FELMÉRÉS: A lakosság 60%-a szerint a roma gyermekeket külön iskolákban kellene oktatni

FELMÉRÉS: A lakosság 60%-a szerint a roma gyermekeket külön iskolákban kellene oktatni

A marginalizált roma közösségekből származó gyermekeket a szlovákiai polgárok 60%-a szerint külön osztályokban vagy iskolákban kellene oktatni – derült ki a CEEV Živica környezeti, etikai és oktatási központ, valamint a Teach nonprofit szervezet által végzett felmérésből.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy bizonyos feltételek mellett a megkérdezettek 75%-a roma közösséghez tartozó gyermekekkel egy osztályba járatná gyermekét.

A felmérés eredményei szerint a válaszadók 86%-ának nem okozna gondot, ha gyermeke olyan osztályba járna, ahol a tanulók szülei munkanélküliek, míg 66%-uk ugyanígy nyilatkozott a menekültekről, illetve a mozgásukban korlátozott személyekről.

A felmérés résztvevőinek 75%-a el tudja képzelni a roma tanulók integrálását közös osztályokba, miközben 40%-uk számára egy-két roma gyermek egy osztályban, 27%-uk esetében pedig néhány roma gyermek az elfogadható határ. A létszám növekedésével csökken a szülők hajlandósága arra, hogy gyermeküket egy osztályba helyezzék roma közösséghez tartozó fiatalokkal.

Az eredmények szerint a lakosság közel 60%-a úgy gondolja, hogy a speciális szükségletekkel rendelkező – például autista, figyelemhiányos, ADHD-s – gyerekeket szintén külön osztályban kellene oktatni.

A közvélemény-kutatást 2024 februárjában készítették, 1025 válaszadó bevonásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?