Közélet

EP-választás: Kiska és Kassai Csongor is buzdít a részvételre

Pozsony | Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amellyel az Európai Unió 21 tagállamának elnöke hívja fel a figyelmet az EP-választás fontosságára.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 10. 17:35

Andrej Kiska - TASR-felvétel

„Európának szüksége van a nemzetek hangjára, ezért mindenkit kérek, éljen szavazati jogával. A közös európai jövő a tét” – mondta Andrej Kiska Facebookon közzétett videójában. A felhívás a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás, a demokrácia és a lojalitás eszméit említi mint az Európai Unió alapelveit. A békés és integrált Európa gondolata melletti kiállás szükségességét hangsúlyozza, és rámutat, napjaink legnagyobb globális problémái, a klímaváltozás, a terrorizmus vagy a migráció túllépik az államhatárokat, és megoldásuk csak közösen elképzelhető. 

„Az európai parlamenti választás nemcsak arra ad lehetőséget, hogy az állampolgárok befolyásolják ennek a fontos intézménynek az összetételét, hanem az Európai Bizottság elnökének kiválasztására is hatással van – mondta el lapunknak Rácz Orsolya politikai elemző. – Minden pártcsalád indíthat egy úgynevezett csúcsjelöltet, aki képviseli őket, és a győztes család jelöltje jó eséllyel pályázhat az Európai Bizottság vezetői posztjára. Tehát azzal, hogy valaki részt vesz az EP-választáson, nemcsak azt befolyásolja, hogy ki jut ki, hanem azt is, hogy az általa támogatott jelölttel melyik pártcsalád erősödik. Érdemes tájékozódni afelől, hogy a jelöltek melyik pártcsaládhoz tartoznak.”

Nemcsak Kassai Csongor, Emília Vašáryová és Ady Hajdu színművész buzdít az EP-választáson való részvételre, hanem humoristák és sportolók is. Az egyik legnagyobb zene-streamelő szolgáltató, a Spotify pedig 28 dalból álló lejátszási listát állított össze, amelybe az EU-tagországaiból választottak be egy-egy dalt ösztönzésképpen. Szlovákiából a Nerieš és BassKid Pokoj című dala, Magyarországról pedig a Halott Pénz Amikor feladnád című szerzeménye került a listára.

„Az EP-választás részvételi arányát tekintve Szlovákia az utolsó helyen áll Európában: az előző választáson 13%-os volt a részvétel. Nehéz megjósolni, idén mire számíthatunk, de szinte biztos, hogy a választásnak köszönhetően új politikai erők jelennek meg az Európai Parlamentben” – tette hozzá Rácz Orsolya.

Az európai parlamenti választás május 25-én lesz Szlovákiában, s bár 14 képviselőt választunk, mivel Nagy-Britannia is részt vesz a voksoláson, csak 13 képviselő jut ki azonnal Brüsszelbe, a 14. csak London EU-ból való távozását követően kerül a parlamentbe. ⋌(szh, TASR, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?