Közélet

Fico kezdi a sajtóperek sorozatát

Pozsony | Visszafogottan zajlik a kampány az elnökválasztás második fordulója előtt Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič párharca, az egyetlen, aki agresszívan kommunikál a Šecovičot jelölő Smer elnöke, Robert Fico. Tegnap második alkalommal tartott sajtótájékoztatót, mindkettőn újságírókat támadott, háborgott, feljelentésekkel és a sajtótörvény szigorításával fenyegetőzött.
Demecs Péter

2019. március 22. 07:00

Fico tegnap többször megismételte, hogy az újságírókat tartja az országban a demokrácia legnagyobb ellenségeinek, amiért büntetlenül közölnek bármilyen hazugságot. „Maguk valamit állítanak, aztán tőlem várják el, hogy bebizonyítsam, hazudtak. Ez a jog legprimitívebb értelmezése. Míg a rendőrségnek x engedélyre van szüksége, hogy valakit megfigyeljen, addig maguk rendszeresen megfigyelnek, várják, mikor viszem ki a szemetet, és azonnal belekotornak, hogy megtudják, ittam-e pezsgőt? Ez újságírás?” – reagált felháborodva Fico azokra a vádakra, melyek szerint az olasz hatóságok lehallgatták egy korábbi telefonbeszélgetését Antonino Vadala olasz maffiózóval. A Smer elnöke továbbra is állítja, hogy ilyen telefonbeszélgetés nem volt.

Szigorúbb sajtótörvény

A Smer elnöke közölte, a sajtótörvény tervezett módosítását a vártnál még jobban szigorítják, hogy véget vessenek az újságírók arrogáns magatartásának. Fico egyebek mellett azt akarja, hogy az újságcikkek és kommentárok alatt megjelenő kommentárok tartalmáért a kiadó legyen felelős olyankor, ha a hozzászólót nem lehet azonosítani. „Aki névtelen kommentálásra ad lehetőséget, vállalja a felelősséget a hozzászólásokért” – közölte Fico.

Tegnap a parlament médiabizottsága is jóváhagyta a sajtótörvény szigorítását, a végleges formájáról a parlament következő ülésén kellene szavazni. A bizottság ellenzéki képviselője, Lenka Kaščáková négy módosító javaslattal rukkolt elő, a testület, amelyben jelentős többsége van a kormánykoalíciónak, az összeset lesöpörte az asztalról. Egyebek mellett azt javasolta, hogy a válaszadásra javasolt jog ne vonatkozzon a politikusokra. 

2019. március 21. 15:37

Fico: Az olasz hatóságok nem hallgatták le Vadalát, nincs semmilyen átiratuk az állítólagos telefonbeszélgetésről

A politikusok válaszadási jogának lehetősége 2008 júniusában, az egyszínű Smer-kormány idején került a szlovák jogrendben. 2011-ben, Iveta Radičová kormányzása alatt módosították, a válaszadási jog azóta csak a fizikai személyekre vonatkozik. „Én nem látok okot, egyetlen okot sem, miért ne vonatkozhatna ez a jog a politikusokra” – mondta tegnap Fico. 

Az első feljelentés

A Smer elnöke szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a párt egy nagyon jó ügyvédekből álló csoportot állított össze, amelynek elsődleges feladata figyelni az újságcikkeket és a híradók tudósításait, s ha lehetőség lesz rá, pert kezdeményezzenek minden sajtóorgánum ellen. Fico szerint ugyanis már betelt a pohár, s az első, aki ellen pert indít, a Sme főszerkesztője, Balog Beáta. Fico azt állítja, hogy Balog Beáta az osztrák Kurier lapnak adott interjúban a szlovák maffia főnökének, Marián Kočner hűséges barátjának nevezte.

A cikk, amelyet Fico emlegetett, nem interjú, hanem tudósítás, címe Szlovákia: maffiaállam vagy demokrácia. A szerző közvetlenül nem idézi Balog Beát, kijelentéseit minden bizonnyal parafrazálja. A szövegben egyebek mellett az áll, hogy „ennek a maffiának, ahogy abban a kormány egyik legélesebb kritikusa, Balog sem kételkedik, továbbra is egy központi alakja van, Robert Fico volt miniszterelnök és a Smer elnöke személyében”.

A továbbiakban a szerző közli, hogy Ficónak egy évvel ezelőtt, Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása után kellett távoznia a politikából, miután számos nyom Kočnerhez vezetett, aki Fico személyes barátja. A szövegkörnyezetből viszont nem derül ki, hogy a szerző Balogot idézi, tőle szerzett információt közöl, vagy csupán az a szerző állítja az idézett mondatot, aki a cikket csak a kk szignóval írta alá. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Oszlopnak ütközött egy szlovákiai turistabusz Budapesten

VIDEÓ: centikkel kerülték el a hegyről lezúduló sziklák az autót

Tragikus baleset a Dunaszerdahelyi járásban: egy férfi meghalt, egy nő súlyosan megsérült

Istentisztelet közben szakadt le egy templom teteje, többen meghaltak

Trump: a Mueller-jelentés egyes megállapításai "marhaságok"

Mentőhelikopter szállította kórházba a motorost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?