Közélet

Érzi a szlovák kormány, hogy nem lenne elegáns a Beneš-dekrétumok alapján elkobozni a D4-es alatti értékes telkeket

Pozsony/Budapest | Előrelépés körvonalazódik a D4-es autópálya alatti földterületek ügyében, amelyeket az állam a Beneš-dekrétumok alapján akart elkobozni, Magyarország is segíthet a tulajdonviszonyok tisztázásában. A szlovák igazságügyi tárca ugyanakkor elutasítja a dekrétumok megnyitását.
Czímer Gábor

2020. július 1. 19:00

Az épülő D4-es (Somogyi Tibor felvétele)
Az épülő D4-es (Somogyi Tibor felvétele)

Hétfőn este a pozsonyi körgyűrű, vagyis a D4-es autópálya pozsonypüspöki szakasza alatti földterületek ügyéről tárgyalt Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter, Boris Zemko, a tárca főosztályvezetője, Gabriela Bartošová, a Szlovák Földalap igazgatója, Petö Tibor, Magyarország nagykövete és Berényi József (MKP), Nagyszombat megye alelnöke.

Tisztázni próbálják a problémás eseteket
Azoknak a telkeknek a tulajdonjogi rendezésére keresték a megoldást, amelyeknek elkobzását a második világháború utáni Beneš-dekrétumok alapján az állam most akarta bevégezni, így fosztva meg a tulajdonosokat az autópálya alatti rendkívül értékes ingatlanjaiktól. Az ügyre lapunk hívta fel a figyelmet. A tárgyalásról Berényi József az Új Szónak elmondta, a szakminiszter nyitottságot mutatott az iránt, hogy ha bármilyen kétség merül fel az egykori konfiskáló végzés hitelességét illetően, továbbá az eljárásban érintett tulajdonosok vagy bármilyen más tulajdonjogi kérdést illetően, akkor a helyzet tisztázásába vonjanak be külső, akár magyarországi szakértőket is. „Továbbá a magyarországi levéltárak anyagát is figyelembe vennék, hogy azonosítható legyen a valódi tulajdonos” – mondta Berényi, azzal, hogy a szlovák fél ezt a lehetőséget felkínálta a magyar nagykövetnek. Hozzátette, szerinte ez a szlovák kormány részéről egy korábban nem tapasztalt nyitottság arra, hogy a Beneš-dekrétumok máig tartó joghatását megszüntessék, a konfiskálást megakadályozzák.

Nyitott a magyar fél is
Kedden Boris Kollár (Sme rodina) szlovák parlamenti házelnök budapesti látogatásán is előkerült a Beneš-dekrétumok témája, közölte lapunkkal Berényi, aki a szlovák törvényhozás elnökét a magyar fővárosba kísérő delegáció tagja volt. Kollár közvetítette Kövér László (Fidesz) magyar házelnöknek és Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnöknek a szlovák kormány azon ajánlatát, mi szerint szívesen veszik Magyarország szakértői segítségét a kérdéses ingatlanok tulajdonviszonyainak tisztázásában. Berényi szerint mind Orbán, mind Kövér részéről pozitív volt a kezdeményezés fogadtatása. „Ez után a diplomácia szintjén is biztosan elkezdődik a kapcsolatfelvétel az illetékes minisztériumok között” – tette hozzá. Ennek részleteiről a mezőgazdasági minisztériumnál és a hozzá tartozó földalapnál is érdeklődni próbáltunk, de Martin Kormoš, az utóbbi intézmény szóvivője azt ajánlotta, a tárcavezető egy későbbi sajtótájékoztatóján tegyük fel kérdéseinket.

A földalap nyitott az egyeztetésre
Berényi lapunknak elmondta, Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszterrel és Gabriela Bartošovával, a Szlovák Földalap igazgatójával folytatott hétfői tárgyaláson elhangzott: a földalap arra gyanakszik, hogy komoly visszaélésekre kerülhetett sor az ingatlanok tulajdonosainak megállapítása során. Szerintük nagyon sok esetben előfordulhatott, hogy nem valós személyek jelentek meg a nevesítetlen földterületek tulajdonosainak felkutatása során. „A földalap gyanúja szerint ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetésébe államigazgatási szervek alkalmazottai is bekapcsolódhattak” – számolt be a földalap feltételezéséről Berényi, azzal, hogy amennyiben beigazolódik a gyanú, a folyamatot az intézmény le fogja állítani. Az egyeztetés során a földalapnak az volt az álláspontja, hogy amely ingatlanok esetében megtalálható az egykori konfiskációs határozat, azt az eredeti tulajdonosai, vagy annak örökösei már nem kaphatják vissza. „Az a föld már az államé” – magyarázta Berényi a földalap álláspontját. Hozzátette, ebben a kérdésben nem egyezik az ő és az intézmény álláspontja, amely nyitottnak mutatkozott arra, hogy jogászokkal megvizsgálják a probléma ezen oldalát. A 75 évvel ezelőtt kezdődött vagyonelkobzásoknak ugyanis a végzés kiállítása csak az első lépése volt. A konfiskáció akkor vált jogerőssé, ha azt végigvezették a korabeli adminisztráción.

Több mint 73 ezer konfiskációs végzés
Ezt mutatja a lapunk által nyilvánosságra hozott Bosits Miklós esete is, akitől a Beneš-dekrétumokra hivatkozva néhány éve akarták elvenni az észak-szlovákiai erdőit. A területekre egykor kiadott konfiskációs végzés ellenére több szlovák bíróság is úgy döntött, mivel nem ment végbe az egész adminisztratív folyamat, a vagyonelkobzás nem hatályos. „A Bosits-ügyben a szlovák bíróságok is kimondták, a vagyonelkobzás jogerőssé válásához nem elég a konfiskációs eljárás, arról például értesíteni is kellett az érintett tulajdonost” – mondta a földalap álláspontjáról Fiala-Butora János, aki Bosits ügyét a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán képviselte. Itt Bositsnak adtak igazat, mivel a szlovák állam jogtalanul avatkozott be a perbe. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a második világháború utáni néhány évben a Beneš-dekrétumok alapján a kollektív bűnösöknek kikiáltott magyarok és németek vagyonára összesen 73 304 konfiskációs végzést adtak ki.

Kolíková ellenáll
A Beneš-dekrétumok miatt a koalíciós OĽaNO egyik parlamenti képviselője, Gyimesi György interpellálta Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztert. A képviselő többek közt arra volt kíváncsi, hogy a tárca tervez-e kidolgozni olyan jogszabályokat, amelyek enyhítenék, vagy megszüntetnék a dekrétumok máig tartó hatását, amire Kolíková egyértelmű nemmel válaszolt. A miniszter szerint a Bosits-ügy sem ok arra, hogy eltöröljék a dekrétumokat. A tárcavezető azt írja, a Bosits-ügyben hozott, Szlovákiát elmarasztaló strasbourgi ítélet miatt pedig nincs okuk azon gondolkodni, hogy eltörölnék-e a dekrétumokat. Hiszen a nemzetközi törvényszék nem a 75 évvel ezelőtti rendelkezéseket, hanem az azok alapján megindított eljárás egy lépését kifogásolta.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

Vállalkozók

Vállalkozókat érintő év eleji változások

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.