Fico: A koalíció változtatásokat terjeszt elő a Btk. módosításához

robert fico kp

A kormánykoalíció változtatásokat terjeszt elő a Btk. módosításához, melyeket egyeztet a Legfőbb Ügyészséggel és az Európai Bizottsággal is. De ezek a Btk. és a büntető perrendtartás módosításának lényegén, valamint a Különleges Ügyészség megszüntetésén mit sem fognak változtatni. Ha az ellenzék módosító javaslatokat terjeszt elő, a koalíció megfontolja azokat – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Robert Fico (Smer) kormányfő.

„Készek vagyunk meghallgatni a második olvasatban előterjesztett ellenzéki módosításokat. Ha lesz bennük logika és ráció, és nem borítják fel a büntetőjog humanizálására vonatkozó tervet, valamint a büntetési tételekre és a büntetőeljárás lefolytatására vonatkozó elképzeléseket, akkor természetesen hajlandók vagyunk rájuk reagálni, vagy foglalkozni velük” – mondta Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter.

Fico helyesli, hogy a parlament 20 órában korlátozta a Btk. módosításának első olvasatú megvitatását, állítása szerint ez összhangban van a tárgyalási renddel. „Mi kormányzunk, nekünk van parlamenti többségünk, az nem lehet, hogy az ellenzék határozza meg a tárgyalás tempóját. Mi szabjuk meg a tempót, és azt, hogy mi a fontos, és mikor fogunk tárgyalni róla” – jegyezte meg. A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy pénteken (január 26.) összeül a koalíciós tanács, és meghatározzák a második és a harmadik olvasat menetét.

Fico arra is kitért, hogy a pénzügyminisztériumban Igor Matovič (Slovensko) idejéből rábukkantak azoknak a hangfelvételeknek az átiratára, amelyek egy hétvégi házban készültek a védőügyvédek magánbeszélgetésein elhangzottakról. Szerinte az akkori kormánykoalíció törvénysértő lehallgatásokat végeztetett. „Az, hogy a pénzügyminisztériumban ilyen anyagokat találtunk Matovič idejéből, igazolja, hogy a politikusok szó szerint manipulálták, irányították a büntetőeljárásokat, és utasították a nyomozókat és az ügyészeket, hogyan lépjenek fel az akkori ellenzékkel szemben” – szögezte le.

Marek Para ügyvéd kijelentette, ez a felfedezés is azt igazolja, hogy meg kell szüntetni a Különleges Ügyészséget, és vissza kell térni a büntetőeljárások lefolytatásának törvényes kereteihez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?