Közélet

Évente 1,5 milliárd euró az áfakiesés

Pozsony | Az államkassza évente hatalmas összegektől esik el a vállalkozók bevételeinek az eltitkolása miatt. A központi adó- és vámhivatal ezen próbál meg javítani azzal, hogy jövő áprilistól fokozatosan az összes elektronikus pénztárgépet ráköti a szervereire, így közvetlen rálátása lesz a vállalkozók bevételeire.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 7. 17:04

František Imrecze - Fotó: Matej Jankovič/Plus jeden deň

„A vállalkozók az adóeltitkolás egyre kifinomultabb módszereivel élnek, ami az államnak hatalmas bevételkieséseket okoz. A kiesés csak az áfa esetében évente mintegy 1,5 milliárd eurót tesz ki, aminek a harmada jut a kiskereskedelemre és a szolgáltatásokra” – nyilatkozta František Imrecze, a központi adó- és vámhivatal elnöke, aki szerint az adóelkerülés egyik leghatékonyabb módszerének a pénztárgépek jogszerűtlen használata számít. Hogy ezt megelőzzék, fokozatosan az összes pénztárgépet összekötik az adóhivatalok rendszerével, a hivatalnak így közvetlen rálátása lesz a kasszákra.

„Az e-Kasa projekt keretében az első körben – jövő áprilistól – erre a szállodákban, éttermekben, kávézókban, benzinkutakon kerítünk majd sort, júliustól pedig a szolgáltatásokban és a kiskereskedelemben vállalkozók is online számláznak majd” – mondta Imrecze. Az online pénztárgépek szerinte elsősorban az adóhivatalok munkáját könnyítik meg. Jelenleg ugyanis, ha ellenőrizni szeretnék a pénztárgépen található információkat, az ellenőröknek el kell látogatniuk a vállalkozóhoz, és közvetlenül a helyszínen kell erre sort keríteniük. Az online kasszák esetében az információk automatikusan jelennek majd meg az adóhivatalok információs rendszerében.

2018. augusztus 20. 11:56

Tovább nőttek a lakosság adóterhei

Az online pénztárgépek bevezetéséhez szükséges rendszer kiépítése az államnak az előzetes számítások szerint 18 millió eurójába kerül. „A befektetett összeg azonban bőven megtérül, hiszen ennek köszönhetően már jövőre mintegy 70 millió euróval nőhetnek az adóbevételek, 2020-ra pedig éves szinten a többlet már elérheti a 120 millió eurót” – vallja Imrecze. Szerinte a vállalkozóknak nem kell majd új pénztárgépeket vásárolniuk, elég lesz módosítaniuk a szoftveren. A vállalkozók érdekvédelmi szervezetei ugyan nem utasítják el az online kasszák bevezetését, Peter Serina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) alelnöke ugyanakkor már korábban figyelmeztetett arra, hogy az állam újabbnál újabb kötelességeket szab a vállalkozóknak, miközben ezek kompenzációjáról rendszeresen megfeledkezik. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?