Régió

Leváltották az iskolaigazgatót, ismét áll a bál Muzslán

Muzsla | Leváltotta Zalaba Zsófiát, az Endrődy János Alapiskola igazgatóját Farkas Iván, Muzsla polgármestere. Válaszul a szülők nagy része tegnap nem engedte iskolába a gyerekét, az iskola 22 pedagógusa közül 16 tiltakozásképpen fekete ruhát öltött.
Gulyás Zsuzsanna

2018. április 6. 12:24

Muzsla
A muzslai alapiskola (Gulyás Zsuzsanna felvétele)

Az ügyben megkerestük Farkas Iván polgármestert és a szülői tiltakozás szervezőjét, Szórád Györgyöt is. A leváltás okát firtató kérdésünkre a polgármester közölte: az ügy előzményeit megtaláljuk a Facebookon. A kérdésre, hogy mit szól a szülők és pedagógusok tiltakozásához, Farkas Iván azt válaszolta, a szülők reakcióját szabotázsnak tekinti. „Egy iskolának, függetlenül attól, ki az igazgató, működnie kell. Az iskolának nem az igazgatóról, hanem a gyerekekről kell szólnia” – hangsúlyozta. 
 

Szórád György, az iskolatanács elnöke szerint az igazgató leváltása nem volt jogszerű, ezért döntöttek úgy, hogy arra buzdítják a szülőket, tiltakozásuk jeleként ne engedjék iskolába a gyereküket. A polgármester intézkedését hatalommal való visszaélésnek minősítette. 

Mi van a Facebookon?

„Szomorú, hogy az alapiskola iskolatanácsának elnöke, Szórád György a közösségi hálón arra buzdítja az iskola diákjainak szüleit, hogy válaszlépésként gyermekeiket ne engedjék iskolába. (...) Miközben döntésemben az indokokat nem magam találtam ki, hanem az állami ellenőrzési tanfelügyelet tavaly őszi ellenőrzésének jegyzőkönyvében szereplő súlyos hiányosságok késztettek arra, hogy az iskola fenntartója nevében megtegyem a kellő, törvényes lépéseket. Ha nem tenném meg, az iskola fenntartója nevében elnézném a súlyos hiányosságokat, a tettes, a vétkes cinkosa lennék – olvasható abban a posztban, amit a polgármester szerdán tett közzé a község Facebook-oldalán. Farkas Iván bejegyzésében arra az állami tanfelügyelőség által készített jegyzőkönyvre hivatkozik, amely egy októberi komplex ellenőrzés nyomán készült. A polgármester állítja, a jegyzőkönyv szerint az iskolában a gyerekek között elharapózott „az erőszak, a megbecstelenítés és a megaláztatás”. „Sőt mi több, az eddigi igazgatónő képesítése hiányos, nem teljesíti az iskolaigazgatók számára előírt törvényes feltételeket. Hiányzik az egyik képzés elvégzését igazoló okirata, amelyet számára a törvény előír” – állítja a polgármester.

Virtuális csetepaté

Egy március 23-i bejegyzésből – ami egyúttal válasz Zalaba Imre önkormányzati képviselő korábbi posztjára – az is kiderül, hogy a jegyzőkönyv egyéb hiányosságokat is említ. Egyebek mellett az osztálykönyvek hiányosságát, az óraközi szünetek be nem tartását és a tanmenettől való eltérést is. A polgármester állítja: fenntartóként a jegyzőkönyvet csak többszöri felszólításra és több hónapos késéssel kapta meg. Tartalmát az iskola vezetése a pedagógusokkal csak felszínesen, a szülőkkel pedig egyáltalán nem ismertette. Ennek nyomán a polgármester márciusban lemondásra szólította fel az igazgatót. Mivel Zalaba Zsófia nem tett eleget a felszólításnak, a polgármester tizenkét nappal később leváltotta. 

Több hónapja tart

Az igazgató leváltása – melynek előzményei hónapokra nyúlna vissza – hatalmas felbolydulást váltott ki. A virtuális csetepaté mellett a testületi üléseken is több hónapja feszült a hangulat. Mivel Zalaba Zsófia megbízatása tavaly lejárt, az önkormányzat megpályáztatta az állást. A poszt betöltésére ketten (Zalaba Zsófia és Szilva Mónika) jelentkeztek. Az iskolatanács Zalaba Zsófia kinevezését javasolta. Farkas Iván – arra hivatkozva, hogy Zalaba Zsófiát nem tartja alkalmasnak – megvétózta a határozati javaslatot. Új pályázatot írtak ki, amire ismét ketten – Szilva Mónika és Zalaba Zsófia – jelentkeztek. Az iskolatanács ismét Zalaba Zsófia kinevezését javasolta, amit a polgármester újfent elutasított. Vétójához azonban nem sikerült megszereznie a képviselő-testület 3/5-ös támogatását. Ideiglenesen Barusz Szerénát bízta meg az iskola vezetésével, majd úgy döntött, mégis kinevezi Zalaba Zsófiát. A polgármester és a régi-új igazgató megbékélési szerződést kötött. 

Orvosolják a hiányosságot

Az iskolatanács március 27-én tárgyalt a jelentésről, amelynek alapján a polgármester visszavonta Zalaba Zsófia kinevezését. Elfogadott állásfoglalásuk szerint elégedettek az igazgató munkájával és nem értenek egyet a leváltásával. „Az erőszak elharapódzásáról szóló információt – amiről a tanácsnak nem volt tudomása – a tanfelügyelőség jegyzőkönyve nem vizsgálati tényként, hanem felmérési eredményként említi. A tanmenettel, az óraközi szünetekkel és az osztálykönyvi bejegyzésekkel kapcsolatos hiányosságokat az iskola orvosolta” – tájékoztatta lapunkat Szórád György. A felrótt hiányosságokkal kapcsolatban kikérték az oktatásügyi minisztérium állásfoglalását is, ami szerint Zalaba Zsófiának augusztusi kinevezését követően három éve van arra, hogy a követelt képesítést megszerezze. „Vagyis a tanfelügyelőség ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvi állásfoglalása nincs összhangban az előírásokkal” – summázta Szórád. Az iskolát tegnaptól megbízott igazgatóként ismét Barusz Szeréna vezeti. Zalaba Zsófia nem kommentálta a polgármester döntését. Pedagógusként az iskola alkalmazottja maradt. „Leváltásommal egyidejűleg kizártak az irodából, és kicseréltek a zárakat. Kinevezésem előtt alsó tagozatos pedagógus voltam. A törvény értelmében ebben a munkakörben kell engem alkalmazni” – nyilatkozta lapunknak Zalaba Zsófia.  

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

autóbaleset

GALÉRIA: Halálos áldozatot követelő autóbaleset történt Nagytapolcsánynál

Komárom

A Komáromi járásban megfelelő a „járványfegyelem“

Sorozatos kommandós akciók Dél-Szlovákiában, 13 személy őrizetben

Hamis kommandósok raboltak ki egy családot Nagyszombatban, több mint 10 000 euró a kár

népszámlálás
Frissítve

Két hét alatt a lakosság fele töltötte ki a népszámlálási kérdőíveket

teszt

Enyhén javul a járványhelyzet a Dunaszerdahelyi járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.