Európai színvonalú rákgyógyítás Szlovákiában?

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint ideális esetben két éven belül sikerülhet megszerezni az OECI akkreditációját (TASR-felvétel)
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium szerint Szlovákia egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egy európai szinten is elismert onkológiai központtal rendelkezhessen. Michal Palkovič tárcavezető egy olyan intézmény létrehozásáról beszélt, amely egy helyre összpontosítja a különféle daganatos betegségek kutatását és kezelését, valamint a jövőbeli onkológusok oktatását. Az ambíciózus projekt megvalósítása azonban évekbe telhet.

Az egészségügyi tárca a lapunknak eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézettel (NOÚ) együttműködve megkezdték a felkészülési folyamatokat egy komplex rákgyógyászati intézmény létrehozására. Egy olyan onkológiai központ kialakítását tervezik, amely alkalmas a különféle szerveket támadó és különböző stádiumban lévő daganatos megbetegedések kezelésére, emellett pedig lehetőséget biztosít a legmodernebb kutatások lebonyolítására is. Palkovič tervei szerint két éven belül sikerülhet annyira átalakítani az NOÚ-t, hogy megkaphassa az Európai Onkológiai Intézetek Szövetségének (OECI) akkreditációját.

„Az OECI minőséghitelesítésének nagy hagyománya van, amely nemcsak hogy növeli az adott központ és az egész ország tekintélyét, hanem az előírt követelményeknek köszönhetően fejleszti a meglévő egészségügyi ellátás színvonalát is. Ez egy hatalmas lehetőség Szlovákia számára, hogy előrelendítse az egészségügyi ellátás, a kutatás és az oktatás minőségét

fogalmazott Palkovič.

Hozzátette, az átalakítások finanszírozásában nagy szerepe lehet az Európai Unió helyreállítási alapjának.

Felmérték a helyzetet

Az előkészítési folyamat részeként nemrégiben Szlovákiába látogatott Simon Oberst, az OECI minőségügyi és akkreditációért felelős igazgatója, aki megtekintette az NOÚ-ban uralkodó állapotokat, illetve tárgyalt az egészségügyi miniszterrel, valamint a Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjának képviselőivel. Oberst kiemelte az egyes intézmények modern technikai felszereltségét és a kellemes légkört, ugyanakkor leszögezte, számos egyéb területen fejlesztésekre van szükség az akkreditáció megszerezéséhez.

Palkovič ezzel kapcsolatban megjegyezte, az NOÚ már jelenleg is szorosan együttműködik az SAV Orvosbiológiai Központjával és a Comenius Egyetem Orvosi Karával, de ahhoz, hogy az intézmény egy komplex, európai színvonalú onkológiai központtá válhasson, a közös munka további elmélyítésére lesz szükség.

 Michal Palkovič egészségügyi miniszter

Összehangolt tervek

A nemzeti onkológiai központ létrehozásának gondolata már a kormány által 2021-ben elfogadott, Szlovákia Nemzeti Onkológiai Programja (NOP SR) nevű dokumentumban is felbukkan. A kabinet akkor 2025-ig határozta meg a hazai rákgyógyítás legfontosabb irányvonalait, amelyek között szerepel az említett intézmény kialakítása is. Palkovič hozzátette, a dokumentumot az Európai Bizottság által elfogadott Európai Rákellenes Tervvel összhangban alkották meg. Ebben egyebek mellett azt tűzték ki célul, hogy 2025-ig minden uniós tagországban legyen legalább egyetlen OECI-akkreditációval rendelkező intézet, 2030-ra pedig a lakosság legalább 90 százaléka számára hozzáférhető legyen a központban nyújtott ellátás.

Évek kérdése lehet

Az OECI hivatalos adatbázisa szerint már több mint 50 európai intézménynek sikerült megszerezni az akkreditációt, de a számuk a folyamatosan érkező kérelmek miatt változik. A közép-európai régióban azonban viszonylag kevés rákgyógyászati intézetnek sikerült teljesítenie a minőségi kritériumokat. Idén májusban a csehországi Masaryk Rákkutató Intézet (MOI) kapta meg az OECI legmagasabb szintű akkreditációját, ebben a régióban korábban csak a budapesti Országos Onkológiai Intézet büszkélkedhetett ezzel a meghatalmazással. A ČT24 cikke szerint a brünni székhelyű MOI-nek 332 előírást kellett teljesítenie, amelyek mintegy fele közvetlenül a betegellátáshoz kapcsolódott. A központot 2017-ben látogatta meg az OECI delegációja, vagyis a vezetőségnek hat évbe telett teljesíteni a javaslatokat.

Ehhez képest Palkovič azt ígéri, hogy a pozsonyi NOÚ két éven belül sikeresen végrehajtja a szükséges átalakításokat.

Gyakori halálozás

Szlovákiában a daganatos megbetegedések már évek óta az egyik leggyakoribb halálozási oknak számítanak. A Statisztikai Hivatal Ú SR) adatai alapján 2022-ben 13 072 személy hunyt el valamilyen rákos megbetegedés miatt, ennél többen csak a szív-és érrendszeri betegségek következtében vesztették életüket (26 688 személy). A daganatos megbetegedések esetében különösen fontos szerepe van a rendszeres szűrővizsgálatoknak, de Szlovákiában a megelőzés továbbra is az egészségügy egyik legelhanyagoltabb részterületei közé tartozik, amin a koronavírus-járvány csak tovább rontott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?