Egy felmérés szerint a lakosság többsége úgy gondolja, felismeri az álhíreket

A Facebook szűrni fogja az álhíreket

Bár több nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol a lakosság fogékony az álhírekre és összeesküvés-elméletekre, a szlovákok többségének mégis az a meggyőződése, hogy képesek megkülönböztetni az álhírt a valós információtól. 

Az emberek 69%-a bízik a saját ítélőképességében, nagyobb számban a férfiak (75%) és a diplomások (88%) – derült ki az NMS Market Research Slovakia reprezentatív online felméréséből.

A megkérdezettek döntő többsége (91%) szerint az álhírek fő terjesztői a közösségi hálók használói, mindenekelőtt a Facebookon. 58% szerint ott terjed a legtöbb álhír, és főleg a fiatalabb generációk, a 44 év alattiak vélekednek így.

85% szerint az álhírek terjesztésében maguk az emberek is részt vesznek, 80% szerint pedig a média és a politika is.

A lakosság 79%-a komoly társadalmi problémának tartja az álhíreket, és a terjedésük megakadályozása érdekében 44%-uk szerint az államnak, szintén 44%-uk szerint az embereknek is tenniük kell. 40% a közösségi hálók adminisztrátorait és tulajdonosait is felelősnek tartja.

Denisa Lakatošová, az NMS munkatársa elmondta, biztató, hogy a lakosság nagy része tisztában van azzal, milyen komoly problémát jelentenek az álhírek, és hogy az embereknek is tenniük kell ellenük. Ugyanakkor aktív fellépést várnak el az államtól is, ám ennek szöges ellentéte zajlik azzal, hogy megszüntették a mediális felvilágosításra nyújtott támogatásokat, és az, ahogy a kulturális minisztérium viszonyul a dezinformációk elleni harchoz.

Az online felmérést január 10-e és 14-e között végezték 1030 megkérdezett bevonásával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?