Egyre kevesebben takarékoskodnak

pénz spórolás
Pozsony |

A szlovákiai háztartások kevesebb mint 62%-a rendelkezik spórolt pénzzel a váratlan kiadásokra vagy a gazdasági helyzetük romlásának az esetére – derül ki az adósságbehajtással foglalkozó KRUK Csehország és Szlovákia Kft. által megrendelt, és a Stem/Mark ügynökség által kidolgozott legfrissebb felmérésből.

A felmérés szerint az elmúlt időszakban tovább romlott a háztartások helyzete, hiszen egy évvel korábban ez az arány még több mint 63% volt, 2020-ban pedig a családok 67%-a rendelkezett megtakarítással. A felmérés szerint körülbelül minden negyedik háztartás (26%) rendelkezik a havi jövedelmének megfelelő összegű spórolt pénzzel. A háromhavi jövedelemnek megfelelő megtakarítással rendelkező háztartások aránya 28%-ra esett vissza.

„A felmérés azt is kimutatta, hogy a nemek közötti különbség a megtakarítások terén tovább nőtt; míg tavalyelőtt a férfiak 63%-a, a nők 64%-a számolt be megtakarításokról, tavaly a férfiak körében a megtakarítással rendelkezők aránya majdnem ugyanannyi volt (66%), a nők esetében viszont 58%-ra csökkent”

– mondta el Jaroslava Palendalová, a KRUK Csehország és Szlovákia Kft. vezérigazgatója.

Látványos különbségek vannak az iskolai végzettség tekintetében is. Az egyetemi végzettséggel (80%) vagy érettségivel (70%) rendelkezők lényegesen nagyobb valószínűséggel rendelkeznek megtakarítással, mint az érettségivel nem rendelkezők (43%). A megtakarítások összege a jövedelemhez viszonyítva a megszerzett iskolai végzettséggel párhuzamosan szintén gyorsan emelkedik. Ami az egyes ágazatokat illeti: az informatikai és távközlési ágazatban dolgozók takarékoskodnak a legnagyobb valószínűséggel, őket követik a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásoknál dolgozók, majd a köztisztviselők. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?