Durvul a vita a rendelők és a VšZP között

Miroslav Kotek
Pozsony |

A Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) szerint az Általános Egészségbiztosító (VšZP) továbbra sem hajlandó olyan feltételeket biztosítani a rendelők számára, amelyekkel elégedettek lehetnének az orvosok, ezért továbbra is fennáll a veszély, hogy nem jutnak egyezségre.

 

Miroslav Kotek, a ZAP munkatársa hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy a biztosító már több mint 4 hónapja nem hajlandó meghallgatni a rendelői orvosok követeléseit. „Szeptemberben azzal vádolt bennünket a VšZP, hogy szándékosan le akarjuk járatni őket a közvélemény előtt. Azzal érveltek, hogy az új szerződések aláírásáról amúgy is korai tárgyalni, hiszen a jelenlegiek egészen decemberig érvényesek. Eljött november vége, és a VšZP még mindig nem tudott időt találni arra, hogy megegyezzen velünk” – jelentette ki Kotek. Arra is figyelmeztetett, hogy ha december elsejéig nem írnak alá új szerződést, akkor a biztosító ügyfelei kénytelen lesznek fizetni az orvosi ellátásért a ZAP-hoz tartozó rendelőkben. Szlovákiában mintegy 7 ezer orvosi rendelő található, ebből nagyjából 2 ezret érint a probléma.

Szokatlan módszer?

Kotek elmondása szerint a ZAP négyszer is kérvényezte a tárgyalásokat, azonban a VšZP egyszer sem vette figyelembe őket. Ehelyett egy szokatlan módszert választottak: a biztosító kiküldte a munkatársait az egyes rendelőkbe, hogy egyéneként győzze meg az orvosokat az általuk kínált, kedvezőtlen szerződés aláírásáról. Kotekúgyvéli,hogyaVšZP igazi célja ezzel az volt, hogy szorongó érzést keltsen a rendelői orvosokban, mintegy fenyegetve őket, hogy ha nem írják alá a szerződést, akkor nem jutnak pénzhez. Ezért a szervezet arra szólította fel a biztosítót, hogy a jövőben hagyjon fel az ehhez hasonló módszerekkel. Ellenkező esetben panaszt nyújtanak be a Közegészségügyi Hivatalnál (ÚZDS).

 

Kapcsolódó cikkünk

12 százalékos növelés

A ZAP legalább 12 százalékos növelést követel az Általános Egészségbiztosítótól a rendelői számára, vagyis annyit, amennyit a magánbiztosítók is hajlandóak fizetni. Viszont Kotek hozzátette, hogy a VšZP jelenlegi anyagi helyzete akár 17 százalékos emelést is megengedne. „Kiállunk amellett, hogy az orvosaink a teljesítményükhöz viszonyítva rendes emelést kapjanak, vagyis ne 4 százalékkal növekedjen a pénzösszeg, mint ahogy az lenni szokott, hanem legalább 12-vel. A biztosító jelenleg jó anyagi állapotban van, tudjuk, hogy a kért emelés megvalósítható lenne” – közölte Kotek.

A ZAP munkatársa lapunknak elmondta, hogy konkrét számokban nagyon nehéz lenne kifejezni a kívánt pénzösszeg nagyságát, mivel minden egyes orvosi szakirány esetében más feltételeket kell figyelembe venni, viszont kitartanak amellett, hogy átlagban 12-től 17 százalékig terjedő emelést kell biztosítani a VšZP-nek minden egyes orvos számára.

VšZP: a ZAP a hibás

Martina Ostatníková, a VšZP szóvivője lapunknak elmondta, hogy a rendelői szervezetek 85 százaléka elfogadta a felkínált szerződéseket, s jelentős részük már alá is írta azokat. „Ha a VšZP ajánlatát a ZAP korábban elfogadta volna, akkor képviselői már július, illetve október elejétől több pénzt kaphattak volna. Ellenkezőleg, olyan elfogadhatatlan követelésekkel reagáltak, amelyeknek nem létezik anyagi fedezete” – közölte Ostatníková. A ZAP-on kívül a VšZP-nek valóban sikerült megegyeznie a többi rendelői szervezettel, összesen 50 millió euróval több pénzt ígért a rendelőknek, azonban az egyes szakirányok különböző pénzösszegekre számíthatnak.

Az új szerződés leginkább a felnőttorvosoknak kedvez: havonta 967 euróval több pénzt kapnak a jövő évben, ami 26 százalékos emelést jelent. A gyermekorvosok 18 százalékos növekedésre számíthatnak, ami a gyakorlatban 586 eurót jelent, a nőgyógyászati rendelők pedig 13 százalékkal, vagyis 632 euróval kapnak többet, mint korábban. Az Általános Egészségbiztosító munkatársai korábban elmondták, hogy a ZAP orvosai számára is ugyanilyen feltételeket kínáltak. Az orvosok mintegy 20 százaléka már alá is írta az új szerződést, a többiek pedig november végéig kaptak gondolkodási időt.

A ZAP szerint a többi szervezet könnyen beadta a derekát a biztosítónak. Megígérték, hogy ők semmiképpen nem írnak alá olyan szerződést, mely nem lesz előnyös a szervezet mind a kétezer rendelője számára. Azokat az orvosaikat, akik még nem írták alá a VšZP által kínált szerződést, felszólították, hogy ne is tegyék meg. (nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!