Változások a szakiskolákban: vonzóbb lesz a duális képzés

Martina Lubyová
Pozsony |

Rábólintott a kormány a szakképzést szabályozó törvény módosítására. Szeptembertől az iskolák és a cégek számára is vonzóbbá válhat a duális képzés, ugyanakkor a munkáltatók szerint még lenne min javítani. A szakiskolák más területeken is változásokat sürgetnek.
 

Az új szabályozás egyebek mellett törölné a fejpénz megosztását, jelenleg ugyanis a diákok után járó fejpénz egy részét azok a cégek és vállalkozók kapták, akik a diákok gyakorlati képzését elvállalták. Varga Zoltán, az érsekújvári szakközépiskola és szakiskola igazgatója korábban állította, hogy a fejpénz megosztása miatt az iskoláknak nem vonzó a duális képzés. „A cégeket adókedvezmények mellett 300 és 1000 euró közötti összeggel is támogatnánk. A pénz mértéke attól függ majd, hogy hány órás gyakorlati képzést nyújtanak egy-egy diáknak. Továbbá jelentősen csökkennek a cégekre, vállalkozókra háruló adminisztrációs terhek” – részletezte a módosításokat Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter.

Egyszerűbb rendszer

A gyakorlatban ez azt is jelentené, hogy a cégek, vállalkozók a jelenleginél jóval egyszerűbb eljárással válhatnak alkalmassá arra, hogy a duális képzés rendszerében gyakorlati képzést nyújthassanak a diákoknak. A tervezett módosításokat követően a diákok gyakorlati képzését egy-egy kisvállalkozó nagyobb cégekkel közösen is vállalhatja. Andrej Hutta, a munkaadók országos szövetségének (AZZZ) tagja a felsorolt intézkedések bevezetését kulcsfontosságúnak tartja. Ugyanakkor az AZZZ számos módosító javaslattal nem értett egyet, kifogásaikat csak azért vonták vissza, mert elengedhetetlennek tartják a rendszer átalakítását. „A jelenlegi helyzetet az út kezdetének tekintjük, amelyen tovább kell haladni, reagálni kell az aktuális trendekre, amelyek vonzóbbá teszik a duális képzést. Összehangoltabb együttműködésre van szükség a cégek, az állam és a nyilvánosság között” – állítja Oto Nevický, az AZZZ vezető titkára.
 

Szakkoordinátor

A tervezet reagál a szakemberhiányra is. „Bevezetjük a szakmai koordinátor fogalmát, nekik a diákok gyakorlati képzésének koordinálása lesz a feladatuk. Hiányoznak a szakképzésért felelős mesterek. Ezt a pozíciót eddig csak olyanok láthatták el, akinek pedagógus végzettségük és szakképesítésük is volt. A szakkoordinátor esetében eltekintünk a szigorú pedagógiai elvárásoktól, a szakképzésre fektetjük a hangsúlyt” – mondta a miniszter.

Ösztöndíj is járhat

A duális képzés rendszerének átalakítását számos szakközépiskola elengedhetetlennek tartja. A bonyolult rendszer ellenére több tanintézmény eddig is igyekezett színvonalas gyakorlati képzést biztosítani a diákoknak. Stefán István, a Szepsi Szakközépiskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy az egy éve indított mechatronika szakon a környékbeli vállalkozóknak köszönhetően a diákok a legmodernebb mezőgazdasági gépekkel dolgozhatnak. „Diákjainknak ezeket a gépeket meg kell tudniuk javítani és beállítani a mechatronika szak elvégzését követően” – magyarázza Stefán. Iskolájának 15 vállalkozó és cég segít a diákok képzésében. Olyan is van köztük, amely ösztöndíjat ad a diákoknak.

Hosszú akkreditáció

Vida Aranka, a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola igazgatója viszont az új szakok egyszerűbb megnyitását sürgetné. Iskoláját nemrég a duális képzés ügyében kereste meg egy külföldi cég. „Elképedve hallgatták, hogy nálunk hozzávetőleg másfél évig tart egy-egy új szak akkreditációja” – mondta az igazgató, aki szerint az oktatásügynek erre mindenképpen reagálnia kellene.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!