Közélet

Az e-egészségügy gyermekbetegségei

Pozsony | Nem valami fényes az e-Health rendszer indulása, de az orvosok azt mondják, nem is lepődtek meg ezen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 3. 16:08

- Képarchívum, illusztráció

Az új rendszer lényege röviden az, hogy a beteg kórlapjához és leleteihez elektronikus formában azonnal hozzá tud férni bármelyik orvos, akit felkeres. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer tényleges beindítása még hónapokig eltarthat, de az orvosok szerint a betegellátás folyamatos lesz.

Az e-Health bevezetésével megbízott Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) elégedett az előkészítéssel. „Az e-Health a legnagyobb projekt az egészségügyben, ráadásul nagyon sokféle rendszert és orvosi rendelőt kell összehangolnunk” – írta lapunk kérdésére Diana Dúhová, az NCZI munkatársa. Állítja, mindent megtettek a rendszer sima elindítása érdekében. A rendszerhez 264 egészségügyi intézmény, 13 ezer rendelő, 110 ezer egészségügyi dolgozó csatlakozik hamarosan, ők összesen 73 féle informatikai rendszert használnak. Ezekhez kellett igazítani az új elektronikus rendszert. Dúhová szerint mindent megtettek az egészségügyi dolgozók tájékoztatásáért is.

Az orvosok korántsem látják ennyire rózsásnak a helyzetet, továbbra sem tudják, mikor fog tényleg működni a rendszer. „Sok orvos még nem kapta meg a rendszerbe való belépéshez szükséges azonosító kártyát, vagy a hozzá tartozó PIN-kód hiányzik, sok esetben a kódot csak egy hónap késéssel kaptuk meg – mondta lapunknak Mariám Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke. – Nem tapasztalunk különösebb aktivitást az NCZI részéről sem, hogy mielőbb csatlakozzunk a rendszerhez. Egyelőre várunk.” Bár Šóth tesztelte a rendszert, azt nem tudja, hogy élesben mire lesz képes. Abban bízik, hogy a jövő héten már pontosabb információik lesznek, sok orvos ugyanis az utolsó napokban kapta meg a szükséges kártyát. Bízik benne, hogy júniusra, az átmeneti időszak végére teljes mértékben működőképes lesz a rendszer. Állítja, az átmeneti időszak nem befolyásolja a betegellátást. (lpj)

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?