Régió

Demokráciát! – skandálták a tiltakozók Muzslán

Muzsla | Rendőröket és biztonsági őröket rendelt a polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésére, melynek utolsó napirendi pontja az iskolaigazgató leváltása nyomán kialakult helyzet megvitatása volt.
Gulyás Zsuzsanna

2018. április 13. 12:35

muzsla
A tiltakozást a szülők szervezték - Képarchívum

A sajtó munkatársait a községi hivatal bejáratánál figyelmeztették: az ülésen nem fényképezhetnek és nem készíthetnek hangfelvételt. Ezt a testület 5:4 arányban megerősítette. Kivételt csak a községi televízió kapott. Bár az ülés nyilvános volt, az országos sajtó képviselői a munkavégzésükhöz nélkülözhetetlen fényképezőgép és diktafon nélkül vehettek csak részt a tanácskozáson.

Tiltakoztak a szülők

Farkas Iván, Muzsla polgármestere a tanfelügyelőség jegyzőkönyvére hivatkozva váltotta le igazgatói tisztségéből Zalaba Zsófiát, az Endrődy János Alapiskola igazgatóját. A szülők nagy része indokolatlannak és jogszerűtlennek tartja a lépést, ezért másnap nem engedték iskolába a gyereküket, a pedagógusok nagy része pedig fekete ruhában ment tanítani. Szerdára – a testületi ülés idejére – a szülők tiltakozást hívtak össze. „Felhívással fordulunk minden jóakaratú emberhez, aki átérzi a Muzslán kialakult ellenséges helyzetet, amely az iskolaigazgató leváltása körüli törvénytelenséggel csúcsosodott ki. Úgy gondoljuk, ez a helyzet tarthatatlan, közösségünk bomlik, évtizedes baráti és rokoni szálak szakadnak meg csupán azért, mert a féligazságokra, álnok megtévesztésekre alapuló hatalmi vágy próbál uralkodni az észszerűség és a nyugalom felett. Kérünk minden muzslait és nem muzslait, akinek fontos a muzslai iskola és Muzsla jövője, jöjjön el az önkormányzat nyilvános ülésére, hogy kinyilvánítsuk: jogszerűtlennek és felháborítónak tartjuk Zalaba Zsófia leváltását, és mi egy békés, nyugodt tisztességes Muzslán szeretnénk élni!” – állt a felhívásban. A tiltakozók a biztonsági emberek kordonján csak nehezen jutottak át. Miután a tömeg a „demokrácia” jelszót kezdte skandálni, bemehettek az épületbe, de a tanácsterembe csak egy részük jutott be. Sokan a terem előtti szűk folyosóra szorultak. Mi is innen figyeltük az eseményeket.

Elégedetlen szülők tiltakoztak a muzslai iskolaigazgató leváltása ellen

2018. április 11. 17:27

Elégedetlen szülők tiltakoztak a muzslai iskolaigazgató leváltása ellen

A leváltás előzményei

A polgármester azt javasolta, ehhez a napirendi ponthoz csupán az önkormányzat tagjai szólhassanak hozzá. A tömeg nyomásának engedve végül beleegyezett, hogy a vita végén a szülők is szót kapjanak. Elmondta, azért tartotta fontosnak az igazgató leváltását, mert a tanfelügyelőség jegyzőkönyve két olyan észrevételt tartalmazott, amelyek nyomán a fenntartónak erre lehetősége nyílik. Farkas Iván szerint Zalaba Zsófia képesítése hiányos, emellett – a jegyzőkönyvre hivatkozva – úgy ítélte meg, hogy az iskolában a gyerekek között elharapódzott az erőszak és egymás megalázása. Konkrét példát azonban nem tudott említeni. Nehezményezte, hogy az igazgató a jegyzőkönyvet csak többszöri felszólításra küldte el neki, és tartalmát nem ismertette a tantestülettel sem. Ez utóbbi állítást a jelen levő pedagógusok határozottan cáfolták. Az igazgató vezetői képesítésére vonatkozóan Zalaba Imre képviselő felolvasta az oktatási minisztérium állásfoglalását, amely szerint az igazgatónak augusztusi kinevezését követően három éve van arra, hogy a kurzust elvégezze. Farkas Iván szerint a minisztérium állásfoglalása nem mérvadó. Az eszmecsere során a hozzászólók többször visszautaltak az igazgató kinevezése körüli vitás helyzetre, amikor a polgármester nem vette figyelembe az iskolatanács javaslatát, és nem volt hajlandó kinevezni Zalaba Zsófiát. Döntését végül megváltoztatta és jóváhagyta a kinevezést.

