Közélet

Felnőtté válás a járvány és a konspirációs elméletek idején

A 18 és 25 év közötti időszak meghatározó jelentőséggel bír a karrierrel, életstílussal és önfejlesztéssel kapcsolatos nézetek kialakulása és megszilárdulása szempontjából – derül ki a IUVENTA (Szlovák Ifjúsági Intézet) szakértőnek kutatásából, melyben azt vizsgálták, hogyan élik meg a fiatalok a felnőtté válást, s milyen hatással van jóllétükre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos konspirációs elméletek terjedése.
author
Bugár Anna

2022. április 20. 07:00

fiatalok - iuventa
A 18 és 29 év közötti fiatalok 37%-a úgy véli, a vitaminok helyes kombinációjával gyógyítható a koronavírus-fertőzés - TASR

A reprezentatív felmérés ezer 18 és 29 év közötti fiatal bevonásával készült. A kutatás kidolgozói a tanulmány bevezetőjében emlékeztetnek, az elmúlt évtizedek során tapasztalt társadalmi, illetve gazdasági változások hozzájárultak a felnövés folyamatának kitolódásához – míg régebben a fiatalok már a húszas éveik elején felvették a „felnőtt társadalmi szerepeket”, és beléptek a felnőttek világába, a mai huszonévesek fokozatosan, 25–29 éves korukig vállalják a felnőtt szerepeket, így az előző generációkhoz képest tovább folytatják a serdülőkorra jellemző pszichoszociális fejlődést. A szakértők kiemelték, a járvány idején a fiatalokra nemcsak a megerősített információn alapuló vélemények lehetnek hatással, hanem könnyedén bedőlhetnek a megalapozatlan állításoknak, valamint a konspirációs elméletekből származó nézeteknek.

Értékrend

Az oktatási minisztérium honlapján közölt összefoglalóban a szakértők rámutattak: „Az összeesküvés-elméletek a véleményük, attitűdjük és értékrendjük alapjává válhatnak, amelyek alapján a mindennapi kérdésekben, a társadalmi életben, valamint az életmódban és a karrierben is döntést hoznak, ami pedig utólag tükröződhet a szubjektív jóllétükben” – figyelmeztetnek arra, hogyan hatnak a konspirációs elméletek a fiatal felnőttekre. Leszögezték, a világjárvány kitörése óta sok fiatal nagyobb bizonytalanságot, magányt és kényelmetlenséget tapasztal, ami negatív hatással lehet arra, hogy egyre inkább vevők a megalapozatlan állításokra, s ezáltal csökken az állami hatóságokba és intézményekbe vetett bizalmuk.

Önálló gondolkodás

A kutatásból megtudtuk, ebben az életszakaszban a fiatalok több mint kétharmada arra keresi a választ, ki ő valójában. „Különböző szituációkban ismerik meg önmagukat, különböző feladatokat látnak el, amelyek többé-kevésbé elvezetik őket a felnőttkori feladatok átvételéhez” – írják, majd hozzáteszik, a résztvevők kétharmada jellemzően ebben az időszakban függetlenedik szüleitől, sokak számára pedig az önálló gondolkodás elsajátításának kezdetét jelenti. Az intézet munkatársai szerint anyagi szempontból és a lakhatást tekintve sokan még mindig nem tudnak elszakadni a szülőktől, akik továbbra is fontos szerepet töltenek be a fiatalok véleménye, illetve döntései terén, de már fokozatosan megkezdődik a leválás. A „fizikai” és anyagi függetlenedésnél fontosabbnak tűnik az önálló gondolkodás kialakítása. Ide tartozik például a saját értékek és nézetek felfedezése is. A szakértők elsősorban az vizsgálták, miként reagálnak a fiatalok a konspirációs elméletekre, valamint az áltudományra.

Tévhitek

A legfőbb megállapítások közt szerepel: A válaszadók 37%-a úgy véli, a vitaminok helyes kombinációjával gyógyítható a koronavírus-fertőzés. Hasonló arányban tartják veszélyesnek az idősek és a gyerekek maszkviselését. A megkérdezettek negyede szerint a szájmaszk viselése mérgező szén-dioxid-fertőzésnek teszi ki az embert. A koronavírus-tesztet a résztvevők 16%-a tartja veszélyesnek, a válaszadók ötöde pedig az alternatív gyógykezelést tartja az egyik leghatékonyabb módszernek a fertőzés kezelésére.

Az intézet korábban már kiadott egy elemzést, melyben a középiskolásokat célozták. A kutatásból kiderült, a legfontosabb egy stabil pont kialakítása a fiatalok számára, hogy ne érezzék magukat egyedül. A fiatalok megkérdezésével készült tanulmány eredményeiből a következő tanulságot vonták le: fontos a fiatalok identitáskutatásának támogatása – munka az ifjúsággal, nem formális oktatás, önfejlesztő tanfolyamok által. Mindemellett teret kell adni a szakmai tanácsadás igénybevételének, különböző beavatkozási programokat kell létrehozni és fontos a kritikai gondolkodás fejlesztésének hangsúlyozása.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.