Főleg magyar önkormányzatok sértették meg az államnyelvtörvényt a kulturális tárca szerint

Ľubica Laššáková
Pozsony |

Az államnyelv használatáról szóló jelentést dolgozott ki immáron negyedszer a kulturális minisztérium. Több szabálysértést is találtak, a magyar községek és pártok gyakorlatát is bírálták.
 

A tárca államnyelvhasználatról szóló negyedik jelentése a 2015 októbere és 2017 szeptembere közti időszakot öleli fel. „Amellett, hogy rámutat a szabálysértésekre, a jelentés ajánlásokat is megfogalmaz az államnyelv használata területén a jelenlegi állapot javítása végett” – mutatott rá Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter.

Először magyarul

Az államnyelvről szóló törvényt a minisztérium szerint legtöbbször a községi önkormányzatok sértették meg a községi tájékoztatás, a hivatali teendők intézése, az utcanevek feltüntetése, valamint a kulturális-társadalmi rendezvények szervezése során. A kulturális minisztérium 71 szabálysértést tartalmazó listája elsősorban dél-szlovákiai önkormányzatokat sorol fel, a szabálysértések nagy része is a magyar nyelvre vonatkozik – és vannak köztük vitatott és abszurdnak ható szabálysértések is, melyek egy részéről lapunk is beszámolt korábban. Előfordult például, hogy a község újságában vagy internetes oldalán csak magyarul voltak olvashatók az információk, vagy a hangosbemondón csak magyarul olvasták be a közleményeket – de Péderből és Muzsláról például lakossági bejelentés jött azért is, mert először magyarul, aztán szlovákul olvasták fel a közleményt. A jelentés tartalmazza az elhíresült izsai nyelvtörvénysértést is, mikor a falu egy múzeumi emléktáblán nem fordította le a magyar himnusz első sorát – ezt póttáblával orvosolták.
 

Pártok „hibái”

A szabálysértések egy részét politikai pártok, elsősorban az MKP és a Híd követte el, akik óriásplakátjaikon vagy kisebb betűtípussal tüntették fel a szlovák szöveget a magyarnál, vagy nem fordítottak le minden szöveget a plakáton. A szabálysértésekért a kulturális minisztérium most sem osztott ki büntetést, szankcióra az államnyelvtörvény elfogadása óta nem volt példa.

A szlovák nyelv színvonala

A jelentés kitér arra is, hogy a televízió nézői és a rádió hallgatói viszonylag gyakran panaszkodnak a médiák nyelvi színvonala miatt, 53 ezzel kapcsolatos bejelentés érkezett a Frekvenciatanácshoz. A jelentés készítői szerint sokaknak akad problémájuk a médiában hallható nyelvi megnyilvánulásokkal, a nyelvtannal, stilisztikával és szókinccsel is – nem tetszik nekik például, ha a szlovák szavakat valaki cseh vagy angol megfelelőjével helyettesíti, helytelenül használja a szavakat és szókapcsolatokat, de a beszédtempóval és a beszéd dallamosságával kapcsolatban is emeltek kifogásokat. (SITA, TASR, fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?