Gorilla-ügy: leállították Trnka büntetőeljárását

Dobroslav Trnka
Pozsony |

A Pozsony I. Járásbíróság szerdán úgy döntött, leállítja a korábbi főügyész Dobroslav Trnka ellen folytatott büntetőeljárást, mivel a Gorilla-hangfelvétel rejtegetésének ügye már elévült. Az ügyben tanúként szerepelt Bereczk Oszkár, Albár község polgármestere is.

A törvényszék bűncselekményről szabálysértésnek minősítette át, hogy Trnka 2007-től rejtegette a hírhedt Gorilla-hangfelvételt. A szabálysértés azonban már elévült, így leállították az egykori főügyész elleni büntetőeljárást. Marek Filo bíró szerint maga a cselekmény már 2018-ban elévült. Mindezt annak ellenére véli így, hogy az ügyben csak 2019-ben indult meg a nyomozás. A bíróság mostani döntése nem jogerős, az ügyész fellebbezett. Trnkát eredetileg hivatali jogkörrel való visszaélés bűncselekményével gyanúsították, több év börtönt is kaphatott volna.

A vád

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze eredetileg hivatali jogkörrel való visszaélés miatt emeltetett vádat Trnka ellen, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a főügyészség korábbi vezetője nem indított eljárást minden bűncselekményben, ami a tudomására jutott. Trnka ügyének a lényege, hogy amikor a főügyésznek 2007-ben a birtokába jutott a Gorilla-lehallgatás hanganyaga, akkor ahelyett, hogy kivizsgáltatta volna az esetet, inkább eltussolta azt. Ezzel kapcsolatban Rudolf Michnica ügyész szerdán azzal jelentkezett a bíróságon, vallomást akar tenni Trnka ellen. Michnica ugyanis még 2011-ben, a Gorilla-ügy kirobbanása előtt ki akarta vizsgálni, miért állították le ebben az esetben az eljárást. Meg is indította a nyomozást, de Trnka leállította ezt a folyamatot. Michnica további részleteket csak akkor árulhat el, ha a jelenlegi főügyész, Maroš Žilinka feloldja a titoktartási kötelezettségét. A bíróságon szerdán a Gorilla-hanganyag részleteit is lejátszották. Ez volt az első eset, hogy tárgyaláson használták ezt a bizonyítékot.

Bonyolult ügy

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner ellen folytatott eljárás során került elő egy 2014-es hangfelvétel, amelyen a nagyvállalkozó vulgárisan szidta az egykori főügyészt, mert Trnka a Gorilla-lehallgatás hanganyagával zsarolta meg Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport akkori egyik vezetőjét. A mostani tárgyalás során a szakértők kijelentették, a Kočner és Trnka közötti beszélgetés hangfelvétele valódi, nem manipulálta azt senki. Marek Filo bíró azonban szerdán úgy döntött, törvénytelen bizonyítékról van szó, ezért a döntés során nem vehetik figyelembe.

Magában a Gorilla-lehallgatás hanganyagában, amely 2005-ben és 2006-ban keletkezett, a rendőrség szerint az hallható, ahogy Haščák politikusok és az állami szervek képviselőivel beszél, amely a nyomozók szerint főként korrupciós bűncselekmények gyanúját veti fel. A befektetési csoport vezetője kenőpénzekről, különböző províziókról egyeztetett az akkori politikai és gazdasági vezetés élvonalával.

Zsarolás?

Kočner a 2014-es felvétel tanúsága szerint még 2007-ben a barátja, Haščák megbízásából tüntette el a Gorilla-lehallgatás hanganyagát, de nem semmisítette azt meg, hanem az akkor hivatalban lévő főügyész, Trnka szolgálati páncélszekrényében rejtette el. Trnka a hivatali ideje után azonban, Kočner tudta nélkül, magával vitte a Gorilla-felvételt. Kočner és Trnka a 2014-es felvétel szerint arról beszélt, az egykori főügyész két barátjával, Kósa Lóránttal és Bereczk Oszkár albári polgármesterrel úgy döntött, megzsarolják Haščákot.

Bereczk nem fél

A 2014-es hangfelvételen az hallható, hogy Kočner a zsarolás vagy zsarolási kísérlet miatt felelősségre vonja Trnkát, illetve a másik két férfival kapcsolatban is indulatosan beszél. Az egykori főügyész barátja, Bereczk az ügy 2019-es kirobbanásakor lapunknak adott nyilatkozatában igyekezett kétségbe vonni a bizonyíték valódiságát. Most, hogy a szakértők igazolták annak eredetiségét, kérdésünkre azt mondta, az ügyben ő tanúként szerepel. Nem akarta azonban közölni, mit mondana a vallomásában. „Én a zsarolásban nem vettem részt, amennyiben történt zsarolás. Úgy tudom azonban, hogy nem történt ilyesmi” – állította. Arra a kérdésre, hogy akkor Kočner és Trnka a magánbeszélgetésben miért hivatkoztak erre tényként, Bereczk nem akart magyarázatot adni. „Kočner és Trnka ügyeit nem tudom kommentálni, erről őket kell megkérdezni” – mondta.

A 2014-es hangfelvételen Kočner arról beszél, hogy mivel Bereczk benne volt Haščák zsarolásában, elvágja a polgármester torkát. Ezért azt kérdeztük Bereczktől, nem tart-e attól, hogy esetleg valaki az életére tör. A polgármester ezt érdemben nem akarta kommentálni. „Ezzel nem szeretnék foglalkozni” – jelentette ki.

Bereczk az ősszel esedékes önkormányzati választáson újra szeretne indulni Albár polgármesteri tisztségéért, mégpedig a Szövetség támogatásával mérettetné meg magát. A párt azonban a régióban még mindig nem zárta le, kiket állítana település-vezetői posztokra. Bereczk nem tagja a Szövetségnek, az előző önkormányzati választáson az MKP, a Híd és a Smer által támogatott függetlenként indult.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?