Közélet

Főleg magyar önkormányzatok sértették meg az államnyelvtörvényt a kulturális tárca szerint

Pozsony | Az államnyelv használatáról szóló jelentést dolgozott ki immáron negyedszer a kulturális minisztérium. Több szabálysértést is találtak, a magyar községek és pártok gyakorlatát is bírálták.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 13. 16:13

Ľubica Laššáková
Ľubica Laššáková - TASR-felvétel

A tárca államnyelvhasználatról szóló negyedik jelentése a 2015 októbere és 2017 szeptembere közti időszakot öleli fel. „Amellett, hogy rámutat a szabálysértésekre, a jelentés ajánlásokat is megfogalmaz az államnyelv használata területén a jelenlegi állapot javítása végett” – mutatott rá Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter.

Először magyarul

Az államnyelvről szóló törvényt a minisztérium szerint legtöbbször a községi önkormányzatok sértették meg a községi tájékoztatás, a hivatali teendők intézése, az utcanevek feltüntetése, valamint a kulturális-társadalmi rendezvények szervezése során. A kulturális minisztérium 71 szabálysértést tartalmazó listája elsősorban dél-szlovákiai önkormányzatokat sorol fel, a szabálysértések nagy része is a magyar nyelvre vonatkozik – és vannak köztük vitatott és abszurdnak ható szabálysértések is, melyek egy részéről lapunk is beszámolt korábban. Előfordult például, hogy a község újságában vagy internetes oldalán csak magyarul voltak olvashatók az információk, vagy a hangosbemondón csak magyarul olvasták be a közleményeket – de Péderből és Muzsláról például lakossági bejelentés jött azért is, mert először magyarul, aztán szlovákul olvasták fel a közleményt. A jelentés tartalmazza az elhíresült izsai nyelvtörvénysértést is, mikor a falu egy múzeumi emléktáblán nem fordította le a magyar himnusz első sorát – ezt póttáblával orvosolták.
 

Demokráciát! – skandálták a tiltakozók Muzslán

2018. április 13. 12:35

Demokráciát! – skandálták a tiltakozók Muzslán

Pártok „hibái”

A szabálysértések egy részét politikai pártok, elsősorban az MKP és a Híd követte el, akik óriásplakátjaikon vagy kisebb betűtípussal tüntették fel a szlovák szöveget a magyarnál, vagy nem fordítottak le minden szöveget a plakáton. A szabálysértésekért a kulturális minisztérium most sem osztott ki büntetést, szankcióra az államnyelvtörvény elfogadása óta nem volt példa.

A szlovák nyelv színvonala

A jelentés kitér arra is, hogy a televízió nézői és a rádió hallgatói viszonylag gyakran panaszkodnak a médiák nyelvi színvonala miatt, 53 ezzel kapcsolatos bejelentés érkezett a Frekvenciatanácshoz. A jelentés készítői szerint sokaknak akad problémájuk a médiában hallható nyelvi megnyilvánulásokkal, a nyelvtannal, stilisztikával és szókinccsel is – nem tetszik nekik például, ha a szlovák szavakat valaki cseh vagy angol megfelelőjével helyettesíti, helytelenül használja a szavakat és szókapcsolatokat, de a beszédtempóval és a beszéd dallamosságával kapcsolatban is emeltek kifogásokat. (SITA, TASR, fm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.