Folytatódott Kočnerék pere, ezúttal Kuciak apja ült a tanúk padjára

Kuciake
Bazin |

Kedden folytatódott Marián Kočnerék bírósági tárgyalása. A Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt ezúttal a meggyilkolt oknyomozó újságíró apja, Jozef Kuciak tanúskodott. A következő napokban a jogerősen elítélt Andruskó Zoltánnak és Miroslav Marčeknek is vallomást kell tennie.

Továbbra is zajlik a bírósági eljárás Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatban. Az ügyet nemrégiben összevonták Daniel Lipšic speciális ügyész, Maroš Žilinka főügyész és Peter Šufliarsky egykori főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítésével. Erre azért került sor, mert a vádirat szerint mindkét esetben Marián Kočner lehetett a megrendelő, Alena Zsuzsová pedig az összekötő. A két kulcsfontosságú vádlott kedden meg is jelent a Specializált Büntetőbíróság bazini épületében.

A tárgyalás elején Alena Zsuzsová korábbi vallomását olvasta fel a szenátus, amelyre a vádlott kívánt is reagálni. Zsuzsová ismét azt hangsúlyozta, hogy a Ján Kuciak meggyilkolása legkevésbé Kočnernek kedvezett, hiszen már az újságíró halála előtt is köztudott volt, hogy a hírhedt üzletember megfenyegette őt. Kuciak ugyanis sokat foglalkozott Kočner gyanús üzleteivel, aki egyszer fel is hívta az újságírót, és azt mondta neki, hogy különös figyelemmel fogja kísérni őt és a családját. Kuciak akkor feljelentést is tett, de a rendőrség nem foglalkozott az üggyel. Zsuzsová a vallomásában azt állította, a valódi megrendelő pontosan tudta, hogy ha likvidálják Kuciakot, akkor az első számú gyanúsított Kočner lesz.

Amellett, hogy a vállalkozót védte, saját bűnösségét is elutasította, és megkérdőjelezte Andruskó Zoltán vallomásának hitelességét. Andruskó volt az első a vádlottak közül, aki elismerte bűnösségét Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban, végül külön is tárgyalták az ügyét, és vádalku fejében 15 évnyi szabadságvesztésre ítélték. Andruskó bevallotta, hogy ő volt a kapocs Zsuzsová, valamint a kivégzőosztag, Miroslav Marček és Szabó Tamás között. Utóbbi két személyt már jogerősen elítélte a bíróság, mindketten 25 évnyi börtönt kaptak, Marček a gyilkosságért, Szabó pedig a gyilkosság előkészítésében és végrehajtásában segédkezett (ő volt Marček sofőrje). A tárgyalás szerdán és csütörtökön is folytatódik, ezeken a napokon kellene a bíróság elé járulnia Andruskónak és Marčeknek.

Galéria

Szabó kedden nem vett részt a tárgyaláson, és minden bizonnyal a következő napokban sem jelenik meg a szenátus előtt. A vádlott nemrégiben mindenkit meglepett, amikor a bíróság előtt beismerte a bűnösségét, de részletes vallomást egyelőre nem tett. Ružena Sabová, a szenátus elnöke jóváhagyta, hogy a tárgyalás Szabó jelenléte nélkül folytatódjon. Mivel elismerte bűnösségét, esetében már nincs szükségi a bizonyítási eljárás folytatására, a bíróság már csak a büntetés mértékéről fog dönteni.

A szenátus délután meghallgatta a meggyilkolt újságíró édesapját, Jozef Kuciakot. Elmondása szerint a fia nem sokat beszélt arról, hogy Kočner megfenyegette őt, és amikor csak lehetett, nyugtatta a családját.

„Azt mondta nekünk, nincs félnivalónk, hiszen a 21. században Szlovákiában már senki sem mer megöletni egy újságírót”

– mondta Ján apja.

A szavaira Alena Zsuzsová is reagált.

„Őszintén sajnálom, ami a fiával történt. Azt is sajnálom, hogy még a mai napig is úgy beszél rólam és Kočner úrról, mint akik felelősek a fia haláláért”

– mondta a vádlott.

(nar, aktuality.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?