E-Health – szülési fájdalmak

Drucker
Pozsony |

Orvosok mennek nyugdíjba a január elsejétől kötelező e-Health miatt, és a rendszer sem működik, állítja a Magánorvosok Szövetsége (ASL). Az egészségügyi kormányzat szerint azonban a rendszer csak gyerekbetegségekkel küszködik, nincs súlyosabb baja.

Újabb orvosszervezet, a Magánorvosok Szövetsége (ASL) szólalt meg az e-Health-rendszer sok problémával járó bevezetése miatt. A szövetség 22 pontban összegezte a rendszer hibáit. Szerintük nem működnek a legfontosabb alrendszerek, az e-receptet nem kapják meg a gyógyszertárak, a rendszer gyakran lefagy, pedig még csak az orvosok töredéke kapcsolódott rá, az orvosi leleteket nem tudják továbbküldeni, a legfiatalabb pácienseket – a 2016-ban és 2017-ben születetteket – pedig nem tartja nyilván a rendszer. „Teljesítjük a törvényben előírt kötelezettségeinket, de gyakorlati szempontból nem látjuk az igyekezetünk eredményét” – jelentette ki Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének elnöke.

Šóth szerint a rendszer egyelőre a betegeknek is csak gondot okoz. „Hosszabb a várakozási idő, ezáltal kevesebb beteget tudunk kivizsgálni, az orvos nem tud a betegre koncentrálni, mert azokat a problémákat kell megoldania, amelyeket a rendszer kiír a monitorra” – magyarázza az ASL elnöke. Emellett az orvosoknak komoly kiadást is jelent az e-Health. Csak a szoftver 400 euró, emellett a képzés, az esetleges új számítógép, nyomtató további több száz vagy akár ezer euróba is kerülhet. A Magánorvosok Szövetsége azt kéri, a kormány fedezze az orvosoknak a rendszer bevezetéséhez és használatához kapcsolódó költségeit.

Kapcsolódó cikkünk

Az ASL szerint a helyzet tovább fog romlani, amint egyre több orvos kapcsolódik majd a rendszerhez, ez ugyanis az újabb terhelés miatt egyre lassabban fog működni. Azt javasolják, hogy a kormány függessze fel a rendszer működését, amíg a problémákat nem oldják meg, vagy legalább ne kötelezze az orvosokat a használatára. Jelenleg ugyanis komoly bírságot kaphat az az orvos, aki nem használja az e-Health-et. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter ugyan kijelentette, hogy csak nagyon indokolt esetben szabnak ki büntetést, az ASL szerint azonban ez nem elég, jogi garanciát kérnek.

Az egészségügyi kormányzat és a rendszert felügyelő Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) szerint az e-Health csak kisebb problémákkal küzd. „Nem szenved sem krónikus, sem halálos betegségben” – jelentette ki Peter Blaškovitš, az NCZI igazgatója. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter szerint is megfelelően kezelik a helyzetet, ő úgy véli, csak „kisebb szülési fájdalmakról” van szó.

Kapcsolódó cikkünk

Az e-Health is növelheti az orvoshiányt

Az e-Health miatt is gyorsulhat az általános orvosok hiánya, véli a Magánorvosok Szövetsége (ASL). A rendszer nem működik, növeli az orvosok adminisztrációs terheit, az idősebb orvosoknak pedig a technikával is meggyűlik a bajuk. Az egészségügyi kormányzat kisebb engedményekre készül.

Januártól kötelező az orvosok számára az elektronikus egészségügyi rendszer, az e-Health használata, aki nem kapcsolódik hozzá, azt komoly büntetés fenyegeti. A törvény ugyan lehetővé teszi, hogy aki objektív okok miatt nem kapcsolódik, azt nem bírságolják meg, Tomáš Drucker egészségügyi miniszter pedig jelezte is, hogy óvatosan bánnak majd a bírságokkal. A rendszert azonban nem állítják le, csak kisebb módosításokra készülnek, igaz, ez érinti majd a bírságokat is, ahogyan ezt az ASL követeli. Peter Blaškovitš, a rendszert felügyelő egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) vezetője elismerte, hogy az orvosok tájékoztatása sem volt a legjobb. „Sikerült a rendszert beüzemelni, működik, de azzal mi is tisztában vagyunk, hogy vannak gyerekbetegségei, ami teljesen természetes” – jelentette ki Blaškovitš.

A rendszer bevezetése során azonban Drucker szerint nem követtek el komolyabb hibát, azt sem tartja problémának, hogy sok orvos csak január első hetében kapta meg a rendszerbe való bejelentkezéshez szükséges azonosító kártyát. Úgy véli, hogy a rendszer bevezetését az orvosok sem kezelték megfelelően, sokan az utolsó pillanatra hagyták a regisztrációt.

Az ASL szerint az e-Health miatt több orvos is inkább a nyugdíjat választja majd, ami egyes régiókban tovább növelheti az orvoshiányt. Az általános orvosok közel fele 60 év feletti, 50 százalékuk pedig már legfeljebb csak 5 évig szeretne praktizálni. Az ASL szerint vonzóbbá kell tenni az általános orvosi pályát, amihez az kell, hogy a szegényebb régiókban is biztosítsák a rendelő minimális bevételét. Marián Šóth szerint egy rendelőnek legalább havi 5500 euró bevétel kell ahhoz, hogy probléma nélkül tudjon működni, 70%-uknak azonban kevesebb mint 4 ezer euró a bevétele. (lpj, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?