Közélet

Duális képzés: csak foldozunk

Pozsony | Csak a duális képzés legégetőbb problémáira reagál a szakképzésről szóló törvény módosító javaslata, ugyanakkor nem reflektál a szakképzés számos egyéb hiányosságaira – állítják az ellenzéki képviselők. A parlamentben tegnap elkezdődött az oktatási törvények vitája.
author
Ibos Emese

2018. május 11. 12:04

lubyová
- Somogyi Tibor felvétele

Martin Poliačik (Progresszív Szlovákia) ellenzéki képviselő szerint az oktatási minisztérium szakképzésről szóló törvényjavaslata nem teszi színvonalasabbá a duális képzést, és a diákok sem lesznek felkészültebbek. „Csak befoldozzuk a lyukakat, de azt is csak ideiglenesen. Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter így próbálja meg elkerülni, hogy vissza kelljen fizetnünk a duális képzésre lehívott uniós pénzeket” – állítja Poliačik. Szlovákia 35 millió euró fejében vállalta, hogy mintegy 12 ezer középiskolás diákot kapcsol be a duális képzésbe. Ennek a vállalásnak eddig csupán a töredékét teljesítettük, a tárca adatai alapján mindössze 2700 diák vesz részt duális képzésben.

Módosítások sora

A három évvel ezelőtt jóváhagyott törvénytervezet csökkentené a duális képzésben részt vevő cégekre és iskolákra háruló adminisztrációs terheket. Törölnék továbbá a fejpénz megosztását, bevezetnék a szakkoordinátor fogalmát, aki a diákok gyakorlati képzéséért felelne a különböző cégeknél. Flexibilisebbé tennék továbbá a cégek és a diákok közötti szerződések megkötésének feltételeit. A tervezet lehetővé tenné az úgynevezett vállalati iskolák létrehozását, ahol az egyes vállalatok maguk vagy más cégek számára képeznének munkaerőt. Az ilyen iskolák diáklétszámairól a megyék döntenének.

Martina Lubyová

2018. április 21. 16:45

Változások a szakiskolákban: vonzóbb lesz a duális képzés

Ráfizet az állam

Fedor Blaščák, a Progresszív Szlovákia egy másik képviselője szerint a szakiskolák diákjainak 63%-a a munkaerőpiac számára használhatatlan szakon végez. „Évente több mint 200 millió eurót fordítunk a diákok képzésére, akik képtelenek elhelyezkedni a munkaerőpiacon” – állítja Blaščák. Hozzátette, hogy az állam az elkövetkező 3 évben 13 millió eurót fizet majd ki a cégeknek a diákok képzéséért, 20 millió eurót pedig az iskolák kapnak majd, 30 millió eurót adókedvezmények formájában fizetnek ki a cégeknek. „További 30 millió eurót fogunk kifizeti a munkahivataloknak azok átképzéséért, akik nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Vagyis, közel 100 millió euróba kerülhet az, hogy a Smer és az SNS az elmúlt tíz év során képtelen volt működőképessé tenni a duális képzés rendszerét” – közölte Blaščák.

Nincs tervezés

Branislav Gröhling (SaS) a tervezett módosítások többségét pozitívan értékelte, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az állam nem gondolkodik stratégiában sem a duális, sem pedig általában a szakképzés terén. Felrótta, hogy az állam még mindig nem vizsgálja, nem követi nyomon, hogy a szakiskolák végzőseinek hány százaléka helyezkedik el a szakmájában, és nem reflektál a munkaerőpiac igényeire sem.

Mivel a plénum tegnap az oktatási törvényekről tárgyalt, Martina Lubyová elhalasztotta az oktatási reform bemutatását.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe

Nem téríti meg az állam a rákbetegek életét megmentő gyógyszert

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

bérlakás

Tizenhat új bérlakás készül Komárom központjában

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.