Közélet

Egyetlen alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Pozsony | A parlamenti képviselők szerdán az újabb titkos szavazáson egy alkotmánybíró-jelöltet választottak meg, Patrik Palšát. Mivel a képviselők még mindig nem választották meg a kellő számú jelöltet, újabb szavazásra kerül sor. A jelöltválasztással zárult a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának (SZK NT) 45. ülésszaka. A következő ülésre júniusban kerül sor.
TASR

2019. május 22. 12:04

- Somogyi Tibor felvétele

A parlament így összesen négy alkotmánybíró-jelölt nevét terjeszti Andrej Kiska államfő elé. A keddi (5. 21.) szavazáson három jelöltet sikerült megválasztani, Pavol Boroňt, Marek Tomašovičot és Martin Vernarskýt. A képviselők 24 pályázó közül választottak.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. A korábban megválasztott nyolc jelölt közül Andrej Kiska államfő három új alkotmánybírót nevezett ki, működőképessé téve ezáltal az Alkotmánybíróság (AB) plénumát. Az AB elnökének Ivan Fiačant nevezte ki.

Az újabb jelöltválasztással véget ért a parlament 45. ülésszaka. A képviselők fizetéséről szóló programpontot nyitva hagyták. Andrej Hrnčiar (Most-Híd) alelnök indítványára a plénum a júniusi ülésre halasztotta el az ügy megvitatását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?