Közélet

Élelmiszerek helyett üres polcok. Beporzók nélküli szomorú valóság

A méhek világnapjára és a biológiai sokféleség nemzetközi napjára a környezetvédelmi minisztérium az egyik üzletláncban emlékezett, jelképesen üres polcok mellett. Ezzel arra mutattak rá, milyen fontosak a méhek és a beporzók általában az élelmiszer-termelés szempontjából. A miniszter elmondta, a biodiverzitás védelme érdekében a Környezeti Minőség Operatív Program keretében 22 millió összértékű pályázatot tett közzé a tárca.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 22. 10:45

- Fotó: pixabay

Ha elpusztulnak a beporzók, nem lesz élelem és később élet sem. Erről ma az egyik pozsonyi hipermarket vásárlói is megbizonyosodhattak. A környezetvédelmi minisztérium a lamacsi Tesco-ban szemléltette, milyen lenne az üzlet kínálata, ha a méhek és lepkék kipusztulnának. A vásárlókat üres polcok várták.

A kulcsfontosságú beporzók közé tartozó méhek és lepkék populációja veszélyben van.  Európában a méhek 40, a lepkék 30 százalékát fenyegeti pusztulás. Szlovákia sem kivétel. Viszont az Európában termesztett növényfajok 75 százaléka rovarbeporzású. Ott, ahol csökken a beporzók populációja, kisebb a terméshozam” – jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

Egy felelős kereskedő sem büszke az üres polcokra. Ám ez az eset kivétel. Mivel a beporzók jelentősen hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához, a minőségi élelmiszerek biztosításában és a lakosság egészségének fenntartásában is nagy szerepük van, úgy döntöttünk, támogatjuk a szaktárca kezdeményezését, és ily módon is rámutatunk a beporzók természetben betöltött szerepére. Mivel jobb egyszer látni, mint százszor hallani, egyik legnagyobb pozsonyi áruházunkban illusztráljuk, milyen lenne az üzletek kínálata, ha a méhek, lepkék és a többi beporzók elpusztulnának” – mondta Martin Kuruc, a Tesco Stores SR ügyvezető igazgatója.

A beporzók az egészséges ökoszisztémák szerves részét képezik, és fontos szerepet játszanak a fenntartható mezőgazdaságban és az élelmiszer-termelésben. Munkájuk nélkül az üzletekből hiányoznának a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, olajok, gyümölcslevek, a kakaó, kávé, tea, mák, az összes cukortartalmú készítmény, a jó minőségű hús, a mustár, bor, sör, mézalapú termékek, a gyapotból készült ruhák vagy a kaucsukból készült áru.

A vadon élő és háziasított beporzók is hozzájárulnak a biológiai sokféleség védelméhez. Ezáltal segítenek az egészséges környezet és a lakosság egészségének megőrzésében is.

Az elmúlt három évben a környezetvédelmi minisztérium számos lépést tett a méhek és a lepkék védelmére Szlovákiában. A tárca a beporzók védelmét a Környezetpolitikai Stratégiában is rögzítette, amelyet a kormány februárban fogadott el. A parlament a közelmúltban elfogadta az inváziós fajokról szóló jogszabályt is, amely szintén védi az őshonos beporzó rovarokat. Ezzel egyidejűleg 22 millió eurós pályázati felhívást tett közzé a tárca a Környezeti Minőség Operatív Program keretében. Elsősorban a biológiai sokszínűség megóvására és zöld infrastruktúra telepítésére irányuló projektekre lehet támogatást igényelni, beleértve például a mézelő növénykultúra létesítését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Robert Fico meghátrálhat a csütörtöki szavazás kapcsán

Máltai vagy luxemburgi ellenfél várhat a Fradira

Hármas könyvbemutató kiflivel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?