Közélet

Gorilla-ügy: leállították Trnka büntetőeljárását

Pozsony | A Pozsony I. Járásbíróság szerdán úgy döntött, leállítja a korábbi főügyész Dobroslav Trnka ellen folytatott büntetőeljárást, mivel a Gorilla-hangfelvétel rejtegetésének ügye már elévült. Az ügyben tanúként szerepelt Bereczk Oszkár, Albár község polgármestere is.
author
Czímer Gábor

2022. július 13. 20:00

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka - TASR/AP-felvétel

A törvényszék bűncselekményről szabálysértésnek minősítette át, hogy Trnka 2007-től rejtegette a hírhedt Gorilla-hangfelvételt. A szabálysértés azonban már elévült, így leállították az egykori főügyész elleni büntetőeljárást. Marek Filo bíró szerint maga a cselekmény már 2018-ban elévült. Mindezt annak ellenére véli így, hogy az ügyben csak 2019-ben indult meg a nyomozás. A bíróság mostani döntése nem jogerős, az ügyész fellebbezett. Trnkát eredetileg hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményével gyanúsították, több év börtönt is kaphatott volna.

A vád

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze eredetileg hivatali jogkörrel való visszaélés miatt emeltetett vádat Trnka ellen, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a főügyészség korábbi vezetője nem indított eljárást minden bűncselekményben, ami a tudomására jutott. Trnka ügyének a lényege, hogy amikor a főügyésznek 2007-ben a birtokába jutott a Gorilla-lehallgatás hanganyaga, akkor ahelyett, hogy kivizsgáltatta volna az esetet, inkább eltussolta azt. Ezzel kapcsolatban Rudolf Michnica ügyész szerdán azzal jelentkezett a bíróságon, vallomást akar tenni Trnka ellen. Michnica ugyanis még 2011-ben, a Gorilla-ügy kirobbanása előtt ki akarta vizsgálni, miért állították le ebben az esetben az eljárást. Meg is indította a nyomozást, de Trnka leállította ezt a folyamatot. Michnica további részleteket csak akkor árulhat el, ha a jelenlegi főügyész, Maroš Žilinka feloldja a titoktartási kötelezettségét. A bíróságon szerdán a Gorilla-hanganyag részleteit is lejátszották. Ez volt az első eset, hogy tárgyaláson használták ezt a bizonyítékot.

Bonyolult ügy

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner ellen folytatott eljárás során került elő egy 2014-es hangfelvétel, amelyen a nagyvállalkozó vulgárisan szidta az egykori főügyészt, mert Trnka a Gorilla-lehallgatás hanganyagával zsarolta meg Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport akkori egyik vezetőjét. A mostani tárgyalás során a szakértők kijelentették, a Kočner és Trnka közötti beszélgetés hangfelvétele valódi, nem manipulálta azt senki. Marek Filo bíró azonban szerdán úgy döntött, törvénytelen bizonyítékról van szó, ezért a döntés során nem vehetik figyelembe.

Magában a Gorilla-lehallgatás hanganyagában, amely 2005-ben és 2006-ban keletkezett, a rendőrség szerint az hallható, ahogy Haščák politikusok és az állami szervek képviselőivel beszél, amely a nyomozók szerint főként korrupciós bűncselekmények gyanúját veti fel. A befektetési csoport vezetője kenőpénzekről, különböző províziókról egyeztetett az akkori politikai és gazdasági vezetés élvonalával.

Zsarolás?

Kočner a 2014-es felvétel tanúsága szerint még 2007-ben a barátja, Haščák megbízásából tüntette el a Gorilla-lehallgatás hanganyagát, de nem semmisítette azt meg, hanem az akkor hivatalban lévő főügyész, Trnka szolgálati páncélszekrényében rejtette el. Trnka a hivatali ideje után azonban, Kočner tudta nélkül, magával vitte a Gorilla-felvételt. Kočner és Trnka a 2014-es felvétel szerint arról beszélt, az egykori főügyész két barátjával, Kósa Lóránttal és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel úgy döntött, megzsarolják Haščákot.

Bereczk nem fél

A 2014-es hangfelvételen az hallható, hogy Kočner a zsarolás vagy zsarolási kísérlet miatt felelősségre vonja Trnkát, illetve a másik két férfival kapcsolatban is indulatosan beszél. Az egykori főügyész barátja, Bereczk az ügy 2019-es kirobbanásakor lapunknak adott nyilatkozatában igyekezett kétségbe vonni a bizonyíték valódiságát. Most, hogy a szakértők igazolták annak eredetiségét, kérdésünkre azt mondta, az ügyben ő tanúként szerepel. Nem akarta azonban közölni, mit mondana a vallomásában. „Én a zsarolásban nem vettem részt, amennyiben történt zsarolás. Úgy tudom azonban, hogy nem történt ilyesmi” – állította. Arra a kérdésre, hogy akkor Kočner és Trnka a magánbeszélgetésben miért hivatkoztak erre tényként, Bereczk nem akart magyarázatot adni. „Kočner és Trnka ügyeit nem tudom kommentálni, erről őket kell megkérdezni” – mondta.

A 2014-es hangfelvételen Kočner arról beszél, hogy mivel Bereczk benne volt Haščák zsarolásában, elvágja a polgármester torkát. Ezért azt kérdeztük Bereczktől, nem tart-e attól, hogy esetleg valaki az életére tör. A polgármester ezt érdemben nem akarta kommentálni. „Ezzel nem szeretnék foglalkozni” – jelentette ki.

Bereczk az ősszel esedékes önkormányzati választáson újra szeretne indulni Albár polgármesteri tisztségéért, mégpedig a Szövetség támogatásával mérettetné meg magát. A párt azonban a régióban még mindig nem zárta le, kiket állítana település-vezetői posztokra. Bereczk nem tagja a Szövetségnek, az előző önkormányzati választáson az MKP, a Híd és a Smer által támogatott függetlenként indult.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič pozíciója pár nappal ezelőtt még biztosabbnak tűnt, de a parlamenti felszólalásaival a koalíciós partnereinek egy részét is magára haragította

Holnap eldől Matovič sorsa

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

KVÍZ: Rejtvény kvíz 5. – Melyik szóra gondoltunk?

KVÍZ: Rejtvény kvíz 5. – Melyik szóra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.