Fájóan csökken a reálbérünk

pénz euró

A nemzetgazdaságban alkalmazottak nominális átlagbére 2022 harmadik negyedévében elérte az 1296 eurót, ez 9,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – jelentette pénteken a Szlovák Statisztikai Hivatal. 

Az erőteljes bérnövekedés sem volt képes lépést tartani az inflációval (ennek éves mértéke már 15%), ezért a reálbér 4 százalékkal csökkent. Béreink vásárlóerejének visszaesése már három, egymást követő negyedéve tart. A második negyedévben egyenesen 4,5%-os volt a visszaesés, ami a 21. század eddigi legerőteljesebb vásárlóerő-csökkenése volt. Idén valamennyi, mind a 19 vizsgált nemzetgazdasági ágazatban reálbéresés következett be. A 19 ágazatból 11 kategóriában az átlagkereset elmarad az országostól, a legkisebb keresetet a vendéglátás biztosítja (842 euró), mindössze a távközlés és informatika (2185), valamint a banki és biztosítási kategóriában (2069 euró) haladja meg az átlag a 2000 eurót.

Ami pedig a területi lebontást illeti, a mindig az élen végző Pozsony megyében az átlagbér 1548 euró volt, míg a örök sereghajtó, Eperjes megyében csupán 1029 euró. Az erőteljes regionális aránytalanságokat jól tükrözi, hogy az ország 8 megyéjéből, csupán a főváros és vonzáskörzete mutatója haladja meg az országos átlagot, még a 2. helyen levő Nagyszombat megye 1248 eurós mutatója is elmarad az országos átlagot tükröző 1296 eurótól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!