövetségnek, de újra hangsúlyozta, reméli, hogy a párt a Peter Pellegrini vezette Hlast is kizárja azon szereplők közül, akikkel a választás után, a parlamentbe jutás esetén, együttműködne. Matovič korábban arról beszélt, ha ezt a Szövetség nem teszi meg, akkor az OĽaNO egy a magyar választókat megszólítani szándékozó „konkurens kínálatot” indít. Gyimesi azonban a Szövetség belső ügyének tartja, hogy a párt együttműködne-e e Pellegriniékkel, vagy sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?