Közélet

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Pozsony | Szédületes gyorsasággal nőnek a szlovákiai baromfitenyésztők és -feldolgozók gyártási költségei. Ha a kormány nem hoz hatékony intézkedéseket, sorra zárhatnak be az ágazatban működő vállalkozások, aminek elsősorban ezek alkalmazottai, végső soron pedig a fogyasztók ihatják meg a levét.
author
Molnár Iván

2022. szeptember 29. 19:00

élelmiszer
- Szlovák Kormányhivatal

„A baromfiágazat számára nélkülözhetetlen takarmányok ára az elmúlt két évben 59 százalékkal emelkedett, csak az idei év elejétől 35 százalékos drágulást mértünk. A takarmányok látványos drágulása nem csupán az ukrajnai konfliktus és az idei aszály miatt jóval magasabb gabonaárakkal magyarázható, hanem a takarmány előállításához felhasznált villamos energia és gáz drágulásával is” – mondta el Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének (ÚHS) az igazgatója. Szerinte a takarmányra fordított kiadások a termelési költségeik 60 százalékát teszik ki, ezek drágulása így súlyos érvágást jelent számukra.

Költséges tenyésztés

Az energiaárak növekedése azonban nem csupán a takarmány árát növeli, a tenyésztéssel kapcsolatos energiafogyasztás is hihetetlen ütemben drágult. A baromfitenyésztők számára a villamosenergia-árak a tavalyinak átlagosan csaknem a négyszeresére, a gázárak pedig a háromszorosára emelkedtek. Ez azonban csak az átlag. „Míg 2020-ban megawattóránként (MWh) 50 eurót fizettünk az áramért, addig egyes baromfitenyésztők most akár 500 eurót is fizetnek ugyanezért, ami tízszeres drágulásnak számít. Hasonló a helyzet a gáz esetében is, ahol a megawattóránkénti árak egyes baromfitenyésztők számára két év alatt 20 euróról 210 euróra emelkedtek. Mindez komoly veszélybe sodorta a szlovákiai baromfitenyésztést, a tenyésztők gázszolgáltatással kapcsolatos költségei ugyanis emiatt 26 millió, az áramszolgálattással kapcsolatosak pedig 5 millió euróval nőttek” – tette hozzá Molnár. A baromfitenyésztők átlagos termelési költségei szerinte az elmúlt két évben 45%-kal emelkedtek. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy a vágóbaromfi egy kilogrammra számított tenyésztési költségei 46 centtel, 0,82 euróról 1,28 euróra nőttek. Nincsenek irigylésre méltó helyzetben azonban a baromfi-feldolgozók sem. Ez utóbbiak átlagos termelési költségei az elmúlt két évben 54%-kal emelkedtek. A hűtött csirke egy kilogrammra számított átlagos feldolgozói költségei 88 centtel, 1,66 euróról 2,54 euróra nőttek.

Segítségre szorulnak

A szakmai szervezet szerint állami beavatkozás nélkül bizonytalan jövő vár rájuk. „Elengedhetetlen, hogy az állam hatékony és hosszú távú intézkedéseket hozzon az ágazat megőrzése érdekében, legalább akkora pénzügyi támogatásban részesítve a tenyésztőket és feldolgozókat, mint amekkorát a szomszédos országok vállalkozásai kaptak” – figyelmeztet Molnár, aki szerint ezzel párhuzamosan az élelmiszeripar és az állattenyésztés számára is árplafont kellene szabni az energiaáraknak. Ellenkező esetben ezt az ágazatot sem kerülik el a bezárások és az elbocsátások, Szlovákia így még jobban rá lesz utalva a bizonytalan eredetű importbaromfira.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hitelek

A hiteltörlesztőknek fel kell készülniük a magasabb kamatokra

ingatlanadó

Az ingatlanadót és a szemétdíjakat is emelik az önkormányzatok

A listára ingyenesen lehet feliratkozni, a jövőben a cégeknek, mielőtt valakivel kapcsolatba lépnek, előbb ellenőrizniük kell, hogy az illető telefonszáma szerepel-e a tiltások között 

Végleg vége a zaklató, marketinges hívásoknak

sport a tv-ben

Csütörtökön foci-vb nélkül, de sok kosárlabdával a sportcsatornák

d

Ezt a 10 élelmiszert a szavatossági idő lejárta után is megeheti!

magnézium k

Szedjünk-e magnéziumot?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.