Fellélegezhetnek a fuvarozók

Pozsony |

<p>Megkönnyebbülhetnek a fuvarozótársaságok: a készülő uniós szabályozás szerint nem kell a kamionsofőröknek olyan órabért fizetniük, mint ami a tranzitországban érvényes. Arról viszont továbbra sem sikerült megegyezni, engedélyezik-e a sofőröknek, hogy a kötelező pihenőt a kabinban töltsék.&nbsp;</p>

A héten jelezte végérvényesen az Európai Bizottság (EB), hogy a kamionsofőrök tranzitját, tehát egyes uniós tagállamokon való áthaladását nem fogja külföldi munkavállalásként kezelni. Ennek köszönhetően a fuvarozócégeknek nem kell az egyes országok munka törvénykönyvéhez tartaniuk magukat. „Ezt főleg azok a társaságok fogják értékelni, amelyekre fölösleges bürokratikus terheket rótt volna az új rendelet” – mutatott rá Érsek Árpád közlekedési miniszter. Elsősorban Franciaország és Németország követelte a tehergépjárművezetők órabérének a megemelését arra az időre, amíg országuk területén tartózkodnak. Ezzel akarták védeni saját vállalkozóikat a külföldi, alacsonyabb órabérért dolgozó sofőrökkel szemben. Az intézkedés sok kelet-európai vállalkozást tönkretett volna, az órabérek növelése ugyanis aránytalanul nagy kiadással járna. 

Csizmadia Mária, a párkányi székhelyű Speed Line fuvarozótársaság igazgatója üdvözli a Brüsszelben született döntést, bár állítja, nem a szlovákiai fuvarozók veszélyeztették a francia és a német vállalkozókat, hanem pont azok a francia és német cégek, amelyek Szlovákiában alapítottak leányvállalatokat, és alacsony órabérért alkalmaztak itteni sofőröket. „Szerencsére jó irányban mozdultak el a dolgok, s úgy tűnik, az értelmetlen szabályozás nem kerül be a készülő jogszabályba” – mondta Csizmadia Mária. Azt azonban komoly problémának tartja, hogy továbbra is kérdéses, engedélyezik-e a kamionsofőröknek, hogy a kabinban töltsék a kötelező pihenőt, vagy kénytelenek lesznek hotelben megszállni. A német hatóságok már büntetik a sofőröket, ha a kabinban éjszakáznak. „Megkövetelnek valamit, aminek a teljesítéséhez nincsenek megteremtve a feltételek.

Például nincsenek őrzött, védett parkolók. Ha egy kamionról ellopják az árut, amíg a sofőr nem tartózkodik a gépkocsiban, a biztosító nem fizeti ki a kárt” – magyarázta a Speed Line igazgatója. A legnagyobb nemzetközi fuvarozói érdekképviselet (IRU) adatbázisa Németországban például 352 kamionparkolót tart nyilván, ezek közül csak 82-nél van szálláslehetőség. Őrzött parkolóból mindössze 41 van. Olyan parkolót, ahol legalább minimális szintű őrzés és szállás is van, csupán 13-at találunk. 
Érsek szerint keresik a megoldást, ám úgy tűnik, ezen a téren valamivel nehezebb kompromisszumot kötni. „A tárgyalások nem egyszerűek. Azt akarjuk elérni, hogy a sofőr dönthesse el, hol tölti az éjszakát, a kabinban vagy motelben, természetesen azzal, hogy betartja az előírt pihenőidőt” – mondta a tárcavezető.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?