Közélet

Egy nagy család – egyre több a rokoni kapcsolat a szlovákiai bíróságokon

Minden negyedik szlovákiai bírónak valamelyik családtagja szintén bíróságon dolgozik – mutatta ki a Transparency International Slovensko (TIS) felmérése. A helyzet az utóbbi években romlott.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 30. 12:30

bíróság
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Lucia Žitňanská korábbi igazságügyi miniszter még a Radičová-kormány idején léptetett hatályba egy reformot, amely alapján a szlovákiai bíróknak be kell vallaniuk, mely családtagjaik dolgoznak szintén a hazai bíróságokon. 2012-ben sokkoló adat került napvilágra, mely szerint minden ötödik bírónak van rokoni kapcsolata bíróságon. Az elmúlt években a helyzet tovább romlott, ma már minden negyedik bíró vallott be ilyen kapcsolatot. 2012 és 2016 között a TIS által összegyűjtött adatok szerint negyven további bírónál vált kimutathatóvá rokoni kapcsolat. A törvény egyébként nemcsak arra terjed ki, ha egy bírónak valamelyik családtagja bíróként dolgozik, hanem azt is figyelembe veszi, ha más bírósági tisztséget tölt be, vagy akár adminisztratív munkaerőként foglalkoztatják az igazságszolgáltatásban, a minisztériumot is beleértve.

2012-ben 308 rokoni kapcsolatot vallottak be a bírók, 2016-ban már 355 ilyen kapcsolatról beszélhetünk.
A legtöbb bírósági rokonság egyébként Trencsén megyében van, itt majdnem minden harmadik bírónak van az igazságszolgáltatásban alkalmazott családtagja. A TIS egészen pontos adatokat tartalmazó térképet is közzétett, itt tekinthető meg: http://sudy.transparency.sk/.

A valóságban ezek az adatok alighanem még aggasztóbbak, mint a kimutatás következtetni enged – a TIS több olyan esetet is feltárt, amikor egyes bírók nem vallották be meglévő rokoni kapcsolatukat.
 

2018. március 1. 11:09

Bránik: Kuciak halálának semmi köze az olasz maffiához, bírósági korrupcióval függhet össze

És hogy miért lehet aggályos a családok „rátelepedése” az igazságszolgáltatásra? A TIS egy kassai „bírócsaládot” hoz fel példának, ahol Imrich Volkai, a Kassai Kerületi Bíróság elnökének felesége, lánya, veje és menye is kassai vagy környékbeli bíróságokon dolgozik, miközben a fia ügyész, s megtörtént, hogy a család egyik bíróként dolgozó tagja az ügyész rokonnal találkozott egy tárgyaláson. Jelenteniük kellett volna elfogultságukat, ezt azonban elmulasztották, végül a Legfelsőbb Bíróság lépett közbe, megszüntetve a bíróság ítéletét.

2017-től újabb reform lépett életbe, amely szerint a bírókat már nem az egyes bíróságokra jelölik ki, hanem központilag választják az egész kerületben. A TIS szerint ettől a reformtól a családi hálózatok visszaszorulása remélhető.

Egyébként a magyarlakta városok bíróságai sem képeznek kivételt a rokoni kapcsolatok sűrűsége tekintetében, a Dunaszerdahelyi Járásbíróság esetében négy, Komáromban kettő, Galántán három, Érsekújvárban öt, Rimaszombatban három, Losoncon öt rokoni kapcsolatot mutatnak a TIS adatai.
 

Forrás: transparency.blog.sme.sk

Önnek ajánljuk

Threema: Állítólag a Plus 7 dní egykori főszerkesztője is Kočner embere volt

Andruskó Zoltán vallomása szerint egy gútai cég is kenőpénzt fizetett egy smeres miniszternek

Nagyítóval keresik a jó szakmunkásokat

Örömjáték a deszkákon

A Tesla Berlinben építi meg első európai gyárát

19:1-re nyertek a nagysallóiak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!