Matovič átengedi Gyimesit a Szövetséghez, ha a párt kizárja a Hlasszal való együttműködést

Fél évvel a parlamenti választás előtt a Szövetség fő témája, hogy együttműködnek-e Gyimesi Györggyel vagy sem (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony/Dunaszerdahely |

Pénteken tárgyal a választási együttműködésről Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője és a Szövetség MKP-platformja. Igor Matovič, az OĽaNO vezetője nem bánja, ha a képviselője átigazol, de szerinte ennek feltétele az kell legyen, hogy a Szövetség kizárja a Hlasszal való együttműködést.

Gyimesi pénteken a választási együttműködésről tárgyal Dunaszerdahelyen a Szövetség MKP-platformjának vezetőjével, Berényi Józseffel, erősítette meg lapunknak a képviselő. Nem akarta azonban pontosítani, milyen elképzelésekkel megy az egyeztetésre. Korábban beszámoltunk arról, hogy Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, aki egyébként szintén az MKP-platformban politizál, egy nem hivatalos egyeztetésen felajánlotta Gyimesinek, hogy a párt jelöltlistájának végéről, azaz a 150. helyről vágjon neki a választásnak. Egyébként Matovič már hagyományosan az OĽaNO listájának végéről indul, és a preferenciaszavazatok, vagyis a karikák begyűjtésével szerez parlamenti mandátumot. Gyimesi azonban a pártelnökkel való találkozó után lapunknak úgy nyilatkozott, el tudja képzelni, hogy a Szövetség listavezetője legyen. A képviselő a jelöltlista első helyét kérte. Most pedig arról beszélt, azóta lényegében nem kommunikált a párt vezetésével.

Gyimesivel vagy nélküle?

A Napunk ugyanakkor arról ír, a magyar kormány különböző képviselői, többek között maga a pozsonyi nagykövet, Balogh Csaba, nem hivatalos módon jelezték a Szövetség politikusai felé, hogy nem lenne jó ötlet felvenni Gyimesi Györgyöt a jelöltlistára. Azt, hogy a magyar kormány és diplomácia ilyen módon avatkozna bele a szlovákiai belpolitikai folyamatokba, a nagykövet a lapnak tagadta. Arról beszélt, Magyarország nem avatkozik bele Szlovákia belügyeibe. Mindezt annak ellenére, hogy a lap több forrásból is megerősítette ezt az információt. A képviselő ezzel kapcsolatban az Új Szónak most elmondta, szerinte csak pletykáról van szó, hozzátette, ő a nagykövet hivatalos nyilatkozatából indul ki. „Magyarország nem döntheti el azt, hogy a szlovákiai parlamenti választáson egy szlovákiai párt listáján ki indulhat” – emlékeztetett Gyimesi.

Az MKP-platformot vezető Berényi az Új Szónak csak szűkszavúan nyilatkozott a pénteki tárgyalással kapcsolatban. „A választáson való együttműködésről fogunk egyeztetni” – mondta. Berényi ezt azzal indokolja, hogy a Szövetség jelenleg az ötszázalékos parlamenti küszöb elérésével küzd, ezért minden lehetséges szavazatot be kell gyűjteniük. „Akik szavazatokat tudnak hozni, rajta kell lenniük a listán” – tette hozzá azzal, hogy Gyimesi, de a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum esetében is ez a hozzáállásuk. Az MKP-platform vezetője azonban nem akarta elárulni, a jelöltlistán milyen helyet ajánlanak Gyimesinek, ahogy arról sem beszélt, milyen egyéb feltételeket hajlandóak a közös indulás érdekében elfogadni.

Matovič feltétele

Az OĽaNO vezetője, Matovič Gyimesivel kapcsolatban lapunknak elmondta, egyáltalán nem lát problémát abban, ha a képviselő nem az ő, hanem a Szövetség listáján indul. „Mi már megszoktuk, hogy egyfajta szervdonorként működünk” – mondta Matovič. Arról is beszélt, ha Gyimesi átlépése biztosítja, hogy a Szövetség a parlamentbe jut és így a magyar közösségnek intézményes parlamenti képviselete lesz, akkor ő annak csak örülni fog. Egyébként Gyimesi is úgy nyilatkozott, semmiféle konfliktust nem okozna közte és Matovič között, ha a Szövetség listáján indulna. Az OĽaNO vezetője szerint az a lényeg, hogy a demokratikus pártokra adott szavazatok ne vesszenek el azzal, hogy egy-egy ilyen szereplő nem éri el a parlamenti küszöböt.

Matovič azonban hozzátette, Gyimesi és a Szövetség együttműködésének esélye nagyban függ azoktól a feltételektől, amelyekben a párt és a képviselő megegyezik. „Az viszont világos, semmilyen módon nem szeretném a Szövetséget a parlamentbe segíteni azért, hogy aztán a Hlas- szal, vagy a Smerrel lépjenek koalícióra” – jelentette ki Matovič. Hozzátette, ha a Szövetség összeszedi a bátorságát, akkor képes még a választás előtt kizárni a Hlasszal való együttműködést. A párt egyébként a Smerrel való koalícióra lépéstől formális döntésben már elhatárolódott. „Ebben az esetben, ha látni fogjuk, hogy a rájuk adott szavazatok nem a maffiához, a Smerhez vagy a Hlashoz kerülnek, nekünk nem kell erőnek erejével egy, a Szövetséggel konkuráló kínálatot létrehoznunk” – utalt az OĽaNO vezetője arra, hogy amennyiben a Szövetség továbbra sem határolódik el a Hlastól, akár ők is versenybe szállhatnak a magyar szavazókért. Matovič bízik abban, Gyimesi a Szövetséggel való együttműködés alapvető feltételeként szabja, hogy a párt zárja ki a Hlasszal való esetleges koalíciót.

Matovič egyébként néhány napja egy levelet is küldött a Szövetségnek. Az OĽaNO vezetője szerint ez nem egy konkrét ajánlatot tartalmazott, hanem inkább az előre hozott választás miatti kapcsolatfelvételt szolgált. A párt erről a keddi elnökségi ülésén tárgyalt, de Matovičék még nem kaptak tőlük választ. „Bízom benne, hogy normális időn belül válaszolnak, ezt diktálja a tisztesség” – mondta azzal, hogy még nem állapodtak meg egy találkozóban.

Forróék válasza

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke megerősítette, Matovič találkozót kért tőlük. „A párt elnöke meghívja az OĽaNO elnökét a Szövetség székházába” – közölte a Szövetség sajtóosztálya. Forró a Gyimesivel való találkozóval kapcsolatban azt üzente, ő nem tud részt venni az egyeztetésen. A sajtóosztály által azt közölte, ő nem tud arról, hogy a magyar kormány bármelyik képviselője nyilatkozott volna azzal kapcsolatban, a képviselőt a jelöltlistájukra vegyék-e vagy sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?