„Birkacsorda”

Farkas Iván szerint a szülők törvénysértést követtek el, mikor iskolakerülésre lázítottak, amire többen azt válaszolták: iskolakerülést a gyerekek akkor követnek el, ha a szülő tudta nélkül nem vesznek részt a tanításon. A polgármester szerint a megjelent diákok pszichohigiénéjére káros hatással volt, hogy a pedagógusok feketében mentek tanítani. Említést tett arról is, hogy az igazgató leváltása után – mint fogalmazott – „in flagrantin” kapta a pedagógusokat, akik arról tanácskoztak, hogy beteget jelentenek. A polgármester szerint a tanítók ily módon akarták szabotálni a tanítást, ezért a jövőben írásos kérvényt kell leadniuk az igazgatónak, ha orvoshoz akarnak menni, és az iskola vezetője dönt arról, betegek-e. A jelenlevők többször is bekiabálásokkal kommentálták az elhangzottakat, amire a polgármester ezzel a minősítéssel reagált: „birkacsorda”.

Leváltották az iskolaigazgatót, ismét áll a bál Muzslán

2018. április 6. 12:24

Leváltották az iskolaigazgatót, ismét áll a bál Muzslán

MKP-sok is támogatják

A szülők közül végül csak Kis Mária, a szülői szövetség elnöke kapott szót, aki felolvasta a szülők kérését, amit az iskola összes évfolyamának osztálybizalmija aláírt. „Mély felháborodást kelt bennünk a tény, hogy minden szakmai álláspont, a szülők és a tanárok nagy többségének véleménye ellenére a polgármester nem hátrál, és a megfélemlítés és félrevezetés eszközeit használja továbbra is. Elegünk van a botrányokból, a tanárok megbecstelenítéséből, a féligazságokból és a rossz döntésekből. Az utolsó fél évben az iskola kemény munkával kialakított jó hírneve porig lett rombolva. Alkotmányos jogainkkal élve az összefogásban látjuk a reményt arra, hogy iskolánk fenntartója józanul ítéli meg a helyzetet és visszaállítja Zalaba Zsófiát az őt jogosan megillető igazgatói posztra. Kezdeményezésünket sokan támogatják. Köztük sok polgármester, iskolaigazgató, MKP-s vezető politikus, a szlovákiai falvak és városok lakosainak szervezete, az iskolaügyi minisztérium és az állami tanfelügyelet is” – hangzott el a szülők állásfoglalásában. Szabó Dóra, az iskola volt diákja nem kapott lehetőséget arra, hogy felolvassa beszédét. A szöveget a testületi ülés után juttatta el szerkesztőségünkbe.

„Falunkban eluralkodott az ellenségeskedés, a szakadás, s az utóbbi időben már nem is az érdekel minket, hol és mikor lesznek összejövetelek, hanem hogy ki lesz ott. Mivel nem vagyunk egyforma véleményen, jobb esetben kerüljük egymást, rosszabb esetben bántjuk is – elsősorban szavakkal” – fogalmazott, szolidaritásra, megbékélésre és összefogásra buzdítva a falu lakóit.

Utóhang

A testületi ülést a polgármester azzal a bejelentéssel zárta, hogy a szülők tüntetése illegális volt. A szülők állítják: nem tüntetni érkeztek a községi hivatal elé, hanem azért, hogy részt vegyenek a nyilvános ülésen. Farkas Iván április 18-ra (szerda) tüntetésre hívta az önkormányzat támogatóit.

Csütörtökön lapunktól SMS-ben helyesbítést kért, amiatt, hogy online-tudósításunkban kétszáz tiltakozóról írtunk. „70 tüntető volt a téren, 46-an jöttek be a tanácsterembe. Mindkét esetben kevesebb mint a fele muzslai” – írta a tiltakozók számát becsülő adatunkra hivatkozva. A kérdésre, hogy mire alapozza állítását, hiszen végig a tanácsteremben ült, ezt válaszolta: „Dolgozóim megszámolták. Megszámolták azt is, hogy 34 muzslai volt közöttük”. Értesüléseink szerint tegnap Zalaba Zsófia megkapta a felmondását. A hírt megerősítette, de egyelőre nem kommentálta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Komárom

A Komáromi járásban megfelelő a „járványfegyelem“

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

népszámlálás
Frissítve

Két hét alatt a lakosság fele töltötte ki a népszámlálási kérdőíveket

UFO

VIDEÓ: UFO-t láttak egy amerikai repülőgépből - a hírt az FBI is megerősítette

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.