Közélet

Érsek: prioritás a vasúti pályák korszerűsítése

A Közlekedési és Építésügyi Minisztérium számára prioritást élvez a vasúti közlekedés javítása keretében a vágányok korszerűsítése. Ezen kívül új mozdonyokkal és vasúti kocsikkal tervezik bővíteni a járműállományt. Ezt Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter jelentette ki a TASR hírügynökségnek hétfőn, hozzátéve: több mint 38%-kal nőtt a vonatok kihasználtsága. Az utasok számának növekedésével párhuzamosan azonban egyre nő az elégedetlenség is, elsősorban ami a járműállomány minőségét, korlátozott kapacitását és megbízhatóságát illeti, figyelmeztetett a miniszter.
TASR

2019. január 7. 17:03

Érsek Árpád - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

Érsek szerint a vonatok kapacitását már most is hatékonyabban használják ki. A közlekedési tárcának idén olyan kihívásokkal is szembe kell néznie, mint a hiányos útkapacitás problémájának megoldása, a vasúti csomópontok kapacitásának növelése, illetve a vasúti és buszközlekedés koordinálása.

Érsek hangsúlyozta: a vasúti közlekedés legfőbb problémája jelenleg, hogy már évtizedek óta nem ruháztak be a korszerűsítésbe, amelynek következtében elmaradtunk a többi közép-európai országhoz képest. „Prioritásunk a vasúti pályák korszerűsítése. Jobb szolgáltatásokat és nagyobb kényelmet szeretnénk kínálni az utasoknak” – emelte ki a miniszter, hozzátéve: mindezt az Integrált infrastruktúra (OPII) 2014 – 2020 program és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) segítségével tervezik megvalósítani.

Érsek bevallása szerint a közlekedési minisztérium teljes mértékben tudatosítja, hogy a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) járműparkja jelentős mértékben elöregedett. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy évről évre több pénzt fordítanak a régi járművek karbantartására, emellett pedig új mozdonyokkal és vagonokkal készülnek bővíteni a járműállományt. Uniós forrásból 21 új dízel-motorvonat gyártását kezdték meg, melyeket fokozatosan fognak forgalomba állítani 2019 tavasza és 2021 között. Ezen kívül 2022-ig 25 darab új villamos jármű átadására is sor kerül. 

A tárca ebben az évben tervezi az első három vasúti szakasz – a Zsolna (Žilina) – Rajec (Rajec), a Kassa (Košice) – Szepsi (Moldava nad Bodvou) és a Pozsony (Bratislava) – Komárom (Komárno) szakaszok - liberalizálását is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró-jelöltek: ezt mondta Drgoňec, Duditš, Dulak, Duľa, Ďuriš és Fiačan a meghallgatáson

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?