Közélet

Elcsalják az uniós pénzeket

Virágkorát éli Szlovákiában az uniós alapokkal való visszaélés, különösen az ország déli régióiban – állítja az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) tagja, Tomáš Zdechovský, aki az elmúlt 5 hónapban csak és kizárólag a Szlovákiával kapcsolatos beadványokkal foglalkozott.
Demecs Péter

2019. április 5. 07:00

Illusztrációs felvétel (Forrás: euobserver.com)

A CONT mindeddig Szlovákiával kapcsolatban 140 beadványt vizsgált és adott át az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF), amely 80 esetet nevezett megalapozottnak, s mindeddig 40 ügyben indított eljárást. S míg az újságírók és a hatóságok az utóbbi időben elsősorban a kelet-szlovákiai esetekre koncentráltak, addig a CONT egyre nagyobb figyelmet szentel az ország déli régióinak. „A problematikus régió Pozsonytól délre kezdődik, s húzódik a határ mentén egészen Komáromig. Minden jel szerint ez a régió ami az uniós csalásokat illeti, egy kiaknázatlan aranybánya” – nyilatkozta Zdechovský.

Az OLAF például már vizsgál egy esetet, amikor fiktív vízvezetékcserére vettek át jelentős uniós támogatást. „Kiásták a földet,s aztán visszaszórták. Minden jel szerint a vezetéket sem cserélték ki. Két lehetőség van: vagy rendkívül drága vezetéket vettek, vagy a cserén olyan szakavatott munkások dolgoztak, akiknek az órabérük elérte a 400 eurót. Ezen még nagyon sokat fogunk »szórakozni« itt Brüsszelben” – nyilatkozta lapunknak Zdechovský azzal, hogy erről az esetről egyelőre többet nem árulhat el, ugyanis az ügyben indított vizsgálat még nem ért véget.

A maffia szerepe

Eltartott, míg Szlovákiában ilyen méreteket öltött az uniós alapokkal való visszaélés. Az első csalásokkal a gazdasági válság környékén, 2009–2010-ben próbálkoztak. S idővel, mikor kiderült, hogy a hatóságok nem igazán foglalkoznak ezekkel az esetekkel, a bűnözés hatalmas méreteket öltött. „Más országokban is történnek ilyen csalások, ez nem meglepő, viszont Szlovákia esete abban egyedi, hogy itt a visszaélésekbe jelentős mértékben integrálódott a maffia. Az olasz maffia céltudatosan azért telepedett le Szlovákiában, hogy lenyúlja az agrártámogatásokat. Egyelőre nem tudunk mindent igazolni, ám meggyőződésem, hogy ilyen mértékű visszaélésekre nem kerülhetett sor hivatalnokok, intézmények és sok esetben politikusok tudta, segítsége nélkül” – állítja Zdechovský.

Drága tanácsadás

Az észlelt visszaélések többsége agrártámogatásokkal van összefüggésben, ám egyre gyakrabban kerülnek napvilágra olyan esetek, amikor egyes minisztériumok vagy állami cégek túlárazott szolgáltatásokat rendelnek meg különböző ügynökségektől. „Előfordult például, hogy egy tanácsadó cég kidolgozott egy anyagot húszezer euróért egy minisztériumnak, s kiderült, a szöveget az Európai Bizottság egyik röplapjáról másolták le szóról szóra. Átmásolták saját cégük fejlécével ellátott papírra, s leadták a tárcának” – mondta Zdechovský, azzal, hogy a CONT ezért a következő időszakban figyelnek majd a drága szolgáltatásokat nyújtó tanácsadó cégekre.

A CONT bizottsága szerint a szlovák hatóságok, intézmények és minisztériumok nem igazán aktívak olyan intézkedések kidolgozásában, amelyek megakadályozhatnák ezeket a visszaéléseket. „Ilyen tempóval haladva a törvényeket 2131-ig sikerül csak módosítani úgy, hogy hatékonyabb legyen az uniós alapok felhasználása” – vélekedett Tomáš Zdechovský.

KIKÜLDÖTT TUDÓSÍTÓNK

DEMECS PÉTER

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Huawei telefonjait használóknak egyelőre nincs miért aggódni

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?