Közélet

Változások a szakiskolákban: vonzóbb lesz a duális képzés

Pozsony | Rábólintott a kormány a szakképzést szabályozó törvény módosítására. Szeptembertől az iskolák és a cégek számára is vonzóbbá válhat a duális képzés, ugyanakkor a munkáltatók szerint még lenne min javítani. A szakiskolák más területeken is változásokat sürgetnek.
Ibos Emese

2018. április 21. 16:45

Martina Lubyová
Martina Lubyová szerint csökkennek a vállalkozók adminisztrációs terhei   - TASR-felvétel

Az új szabályozás egyebek mellett törölné a fejpénz megosztását, jelenleg ugyanis a diákok után járó fejpénz egy részét azok a cégek és vállalkozók kapták, akik a diákok gyakorlati képzését elvállalták. Varga Zoltán, az érsekújvári szakközépiskola és szakiskola igazgatója korábban állította, hogy a fejpénz megosztása miatt az iskoláknak nem vonzó a duális képzés. „A cégeket adókedvezmények mellett 300 és 1000 euró közötti összeggel is támogatnánk. A pénz mértéke attól függ majd, hogy hány órás gyakorlati képzést nyújtanak egy-egy diáknak. Továbbá jelentősen csökkennek a cégekre, vállalkozókra háruló adminisztrációs terhek” – részletezte a módosításokat Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter.

Egyszerűbb rendszer

A gyakorlatban ez azt is jelentené, hogy a cégek, vállalkozók a jelenleginél jóval egyszerűbb eljárással válhatnak alkalmassá arra, hogy a duális képzés rendszerében gyakorlati képzést nyújthassanak a diákoknak. A tervezett módosításokat követően a diákok gyakorlati képzését egy-egy kisvállalkozó nagyobb cégekkel közösen is vállalhatja. Andrej Hutta, a munkaadók országos szövetségének (AZZZ) tagja a felsorolt intézkedések bevezetését kulcsfontosságúnak tartja. Ugyanakkor az AZZZ számos módosító javaslattal nem értett egyet, kifogásaikat csak azért vonták vissza, mert elengedhetetlennek tartják a rendszer átalakítását. „A jelenlegi helyzetet az út kezdetének tekintjük, amelyen tovább kell haladni, reagálni kell az aktuális trendekre, amelyek vonzóbbá teszik a duális képzést. Összehangoltabb együttműködésre van szükség a cégek, az állam és a nyilvánosság között” – állítja Oto Nevický, az AZZZ vezető titkára.
 

Kárpótolta a Hidat az oktatási miniszter, Krajňák öröme nem felhőtlen

2018. április 20. 16:34

Kárpótolta a Hidat az oktatási miniszter, Krajňák öröme nem felhőtlen

Szakkoordinátor

A tervezet reagál a szakemberhiányra is. „Bevezetjük a szakmai koordinátor fogalmát, nekik a diákok gyakorlati képzésének koordinálása lesz a feladatuk. Hiányoznak a szakképzésért felelős mesterek. Ezt a pozíciót eddig csak olyanok láthatták el, akinek pedagógus végzettségük és szakképesítésük is volt. A szakkoordinátor esetében eltekintünk a szigorú pedagógiai elvárásoktól, a szakképzésre fektetjük a hangsúlyt” – mondta a miniszter.

Ösztöndíj is járhat

A duális képzés rendszerének átalakítását számos szakközépiskola elengedhetetlennek tartja. A bonyolult rendszer ellenére több tanintézmény eddig is igyekezett színvonalas gyakorlati képzést biztosítani a diákoknak. Stefán István, a Szepsi Szakközépiskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy az egy éve indított mechatronika szakon a környékbeli vállalkozóknak köszönhetően a diákok a legmodernebb mezőgazdasági gépekkel dolgozhatnak. „Diákjainknak ezeket a gépeket meg kell tudniuk javítani és beállítani a mechatronika szak elvégzését követően” – magyarázza Stefán. Iskolájának 15 vállalkozó és cég segít a diákok képzésében. Olyan is van köztük, amely ösztöndíjat ad a diákoknak.

Hosszú akkreditáció

Vida Aranka, a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola igazgatója viszont az új szakok egyszerűbb megnyitását sürgetné. Iskoláját nemrég a duális képzés ügyében kereste meg egy külföldi cég. „Elképedve hallgatták, hogy nálunk hozzávetőleg másfél évig tart egy-egy új szak akkreditációja” – mondta az igazgató, aki szerint az oktatásügynek erre mindenképpen reagálnia kellene.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Richard Kollár

„Ha átszakad a gát, akkor még óriási problémáink lehetnek a járvánnyal”

koronavírus iskola

Integrált diák- és pedagógiai asszisztens

Pavlína Matovičová

Matovič megtörte a csendet: beszélt felesége befektetéseiről

Tadej Pogacar
Frissítve

Tour de France – Pogacar emberfeletti időfutam-győzelmével mindent vitt

csomag

Drágább lesz a külföldről, köztük Kínából rendelt áru

koronavírus Nagy-Britannia

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.