Közélet

Ellenzéki többségű parlamentet mért az AKO

Bár a választásokat továbbra is a Smer nyerné, az ellenzéki pártok Kotlebáék nélkül is képesek lennének a kormányalakításra.
TASR

2019. február 14. 14:05

- TASR-felvétel

Ha február elején tartanák a parlamenti választásokat, akkor ezeket ismét a Smer-SD nyerné 22,4 százalékkal és 35 mandátummal. A második helyen az SaS végezne, melyet a választók 14,8 százaléka támogatna, és a parlamentben így 23 széket foglalhatnának el. A harmadik helyre a Sme rodina kerülne 10,9 százalékkal és 17 mandátummal. Ez az Ako ügynökség közvélemény-kutatásából derül ki, amelyet február 8-a és 12-e között végeztek 1000 válaszadó bevonásával.

A negyedik helyen az OĽaNO végzett 10,1 százalékos támogatottsággal, ami 16 mandátumot jelentene a pártnak. A pártot az ĽSNS követi 9,5 százalékkal és 15 székkel, az SNS nyolc százalékkal és 13 székkel, a Spolu és a Progresszív Szlovákia koalíció 7,5 százalékkal és 11 mandátummal, a Most-Híd 6,3 százalékkal és 10 székkel, valamint a KDH 6,1 százalékkal és szintén 10 székkel.

A bejutási küszöb alatt végzett az MKP (3,3%), a Nemzeti Koalíció (0,5%), a Zöld Párt (0,4%) és Szlovákia Kommunista Pártja (0,2%).

Így az SaS, a Sme rodina, az OĽaNO, a Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója, valamint a KDH kormányt alakíthatnának, mivel 77 mandátummal rendelkeznének. A jelenleg kormányzó Smer-SNS-Híd koalíció 58 mandátumot szerezne.

Az ügynökség telefonon  keresztül végezte a felmérést. A válaszadóktól azt kérdezték, hogy ha a legközelebbi hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, melyik pártra szavaznának. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 9 százaléka nem menne szavazni, 16,7 százalékuk nem tudott választani, 0,7 százalékuk pedig nem akarta elárulni, kire szavazna.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem éri meg csalni a házi pálinkafőzésnél

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

Felújítják a balesetveszélyes a vasúti átjárót Galántán

Rossi három jó döntése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?