Közélet

Tovább nőttek a lakosság adóterhei

Pozsony | Az elmúlt időszakban tovább nőttek a lakosság adóterhei – derül ki a European Investment Centre (EIC) és az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet (KI) közös felméréséből.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. augusztus 20. 11:56

A felvétel illusztráció - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Az adók és járulékok eszerint tavaly a szlovákiai alkalmazottak által megkeresett összeg 63 százalékát vitték el, ami 1,15 százalékponttal több az előző évhez és 2,7 százalékponttal 2014-hez képest. A felmérésben egy 954 eurós bruttó bérrel rendelkező alkalmazottat vettek alapul, akinek a teljes havi munkaerőköltsége 1328 euró.

 

2018. augusztus 19. 19:49

Javul a vállalkozói környezet

A munkáltató és az alkalmazott által fizetett közvetlen és közvetett adók és járulékok ezt 837 euróval csökkentik, az alkalmazottnak így valójában csak a teljes bérköltség 37 százaléka, 491 euró marad. Mindezt figyelembe véve, az átlagbért keresők az év 365 napjából 230-at – tehát augusztus 20-ig – az államra és az önkormányzatokra dolgoznak, ami tíz nappal több, mint 2015-ben. A legnagyobb összeget, az alkalmazott bevételeinek a 44 százalékát a jövedelemadó és a szociális járulékok fölözik le, a fogyasztási adók részaránya pedig csaknem 16 százalék.

Az adóbevételek nem egész 80 százaléka az államot, 9,5 százaléka a helyi önkormányzatokat, 7,5 százaléka a magáncégeket, 3 százaléka a megyei önkormányzatokat, kevesebb mint 0,1 százaléka pedig az Európai Uniót illeti – derül ki az EIC és a KI friss, közös felmérésből. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?