Az e-egészségügy gyermekbetegségei

ehealth
Pozsony |

Nem valami fényes az e-Health rendszer indulása, de az orvosok azt mondják, nem is lepődtek meg ezen.

Az új rendszer lényege röviden az, hogy a beteg kórlapjához és leleteihez elektronikus formában azonnal hozzá tud férni bármelyik orvos, akit felkeres. Az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszer tényleges beindítása még hónapokig eltarthat, de az orvosok szerint a betegellátás folyamatos lesz.

Az e-Health bevezetésével megbízott Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) elégedett az előkészítéssel. „Az e-Health a legnagyobb projekt az egészségügyben, ráadásul nagyon sokféle rendszert és orvosi rendelőt kell összehangolnunk” – írta lapunk kérdésére Diana Dúhová, az NCZI munkatársa. Állítja, mindent megtettek a rendszer sima elindítása érdekében. A rendszerhez 264 egészségügyi intézmény, 13 ezer rendelő, 110 ezer egészségügyi dolgozó csatlakozik hamarosan, ők összesen 73 féle informatikai rendszert használnak. Ezekhez kellett igazítani az új elektronikus rendszert. Dúhová szerint mindent megtettek az egészségügyi dolgozók tájékoztatásáért is.

Az orvosok korántsem látják ennyire rózsásnak a helyzetet, továbbra sem tudják, mikor fog tényleg működni a rendszer. „Sok orvos még nem kapta meg a rendszerbe való belépéshez szükséges azonosító kártyát, vagy a hozzá tartozó PIN-kód hiányzik, sok esetben a kódot csak egy hónap késéssel kaptuk meg – mondta lapunknak Mariám Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke. – Nem tapasztalunk különösebb aktivitást az NCZI részéről sem, hogy mielőbb csatlakozzunk a rendszerhez. Egyelőre várunk.” Bár Šóth tesztelte a rendszert, azt nem tudja, hogy élesben mire lesz képes. Abban bízik, hogy a jövő héten már pontosabb információik lesznek, sok orvos ugyanis az utolsó napokban kapta meg a szükséges kártyát. Bízik benne, hogy júniusra, az átmeneti időszak végére teljes mértékben működőképes lesz a rendszer. Állítja, az átmeneti időszak nem befolyásolja a betegellátást. (lpj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?