Közélet

Felmérés: Nem mindenki számára hozzáférhető a megfelelő oktatás

Pozsony | Nem mindenki számára hozzáférhető a megfelelő oktatás Szlovákiában, ami az oktatási rendszer egyik legnagyobb problémája – mutatott rá a MESA10 nonprofit társaság által készített felmérés.
TASR

2019. október 3. 16:57

Egy felmérés szerint nem mindenki számára hozzáférhető a megfelelő oktatás
- Képarchívum

A felmérés célja az volt, hogy meghatározza a szlovákiai oktatási rendszer jelenlegi helyzetét, és javaslatot tegyen a változtatásra.

„Ma szinte mindenki bejuthat az egyetemre, de a korai gyermekkori törődés és nevelés nem adatik meg mindenkinek”

– mondta Renáta Hall, a társaság igazgatója. Kutatások szerint az oktatási rendszer nem képes integrálni az ilyen gyerekeket és időben mérsékelni a későbbi kudarc kockázatát, hogy mindenki azonos esélyekkel indulhasson.

Az Ennek van értelme (To dá rozum) kezdeményezés aktivistái szerint az oktatási rendszer nem képes reagálni a gyerekek érdekeinek és igényeinek sokféleségére. Katarína Vančíková elemző rámutatott, hogy a fogyatékossággal élő vagy a roma közösségekből származó gyerekek hátránnyal indulnak. Közülük sokan nem szereznek képesítést, ami később lehetővé tenné számukra, hogy érvényesüljenek a munkaerő-piacon.

„Szinte minden ötödik alapiskolás tanulónak speciális oktatási igényei vannak"

– állítják az elemzők.

A kezdeményezés szerint az, hogy egyre több az ilyen gyerek, összefügghet a finanszírozási rendszerrel. Ennek ellenére ezeknek a tanulóknak csaknem fele speciális oktatásban részesül.

Az egyik probléma például az, hogy a tanárok nagy része nem megfelelően felkészült arra, hogy felismerje a gyerekek speciális igényeit és a nevelési metódusok teljes skáláját alkalmazni tudta. Továbbá a pedagógusok bérezése sem megfelelő.

2017 és 2019 között több mint 15 ezren vettek részt a kérdőíves felmérésben, továbbá több mint 650 interjú készült a témában. Az óvodától a felsőoktatásig az iskolarendszer minden területére kiterjedt a vizsgálat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyászban Kolon és Gímes

Nyilvánosságra került a buszbaleset áldozatainak neve és életkora

Ideiglenesen átköltöztetik a dunaszerdahelyi idegenrendészet kirendeltségét

Anyagilag is segítik a buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

KFC: felemás volt az őszi szezon Komáromban

A pályaválasztást ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!