Közélet

Változások a szakiskolákban: vonzóbb lesz a duális képzés

Pozsony | Rábólintott a kormány a szakképzést szabályozó törvény módosítására. Szeptembertől az iskolák és a cégek számára is vonzóbbá válhat a duális képzés, ugyanakkor a munkáltatók szerint még lenne min javítani. A szakiskolák más területeken is változásokat sürgetnek.
Ibos Emese

2018. április 21. 16:45

Martina Lubyová szerint csökkennek a vállalkozók adminisztrációs terhei   - TASR-felvétel

Az új szabályozás egyebek mellett törölné a fejpénz megosztását, jelenleg ugyanis a diákok után járó fejpénz egy részét azok a cégek és vállalkozók kapták, akik a diákok gyakorlati képzését elvállalták. Varga Zoltán, az érsekújvári szakközépiskola és szakiskola igazgatója korábban állította, hogy a fejpénz megosztása miatt az iskoláknak nem vonzó a duális képzés. „A cégeket adókedvezmények mellett 300 és 1000 euró közötti összeggel is támogatnánk. A pénz mértéke attól függ majd, hogy hány órás gyakorlati képzést nyújtanak egy-egy diáknak. Továbbá jelentősen csökkennek a cégekre, vállalkozókra háruló adminisztrációs terhek” – részletezte a módosításokat Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter.

Egyszerűbb rendszer

A gyakorlatban ez azt is jelentené, hogy a cégek, vállalkozók a jelenleginél jóval egyszerűbb eljárással válhatnak alkalmassá arra, hogy a duális képzés rendszerében gyakorlati képzést nyújthassanak a diákoknak. A tervezett módosításokat követően a diákok gyakorlati képzését egy-egy kisvállalkozó nagyobb cégekkel közösen is vállalhatja. Andrej Hutta, a munkaadók országos szövetségének (AZZZ) tagja a felsorolt intézkedések bevezetését kulcsfontosságúnak tartja. Ugyanakkor az AZZZ számos módosító javaslattal nem értett egyet, kifogásaikat csak azért vonták vissza, mert elengedhetetlennek tartják a rendszer átalakítását. „A jelenlegi helyzetet az út kezdetének tekintjük, amelyen tovább kell haladni, reagálni kell az aktuális trendekre, amelyek vonzóbbá teszik a duális képzést. Összehangoltabb együttműködésre van szükség a cégek, az állam és a nyilvánosság között” – állítja Oto Nevický, az AZZZ vezető titkára.
 

2018. április 20. 16:34

Kárpótolta a Hidat az oktatási miniszter, Krajňák öröme nem felhőtlen

Szakkoordinátor

A tervezet reagál a szakemberhiányra is. „Bevezetjük a szakmai koordinátor fogalmát, nekik a diákok gyakorlati képzésének koordinálása lesz a feladatuk. Hiányoznak a szakképzésért felelős mesterek. Ezt a pozíciót eddig csak olyanok láthatták el, akinek pedagógus végzettségük és szakképesítésük is volt. A szakkoordinátor esetében eltekintünk a szigorú pedagógiai elvárásoktól, a szakképzésre fektetjük a hangsúlyt” – mondta a miniszter.

Ösztöndíj is járhat

A duális képzés rendszerének átalakítását számos szakközépiskola elengedhetetlennek tartja. A bonyolult rendszer ellenére több tanintézmény eddig is igyekezett színvonalas gyakorlati képzést biztosítani a diákoknak. Stefán István, a Szepsi Szakközépiskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy az egy éve indított mechatronika szakon a környékbeli vállalkozóknak köszönhetően a diákok a legmodernebb mezőgazdasági gépekkel dolgozhatnak. „Diákjainknak ezeket a gépeket meg kell tudniuk javítani és beállítani a mechatronika szak elvégzését követően” – magyarázza Stefán. Iskolájának 15 vállalkozó és cég segít a diákok képzésében. Olyan is van köztük, amely ösztöndíjat ad a diákoknak.

Hosszú akkreditáció

Vida Aranka, a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola igazgatója viszont az új szakok egyszerűbb megnyitását sürgetné. Iskoláját nemrég a duális képzés ügyében kereste meg egy külföldi cég. „Elképedve hallgatták, hogy nálunk hozzávetőleg másfél évig tart egy-egy új szak akkreditációja” – mondta az igazgató, aki szerint az oktatásügynek erre mindenképpen reagálnia kellene.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?